2 Temmuz 2024 Salı

Şirketler Sivas'ta binlerce çam ağacını kesti

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde, Orman Bölge Müdürlüğü'nün denetimi altındaki bölgede, binlerce kızıl çam ağacı yasadışı bir biçimde kesildi. Karalar Köyü Muhtarı Erdal Çakır, izinsiz ağaç kesimine nasıl yasal kılıf uydurulduğunu şu sözlerle anlattı: "Önce çamı kesiyorlar, sonra damga vuruyorlar ve götürüyorlar."

Sivas'ın Yıldızeli İlçesi Karalar Köyü Muhtarı Erdal Çakır, ilçede bulunan ve Sivas Orman Bölge Müdürlüğü denetimi altında olan Törlelag ve Dikmen mevkilerinde binlerce ağacın bir şirket tarafından usulsüz olarak kesildiğini, Orman Bölge Müdürlüğü'nün buna göz yumduğunu söyledi.

Hayvanlarını otlattıkları Törlelag ve Dikmen mevkisinde ağaçları kesmek için ormanlık alanda yol çalışması yapıldığını, damgasız binlerce taze kızıl çam ağacının kesildiğini söyleyen Çakır, önce ağaçların kesildiğini sonradan damga vurup resmileştirildiğini anlattı.

Ağaçların yasadışı bir şekilde bölgede video çekimi yaparak yetkililere seslenen Çakır, ağaçların kesilerek yol açıldığını ancak bunların izinsiz yapıldığını, Orman Bölge Müdürlüğündeki yetkililerin izin olmadığını söylediğini ancak müdahale etmediğini anlattı.

Genç yaştaki çamların kesildiğini söyleyerek "Buna bir dur diyelim" çağrısında bulunan Çakır, "Önce çamı kesiyorlar, yolu yapıyorlar kafalarına göre. Sonra da damga vuruyorlar. Önce yolsuzluk, usulsüzlük, adaletsizlik, sonra da kağıt üzerinde resmileştiriyorlar. Tüm hukukçulara sesleniyorum buna 'dur' diyelim. Doğayı, yaşamı sevenlere sesleniyorum, bu izinsiz katliama dur diyelim" dedi.

Orman içinde çekim yaptıktan sonra kesim yapan şirketin TIR'ları yüklediği alana giderek görüntülemek isteyen Çakır, şirket yetkilileri tarafından engellenmeye çalışıldı.