4 Temmuz 2024 Perşembe

ESP: Sivas için adalet, herkes için adalet

Sivas katliamının 31. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yapan ESP Genel Merkezi, "Sivas Katliamı 31. yılında kanamaya devam ediyor, adaletsizlik artarak sürüyor. 31 yıldır adalet arayışımız devam ediyor. Zamanaşımı kararını tanımıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, 33 aydın, sanatçı ve yazarın katledildiği Sivas katliamının 31. yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"2 Temmuz '93 Sivas Madımak Katliamı; sömürgeci, inkarcı faşist rejimin yükselen anti-faşist hareketlere yanıtı olan '93 konsepti'nin bir parçası olarak politik islamcı faşistler eliyle örgütlenmiştir. Alevi uyanışını henüz filiz halindeyken kırmak, devrimci, antifaşist mecrada ilerlemesini engellemek, devrimci hareketle ve bilhassa Kürt atılımıyla buluşmasına, özcesi birleşik mücadele kanallarına akmasına kesinkes mani olmak için tertiplendi. Devamı '95 Gazi Katliamı ile getirilmek istendi.

"AKP, öncelleriyle birlikte Sivas'ın faili politik İslamcı faşist hareketin organik uzantısı oldu. Kadro ve liderleriyle katillerin davalarının takipçisi ve savunusu olageldiler. Gerek katliamla ilgili adalet talebine kulak tıkaması gerekse inkar ve asimilasyon yoluyla devletin Aleviliğini kurma faşist siyasetinin çeyrek asırlık dolaysız yürütücüsü oldu. Katliam failleri AKP döneminde serbest bırakıldı; bir kısmı ise Erdoğan'ın özel affıyla serbest bırakıldı. Sonunda katliam davası, geçen yıl zamanaşımına uğratıldı ve faşist şef bunu 'hayırlı olsun' sözleriyle sahiplendi.

31 YILDIR ADALET ARAYIŞIMIZ DEVAM EDİYOR
"AKP yeni katliamlarla, bu katliam davalarında cezasızlık siyasetiyle toplumsal adaletsizliği büyüttü. Roboskî'de Kürt halkını, Suruç'ta Gezi'den Kobanê'ye uzanan devrimci gençlik köprüsünü, Ankara Gar katliamı ile halklarımızın barış talebini yükselten işçi emekçi damarını hedef aldı, kana buladı. Adalet talebimizi ise cezasızlık siyasetiyle, yıldırma saldırılarıyla boğmaya çalışıyor. Faşist 'çöktürme konsepti' saldırıları ile her alanda adaletsizliği derinleştirdi. Her bir adalet mücadelesi herkes için adalet mücadelesi oldu.

Sivas Katliamı 31. yılında kanamaya devam ediyor, adaletsizlik artarak sürüyor. 31 yıldır adalet arayışımız devam ediyor. Zamanaşımı kararını tanımıyoruz. Faşist katillerden hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz, adalet için antifaşist birleşik mücadeleyi büyüteceğiz."