4 Temmuz 2024 Perşembe

'İradeye Saygı' yürüyüşçüleri Adana'ya ulaştı

Kayyum darbesine karşı "İradeye Saygı" yürüyüşçüleri Adana'ya ulaştı. DEM Parti milletvekili Ceylan Akça, "İradeye Saygı Yürüyüşü Kürtlerin de eşit vatandaş olduğunu, anayasal hakları olduğunu, seçme ve seçilme haklarının olduğunu söylemek için vardır" ifadelerini kullandı.

Hakkari'deki kayyum darbesine karşı gerçekleştirilen "İradeye Saygı Yürüyüşü" ikinci gününde Adana'ya ulaştı.

Yürüyüşe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı. Adana'da düzenlenen buluşmaya da Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü katıldı.

Polis Adana'da yürüyüşü engellemeye çalışsa da yüzlerce kişi kayyum ve tecride karşı sloganlarla yan yana geldi.

DEM Parti milletvekili Ceylan Akça, saldırılar karşısında demokrasi güçlerinin ortak mücadelesini vurguladı. "Bize hukuk devleti varmış gibi hareket etmemizi söylüyorlar, sömürge hukukuna maruz kalıp normal bir hukuk varmış gibi hak aramamızı söylüyorlar. Hakkari Belediyesinde Mehmet Sıddık Akış sadece siyaset yaptığı için 19 yıl ceza alırken; sokak ortasında kadınları katledenler, devrimcileri katledenler onanmış cezaları varken sokakta gezebiliyor" diyen Akça, bu anlayışı lanetlediklerini ve sömürge rejimini reddettiklerini söyledi.

'BÜTÜN HAYATI KAVGAYA DÖNÜŞEN BU HALKIN MÜCADELESİ HAKLIDIR'
Akça, şöyle devam etti: "Kürt halkı sadece seçime katılmak için mücadele etmek zorunda değil; aynı zamanda seçime girdiğinde kollukla mücadele etmek zorunda, seçimi kazandığında mazbatasını almak için mücadele etmek zorunda, mazbatasını aldığı o belediyedeki koltuğunu korumak için ekstra mücadele etmek zorunda. Bütün hayatı kavgaya dönüşen bu halkın mücadelesi onurludur, haklıdır. Bu yürüyüş, İradeye Saygı Yürüyüşü Kürtlerin de eşit vatandaş olduğunu, anayasal hakları olduğunu, seçme ve seçilme haklarının olduğunu söylemek için vardır. İfade özgürlüklerinin olduğunu söylemek için vardır. Herkes için eşit ve özgür bir cumhuriyet talep ediyoruz."

Yürüyüş Adana'dan yeni katılımlarla Batman güzergahına doğru devam edecek. Batman ve Diyarbakır üzerinden Van'a ulaşacak yürüyüşçüler, Van'dan sonra daha kitlesel bir katılımla 6 gün boyunca yürüyüşü sürdürecek.