4 Temmuz 2024 Perşembe

İşgal altındaki Batı Suriye'de Türk bayrakları indirilip yakıldı

Suriyeli göçmenlere yönelik Kayseri'de başlayarak birçok kente yayılan ırkçı saldırılar ve Erdoğan'ın Esad ile normalleşme tartışmasının ardından, Türk devletinin desteklediği ÖSO çeteleri, işgal altındaki Bab, Ezaz, Rai ve Efrîn kentlerinde ayaklandı. TIR'lara el konuldu, TIR şoförleri rehin alındı, kimi araçlar tahrip edildi, Türk devletinin işgali altındaki kamu binalarındaki Türk bayrakları indirilerek yakıldı, yerine ÖSO bayrakları asıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 28 Haziran günü Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile yeniden ilişki kurabileceğini açıklaması ve Kayseri'de Suriyelilere yönelik ırkçı saldırının ardından Türkiye'nin işgali altındaki Batı Suriye kentlerinde, Türk devletinin desteklediği ÖSO'cu çeteler ayaklandı.

Dün sabah saatlerinde Halep'e bağlı Mare kasabasında Türkiye'den gelen TIR'lar durduruldu, tahrip edilerek yakıldı, şoförleri dövülerek rehin alındı. 35 TIR şoförünün çeteler tarafından rehin alındığı ve TIR'larına el konulduğu öğrenildi.

Yine Halep kentine bağlı Azez'de PTT şubesine saldırı düzenlendi ve binada çalışan Türk devletine bağlı memurlar kovuldu. İlerleyen saatlerde bölgedeki bir karakolda Türkiye bayrağı indirildi.

Yerel kaynaklar, Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde çok sayıda kişinin Türkiye karşıtı gösteriler yaptığını, bölgedeki kamu binalarından Türkiye bayraklarını indirerek yaktığını ve yerine ÖSO bayraklarının asıldığını aktardı.

'PROTESTOCULAR İLE TÜRK GÜÇLERİ ÇATIŞIYOR'
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Türk valisinin bulunduğu Afrin'deki Saraya binası yakınlarında protestocular, sivil polis ve Türk güçleri çatışıyor" bilgilerine yer verdi.

Öte yandan, sosyal medyada El Bab'ta TSK'nin kullandığı 'Kirpi' model araca ateş açıldığını gösteren bir görüntü yayınlandı. Görüntülerde bölgeden geçiş yapan TSK'ye ait zırhlı araca silahlı ve maskeli bir grup tarafından ateş açıldığı görülüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, işgal altındaki Batı Suriye'de yaşananlara müdahale için aralarında TOMA'ların da bulunduğu zırhlı araçlardan oluşan takviye kuvvet gönderdiği belirtildi.

HEDİYE LEVENT: ÖSO GRUPLARI ÇOK ÖFKELİ
Gazeteci Hediye Levent sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin para, silah dahil her türlü desteği verdiği, hızını alamayıp Kuva-i Milliye ilan ettiği ÖSO grupları çok öfkeli. Olası Ankara-Şam normalleşmesini kesinlikle istemiyorlar. Türkiye sayesinde kontrol ettikleri bölgelerde Türk bayrağı yakıp PTT şubelerine saldırıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Levent, "Suriye'nin kuzeyindeki ÖSO gruplarının Türk bayrağına ilk saldırısı değil. Artık 'Türkiye neden on binlerce ÖSO'cunun bütün masrafını karşılıyor, neden bu grupları hala destekliyor, Suriye'nin kuzeyinde PTT'nin, millet bahçesinin ne işi var?' gibi soruları sormak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'TERTİP, TİYATRO YA DA GİZLİ EL İŞİ DEĞİL'
Levent bir başka paylaşımında şunları yazdı: "Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin desteklediği grupların bölgelerinde olanlar tertip, tiyatro ya da gizli el işi filan değil. Daha önce de Ankara-Şam normalleşmesi gündeme geldiğinde benzer saldırılar oldu, Türk bayrakları yakıldı, zırhlı araçlar taşlandı. Suriye'nin kuzeyinde eski adıyla ÖSO yeni adıyla Milli Ordu içinde on binlerce adam var. Bölgede kaçakçılık başta olmak üzere maddi güç edinmiş, normalde bir hiçken elindeki silah sayesinde sözü dinlenir hale gelmiş on binlerce erkekten bahsediyoruz. Olayların sebebi beka derdi!"