2 Temmuz 2024 Salı

Çok sayıda kurumdan 'ölünün haysiyetini koruma' çağrısı

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren hasta tutsak Şefik Esen'in cenazesine yönelik saygısızlığa tepki gösteren çok sayıda kurum, "Cenazelerin usulüne uygun biçimde defnedilmesi, ölülerin hatırasına saygı gösterilmesi insanlık tarihi kadar eski ve hukukla güvence altına alınan kültürel, dini ve etik değerlerdir" dedi. Açıklamada kamuoyuna ölüye saygı duyma hassasiyetinin gösterilmesi çağrısı yapıldı. 

AKP-MHP iktidarı, siyasi tutsaklara yönelik düşman politikalarını cenazelerinde de sürdürüyor. Hapishanelerde ölüme mahkum edilen siyasi tutsakların cenaze törenlerinin yapılması engellenerek veda hakkının önüne geçilirken, aileler de türlü saldırıya maruz kalıyor. Afyon Bolvadin T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak bulunan mahpus Şefik Esen'in cenazesinde de bu saldırılar hayata geçirildi. 

'ŞEFİK ESEN'İN CENAZESİNE YÖNELİK KORKUNÇ SAYGISIZLIĞI KINIYORUZ'
Ağır hasta tutsak Şefik Esen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesinde tedavisinin 40. gününde yaşamını yitirdi. Hak savunucuları, hukuk örgütleri, demokratik kitle örgütleri yaptığı açıklamada, "Ailesi Esen'in cenazesinin, hastalığı sonucunda bedeninde oluştuğu düşünülen açık yaralara gerekli tıbbi müdahaleler yapılmadan ve cenaze, nakil usullerine uygun tedbirler alınmadan kendilerine teslim edildiğini belirtti. Memleketi Diyarbakır'a götürülmek istenen Esen'in cenazesinin hastanede kefenlenirken kana boyandığı ve babasının tüm ısrarlarına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı, AnkaraEsenboğa Havaalanı'nda uçağa taşınırken tabutunun altından kanların aktığı ve bu nedenle tabutun havaalanı personeli tarafından naylonla sarıldığı bilgileri basına da yansımıştır. Şefik Esen'in cenazesine yönelik bu korkunç saygısızlığı kınıyoruz" denildi. 

'SORUMLULAR CEZASIZLIK ZIRHIYLA KORUNMAMALIDIR'
Cenazelere yönelik bu tutumun ölülerin haysiyetini ve anısını ayaklar altına alan bir uygulama olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu tür tutum ve uygulamalar işkence ve kötü muamele yasağı, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, eşitlik hakkı, ayrımcılık yasağı gibi temel hak ve özgürlüklerin ve etik ilkelerin pervasızca ihlalidir. Cenazelerin usulüne uygun biçimde defnedilmesi, ölülerin hatırasına saygı gösterilmesi insanlık tarihi kadar eski ve hukukla güvence altına alınan kültürel, dini ve etik değerlerdir. Esen'in cenazesine yönelik bu saygısızlık hem ulusal hukuk hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Bu saygısızlığa ve ihlallere yol açan tüm sorumlular hakkında derhal etkin bir şekilde soruşturma başlatılmalı, hakikat açığa çıkarılmalı ve bir daha asla yaşanmaması için sorumlular cezasızlık zırhıyla korunmamalıdır" ifadeleri yer aldı.

'ÖLÜNÜN HAYSİYETİNİ KORUMAYA DAVET EDİYORUZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Esen'in cenazesine reva görülen bu kabul edilmez saygısızlığa karşı durmak ölülerin haysiyetini korumak, toplum olarak bir arada yaşama iradesine, insan hakları ve demokrasi değerlerine sahip çıkmaktır. Dolayısıyla devlet kurumlarından siyasi partilere, insan hakları örgütlerinden hukuk kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına kadar vicdan ve sorumluluk sahibi herkesi bu korkunç tutum ve saygısızlık karşısında durmaya, ölümün haysiyetini korumaya davet ediyoruz."

İMZACI KURUMLAR
İmzacı kurumlar şöyle: Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi (ÖSAİ), İnsan Hakları Derneği (İHD), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneğine (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD-FED), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Birleşenleri, Din Alimleri Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Federasyonu, Barış Vakfı, Anka Alevi Kadınlar Birliği, Tevgera Jinên Azad (TJA), Diyarbakır Tabip Odası, Hakkari Barosu, Muş Barosu, Batman Barosu, Van Barosu, Şırnak Barosu, Urfa Barosu, Mardin Barosu, Tunceli Barosu, Siirt Barosu, Kars Barosu, Ağrı Barosu, Bingöl Barosu, Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Rosa Kadın Derneği, Kadın Kültür, Sanat ve Edebiyat Derneği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları (Deneğî (Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandên Mezopotamyayê), Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği, Kadın Zamanı Derneği, MA Müzik, Keskesor, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği Mersin Yedi Renk LGBTİ Derneği, Dicle Kültür Sanat Derneği, SES Diyarbakır Şubesi