16 Ekim 2024 Çarşamba

Rojin'in okulunda yürüyüş: Ne olduğunun peşini bırakmayacağız

Kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Rojin'in okul arkadaşları, Rojin'in okulunda yürüdü. Rojin'e ne olduğunun peşini bırakmayacağını vurgulayan üniversite öğrencileri, hesap soracaklarını kaydetti. 

Van'da 27 Eylül'de kaybolan ve 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Rojin Kabaiş'in okulunda yürüyüş ve açıklama yapıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği birinci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş için gerçekleştirilen yürüyüşte "Jin, jiyan, azadî", "Rektör istifa", "Kampüste yabancı istemiyoruz", "Güvenlik uyuma, öğrenciler ayakta" sloganları atılarak, "Gülistan li ku ye", "Tedirgin hissettirdiğiniz her kadının hesabını soracağız" pankartları açıldı.

'ARAMA SÜREÇLERİNİ GÜLİSTAN DOKU'DAN BİLİYORUZ'
Açıklamada, Kredi Yurtlar Kurumu'nun (KYK) yurtlarının kadınlar için baskı mekanizmasına dönüştüğüne vurgu yapılarak, Rojin'in güvenliğinin sağlanmadığı belirtildi. Açıklamada, "Biz bu arama süreçlerini, dört yıldır bulunamayan Gülistan Doku'dan, onlarca gün cansız bedeni bulunamayan ve bugün hâlâ katilleri tespit edilememiş Narin'den, defalarca güvende olmadığını bildirmesine rağmen katledilen kadınlardan biliyoruz" denildi.

'ROJİN KABAİŞ'E NE OLDU'
Cezasızlık politikalarına son verilmesi, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesi, 6284 sayılı kanunun uygulanması ve kaybolan kadınların neden kaybolduğuna dair etkin araştırmalar yapılması çağrısında bulunulan açıklamada, Rojin Kabaiş'e ne olduğunun peşinin bırakılmayacağı vurgulandı.

YÜRÜYÜŞ YAPILDI
Açıklamanın ardından öğrenciler yürüyüşe geçti. Yürüyüşe polis ve güvenlik tarafından izin verilmezken, öğrenciler duruma tepki göstererek yürüyüşlerini sürdürdü. Basının görüntü almasını engellemeye çalışan polise karşı öğrenciler, "Özgür basın susturulamaz" sloganları attı.