2 Temmuz 2024 Salı

'İradeye saygı yürüyüşü'nün startı verildi

İstanbul ve İzmir'den Hakkari'ye "İradeye saygı yürüyüşü"nün startı verildi. Ankara'da bir araya gelecek yürüyüşçüler yola çıkmadan kentlerde açıklama yaptı. İstanbul'dan yola çıkan ekipte yer alan DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, "Kürt halkının iradesinin gasbına hayır demek; emeğinize, özgürlüğümüze, onurumuza sahip çıkmaktır" vurgusu yaptı. DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş da "Türkiye ve Kürdistan'ın her tarafından gerçekleştirilecek olan bu yürüyüş, darbelerin bertaraf edilmesini ve halkın iradesine saygı duyulmasını amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı. 

Hakkari Belediyesine yönelik kayyum darbesiyle Kürt halkının iradesinin gasp edilmek istenmesine karşı İstanbul'dan Hakkari'ye, "İradeye saygı yürüyüşü" başlatıldı.

İstanbul'dan Ankara, Adana, Batman, son olarak Van'a araçlarla gidecek olan yürüyüşçüler için her durakta karşılama yapılacak, açıklamalarla halklara yürüyüşün amacı aktarılacak. Van'dan Hakkari'ye 6 gün sürecek olan yürüyüş 8 Temmuz'da sonlanacak.

Yürüyüşçüleri uğurlamak için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadıköy ilçe örgütü önünde çok sayıda kişi bir araya geldi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Çengiz Çiçek, DEM Parti Milletvekilleri Çiçek Otlu, Ali Bozan, Mahmut Dindar ve Yılmaz Hun'un katılımıyla ilçe örgütü önünde kısa bir açıklama yapıldı.

OTLU: KAYYUM ATAMALARINA BOYUN EĞMEYECEĞİMİZİ VAN'A GÖSTERDİK
"Kayyum defol" yazılı önlüklerle yapılan açıklamada Otlu, söz aldı. Hakkari'ye yönelik kayyum darbesiyle AKP rejiminin, "sizin iradenizi tanımıyorum" dediğini kaydeden Otlu, "Ama Türkiye'deki halklar, emekçi sol hareket, sosyalistler olarak Kürt halkının iradesinin var olduğunu söylüyoruz. Kürt halkının kendi statüsünü kazanmak için mücadelemizin sonuna kadar devam edeceğini söylüyoruz. Kayyum atamalarına boyun eğmeyeceğimizi Van'daki direnişte gösterdik" dedi.

'MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ'
"Hakkari için İstanbul ayakta" şiarıyla başlatılan nöbet ve mücadelenin büyüdüğünü söyleyen Otlu, "İstanbul'dan Amed'e, Amed'den İzmir'e, İzmir'den Samsun'a kadar bütün halklar birleşerek AKP rejiminin kayyum gasbına karşı mücadeleyi büyütüyoruz. İstanbul'dan Colomêrg'e doğru adalet yürüyüşümüz başlayacaktır. Kürt halkının iradesinin gasbına hayır demek; emeğinize, özgürlüğümüze, onurumuza sahip çıkmaktır" vurgusu yaptı.

'YAŞASIN BİRLEŞİK MÜCADELEMİZ'
AKP-MHP iktidarına seslenen Otlu, son olarak şunları söyledi: "Kürdistan'da ormanlarımız yakarak, 90'lardaki gibi zorla sürgün ederek; faili meçhul cinayetlerle halkımıza yaşam hakkı tanımayarak, kendi irademizle seçtiğimiz başkanlarımıza kayyum atayarak kimse bizi yıldıramaz. İrade hakkımızı savunmak için yürüyoruz. Başkanlarımızı biz seçeceğiz. Kayyumlar gidecek biz kazanacağız. Yaşasın birleşik mücadelemiz" dedi.

Açıklamanın ardından DEM Parti Çiçek Otlu'nun da bulunduğu yürüyüşçüler "Kayyumlar gidecek biz kalacağız", "Biji berxwadana Colemêrg" sloganları, alkış ve zılgıtlarla uğurlandı.

İZMİR 
Ege Bölgesindeki yürüyüşçüler ise İzmir'de buluştu. İstanbul'dan yola çıkan yürüyüşçülerle Ankara'da buluşacak olan grupta, DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, Muğla İl Eşbaşkanı Neslişah Çetinkaya ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da yer aldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen grup, yürüyüş öncesi açıklama yaptı. "Belediyeler bizimdir, kayyıma hayır" pankartının açıldığı açıklamada, "Bijî berxwedana Colemêrg" sloganı atıldı.

Açıklamayı yapan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, halkın kararlı direnişi karşısında AKP'nin kayyum kararında geri adım atmak zorunda kalacağını belirterek, "Suni gerekçe ve sahte delillerle, halkın iradesiyle seçilen eşbaşkanımız tutuklandı. Colemêrg halkının iradesi gasp edilmek istendi. Belli ki AKP iktidarı gittikçe bu politikayı yaygınlaştıracak. Dolayısıyla Colemêrg Belediyesi'ne atanan kayyum sadece Kürt halkına yönelik değildir" diye belirtti. Kuruş, "Özgürlük, demokrasi ve barışın tesis edilmesi için yoğun bir mücadele sürecinin başlatılması gerekiyor. Bugün buradan gerçekleştirdiğimiz yürüyüş, 'iradeye saygı yürüyüşü'dür. Türkiye ve Kürdistan'ın her tarafından gerçekleştirilecek olan bu yürüyüş, darbelerin bertaraf edilmesini ve halkın iradesine saygı duyulmasını amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından yürüyüşler, alkış, zılgıt ve sloganlarla Ankara'ya hareket etti.