7 Eylül 2024 Cumartesi

Yaşam hakkı savunucuları: AKP elini hayvanlardan çek

Sokak hayvanlarını katletmeyi amaçlayan yasa tasarısına karşı çok sayıda yaşam hakkı savunucusu alanlarda yan yana gelerek yaşam zinciri oluşturdu, yasa tasarısı geri çekilene dek mücadeleye devam edeceklerini haykırdı.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi'nin çağrısıyla çok sayıda kişi sokak hayvanlarını katletmeyi amaçlayan yasa tasarısına karşı Kadıköy rıhtımında yan yana geldi. "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz" pankartları açılan eylemde, "Barınaklar ölüm kampıdır", "Üretimi durdur, ticareti yasakla", "AKP elini hayvanlardan çek" dövizleri taşındı.

Yaşam hakkı savunucuları, rıhtımdaki meydanda ellerinde dövizlerle yaşam zinciri oluşturarak, sokak hayvanlarının yanında olduklarını bir kez daha haykırdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Özgül Saki ve Kezban Konukçu'nun da katıldığı eylemde ortak basın açıklamasını Sevcan Çamlıdağ ve Ersin Tek okudu.

Tarım, Hayvan ve Köyişleri Komisyonunda görüşülen katliam yasa tasarısına ilişkin görüş bildirmek isteyen yaşam hakkı savunucularına dönük şiddet ve engellemenin kınandığı açıklamada, yalan yanlış bilgilerle toplumda köpek nefreti oluşturanların ise komisyona alındığına dikkat çekildi.

72 AKP milletvekilinin imzasıyla sunulan yasa teklifiyle sokak hayvanlarına hayatın çok görüldüğü vurgulanan açıklamada, "2004 yılında kendi çıkardığı kanundaki 'kısırlaştır-aşıla-yerine bırak' modelini uygulasa 20 yılda sokaktaki hayvan popülasyonunu pekâlâ kontrol altına alabilecekken bunu yapmayan AKP, şimdi artan hayvan popülasyonundan dem vuruyor ve belediyelere uygulatamadığı kısırlaştırma seferberliğinin faturasını, hayvanlara kesmeye çalışıyor. Tıpkı şiddete, tacize uğrayan kadınlara 'O saatte orada ne işi varmış?' dendiği gibi, sokaklarda her gün şiddete uğrayan, mağdur olan hayvanlar düşmanlaştırılıyor. Ölüm kampları inşa ettireceğinize yurt çapında kısırlaştırma seferberliği ilan edin, popülasyonu düşürün" denildi.

'ELİNİZDE HAYVANLARIN KANIYLA KİMLERİ ZENGİN EDECEKSİNİZ'
Katliamın üzerinin kapatılması için "uyutma", "ötanazi" denildiğine dikkat çekilen açıklamada, hayvanların öldürülmesine dair kriterlerin de özellikle muğlak bırakıldığı vurgulandı. Kuduzun gerekçe gösterilmesine de tepki gösterilen açıklamada, kuduz aşısının yüzde yüz koruma sağladığı ve son 10 yılda sadece 22 vaka olduğu belirtildi.

"Teklifle hayvanlara ölüm kampları inşa edenlere araziler, binalar tahsis edeceğiz diyorsunuz; bakımevi dediğiniz ölüm kamplarında, ameliyathane dediğiniz işkencehanelerde, alet ve ekipman dediğiniz işkence aletleriyle hayvanlara zulmedecek kurum ve kuruluşlara teşvik veya mali destek sağlayacağız diyorsunuz. Söyleyin; elinizde hayvanların kanıyla kimleri zengin edeceksiniz" denilen açıklamada, yeni tasarıyla belediyelere de sokak hayvanlarını toplama, hapsetme ve katletmenin dayatıldığına işaret edildi.

'HALK NEZDİNDE HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOK'
"Tüm muhalif belediyeleri acilen bu teklifin karşısında tavır almaya, katliama hayır demeye davet ediyoruz! Çünkü biliyoruz ki bu teklifin halk nezdinde hiçbir meşruiyeti yoktur. Yüzyıllardır sokaklardaki hayvanlarla bir arada yaşayan halk, hayvanların ölüm fermanına dur demeyen tüm yetkililerden hesap soracaktır" ifadeleri kullanılan açıklamada, bilimsel tek çözümün yurt çapında eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği olduğu kaydedildi.

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'
Açıklama, şöyle devam etti: "Henüz bu konuda hiç söz söylemeyen onlarca milletvekili ve belediye başkanına ise bir kez daha sesleniyoruz: Teklifin her aşamasında bizzat mecliste muhalefet etmenizi bekliyoruz! Tecrit ve katliama hayır oyu kullanmanızı ve bu yasaya karşı olduğunuzu en yüksek şekilde dile getirmenizi bekliyoruz! Köpekler için soykırım noktasına gelen bu son dönemeçte, meclisin kalın duvarlarını sesimizle yıkmak için, yaşamdan, adaletten ve özgürlükten yana olan herkese sesleniyoruz: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Alanya'daki eylemlerimize ve nöbet alanlarımıza gelin, dostlarımızla dayanışma gösterin. Kendi mahallenizde, il ve ilçenizde örgütlenin, eylemler yapın, kendi nöbetlerinizi başlatın."

Eylem boyunca, "Sokaktayım, yanındayım", "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "Üretimi durdur, ticareti yasakla", "AKP elini hayvanlardan çek", "Kısırlaştır aşılat, yerinde yaşat" sloganları atıldı.

ANKARA
Ankara'da Yaşam İçin Yasa ve Hayvan Yaşam Özgürlük inisiyatiflerinin Meclis Parkı'nda 7'nci gününe giren yaşam nöbetine polis engel oldu. Bir süre Meclis'in Çankaya kapısında oturan hayvan hakları aktivistleri, 2 kişinin gözaltına alındığı polis saldırısı sonrası Sakarya Caddesi'nde oturma eylemi başlattı.

Yaşam hakkı savunucusu Zühre Tepe, "Kendisine gazeteci deyip meslek etiğini yok sayarak hayvanların yaşam hakkını anketler açarak bir avuç takipçisiyle tartışmaya açanlara, her gün bilimden uzak, yeni nefret söylemleri ile toplumu kutuplaştıranlara, halkın parkını halka kapatanlara, halkın meclisine halkı almayanlara, protesto hakkımızı engelleyenlere karşı; hayvanları, sokakta yaşayan köpekleri, dostlarımızı savunuyoruz. Savunmaktan vazgeçmeyeceğiz, buradayız, bir yere gitmiyoruz. Köpeksiz havlamalar, insansız giysilerle bizi ağızsız bağırmalara, dilsiz ve dudaksız çığlıklara hapsetmeye çalışan iktidarlara ve destekçilerine karşı direnişin kendisine dönüşeceğiz. 55 gündür meydanlarda, sokaklarda yaptığımız da budur! Dönüşüyor ve dönüştürüyoruz farkındayız! Dostlarımızın haklarını, boğdukları sesimizi yeniden bularak savunuyoruz! Tek bir talebimiz var! Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük" dedi.

Oturma eylemini sürdüren aktivistler yasa geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.