16 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de 75 yaşındaki Hatice Yıldız'ın durumuna dikkat çekildi

Evinden sedyeyle gözaltına alınan ve tutsak edilen 75 yaşındaki Hatice Yıldız'ın durumuna dikkat çeken insan hakları savunucuları, Yıldız'ın çok sayıda hastalığı bulunduğunu ve sağlığının hızla bozulduğunu kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi iki haftada bir hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptığı eylemde bu hafta hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumuna dikkat çekti. Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde yapılan eylemde "Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma" pankartı açıldı.

'EVİNDEN SEDYEYLE ALINARAK TUTUKLANDI'
295. haftanın metnini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, Yıldız'ın tutsaklara para yatırdığı için “örgüte finansman sağladığı" iddiasıyla tutuklandığını anımsattı. Aydın, "Hatice Yıldız, 75 yaşındadır, şu an Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulmaktadır. Yıldız, hapishanede bulunan kızı ve kızının arkadaşı adına hapishane hesabına para yatırarak örgütü finanse ettiği iddiasıyla açılan dava sonucunda verilen ceza nedeniyle, hasta olmasına rağmen, 22 Mart 2024 günü evinden sedyeyle alınarak tutuklanmıştır. 75 yaşındaki Hatice Yıldız; yaşlılığa bağlı sağlık sorunları yanında, demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı ve görme bozukluğu hastalıkları ile mücadele etmekte, sık sık baygınlık geçirmekte, başkalarının yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir" dedi.

'İLAÇLARINI ALAMADIĞI İÇİN SAĞLIĞI HIZLA BOZULMAKTA'
Hatice Yıldız'ın tutuklandığından beri tedavi sürecinin aksadığını söyleyen Aydın, "İleri yaşına ve hastalıklarına rağmen tam 5 ay 21 gündür hapishanede tutulan Hatice Yıldız, hapishanede her gün, tansiyona ve strese bağlı, baygınlık geçiriyor ve hastaneye kaldırılıyor. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması gerektiği de söylenen Hatice Yıldız'ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturuyor. Avukatları tarafından verilen bilgiye göre; Hapishane koşulları, diyet yemeklerinin verilmemesi ve ilaçlarını düzenli alamaması nedeniyle Hatice Yıldız'ın sağlık durumu hızla bozulmaktadır. İlerleyen demans hastalığı nedeniyle unutkanlığı artmakta, kişisel bakımını ancak başkalarının yardımı ile yapabilmektedir. Buna rağmen, infaz erteleme, denetimli serbestlik ve Adli Tıp Kurumuna sevki için yapılan başvurulardan 6 aydır halen bir sonuç alınamadı" diye konuştu.