16 Eylül 2024 Pazartesi

Yüksekova'da 16 yaşında katledilen Daryoş Akgül için eylem

Yüksekova'da düzenlenen 139. "kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde, Esendere'de 16 yaşında katledilen Daryoş Akgül'ün dosyası kamuoyuyla paylaşıldı. Sınırda çalışan Akgül'ün karakoldan yapılan ateş sonucunda yaralandığını, hastaneye götürülürken köylülerin yolunun kesildiği ve Akgül'ün karakola götürüldüğü belirtilen açıklamada, olaya ilişkin köylüleri yalan ifade vermeye zorlandığı da kaydedildi. 

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, "kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla eylemlerinin 139. haftasında Yüksekova ilçesinde bulunan Sanat Sokağında bir araya geldi. Bu haftaki eylemde Yüksekova'ya bağlı Esendere beldesinde 1991 yılında katledilen Daryoş Aygöl'ün dosyası kamuoyuyla paylaşıldı.

Eylemde "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açıldı, kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yüksekova ilçe örgütü yöneticileri, Yüksekova Belediye Eşbaşkanları ve çok sayıda kişi katıldı.

'HENÜZ 16 YAŞINDAYDI'
Basın metnini ise İHD Hakkari Kayıplar Komisyonunda yer alan ve Daryol Aygöl'ün abisi olan Kuruş Aygöl okudu. Kaybedilen ve katledilen insanlar için adalet istemeye devam edeceklerini belirten Kuruş, "Daryoş Akgül henüz 16 yaşındaydı. Ailesinin geçimini sağlamak için sorumluluk alarak İran İslam Cumhuriyetinden günübirlik alışverişler yaparak hayatını kazanmaya çalışıyordu. Ailesinden akrabaları da İran İslam Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar ve aynı zamanda vatandaşıdırlar. Bu vesile ile akrabaları gümrük sahasından geçirdikleri yasal ürünleri Daryoş Akgül'e teslim ettikten sonra Daryoş'ta şehir merkezi Yüksekova ya getirip perakende satıp kazanç elde etmektedir. Babası Ali Akgül'ün ölümünden sonra sıklıkla gittiği Esendere'de rutin yaptığı günübirlik ticaretin haricinde bir aile ziyaretine gitmiştir bu sefer. Amcaoğlu Dinar da vardır beraberinde. Ziyarette bulundukları aile ile yemek yiyen Daryoş ve kuzeni, yemek yedikten sonra araç yoluna gelmeleri için hazırlanan atların iplerinden kurtulduğu ve sınır boyuna doğru gittikleri söylenir" ifadelerini kullandı.

'GÖZALTINA ALINANLARA İŞKENCE YAPILDI'
Sınır boyuna doğru çıktıktan yaklaşık bir saat sonra bölgeden silah sesleri gelmeye başladığını dile getiren Kuruş, "Sınır karakolunda yapılan ateşte Daryoş yaralanır. Peşinden giden kuzeni Dinar, Daryoş'a ulaştığında henüz yaşamaktadır ancak yaralıdır ve kan kaybetmektedir. Kokep köyünden, Köylülerle birlikte Daryoş'un yaralı bedeni Yüksekova şehir merkezindeki hastaneye getirilmek üzere taşınmaya başlandığı sırada Karakoldan gelen askerler, Daryoş'un yaralı bedenini köylülerden alır ve hastane yerine karakola götürür. Aynı zamanda köylüler ve kuzeni Dinar da gözaltına alınır. Kendilerine Daryoş ile birlikte kaçakçılıktan geldiği yönünden ifade vermeleri istenir ve bu konuda baskı ile birlikte gözaltına alınanlara işkence yapıldı" dedi.

'KAYIPLARIMIZ İÇİN ADALET TALEP EDİYORUZ'
Ailenin tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyleyen Kuruş, "Başvurular kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile Sümen altı edildi. Yapılan operasyon ve gerçekleştirilen cinayetin gerçekliği göz ardı edildi. Türkiye yargısı göz göre göre katledilen 16 yaşındaki gencecik bir insanın akıbetini faili meçhul bırakmak istedi. Bugün buradan tüm yetkinlere bir daha sesleniyoruz; Daryoş Akgül ve tüm faili meçhul cinayete kurban gidenlerin akıbeti açıklansın, sorumluları bir an önce adil bir yargı sistemi karşında yargılansın. Daryoş Akgül ve tüm kayıplarımız için adalet talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.