7 Eylül 2024 Cumartesi

Suruç'ta ölümsüzleşenler Mersin'de anıldı

Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusu Mersin'de Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından anıldı. Bu kadar kapsamlı bir katliam saldırısının tek kişi tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilen açıklamada, tek failin tutuklu olması ve ceza verilmesine tepki gösterildi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkında basın açıklaması yaparak Suruç katliamında ölümsüzleşenleri andı.

"Suruç katliamını unutmadık, unutmayacağız. 33 düş yolcusunu anıyoruz" pankartının taşındığı eylemde, İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Gazi İnci basın metnini okudu.

Suruç gibi büyük bir katliamı tek bir kişinin gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını söyleyen İnci, "Hele ki böylesine güçlü güvenlik önlemlerinin olduğunu bildiğimiz bir bölgede. İnsan hakları savunucuları, emek ve demokrasi müttefikleri olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin Suriye politikasının yanlışlığını her aşamada dile getirdik ve getirmeye de devam etmekteyiz. Suruç saldırısının da Türkiye'nin çok yanlış bulduğumuz Suriye politikalarıyla bağlantılı olduğu aşikar" diye konuştu.

Suruç katliamı davasında Yakup Şahin’in tek tutuklu sanık olduğu ve 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini hatırlatan İnci, "Ancak maalesef ki bu saldırının arkasındaki planlayan güç, azmettirici yapı ve gerçek tetikçiler hiçbir zaman ortaya çıkmadı" dedi.

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesinin mahkeme tarafından reddedildiğini hatırlatarak mahkeme kararına ailelerin tepkilerini dile getiren İnci, "Suruç'ta ölen gençler kamuoyunda bilindiği gibi Rojava'ya oyuncak götürmek isteyen gençlerdi evet, ama onların amacı sadece çocuklara oyuncak götürmek değildi; onlar bütün dünya için, insanlık için, büyük bir tehlike arz eden bir yapıya karşı verilen bir devrimci mücadeleyi de selamlamak için, oraya gidiyorlardı" diye vurguladı.

İktidarın savaş politikalarının bu coğrafyaya sadece kan, elem ve keder bıraktığını söyleyen İnci, tek yolun barış olduğunu kaydetti.