7 Eylül 2024 Cumartesi

Suruç'ta ölümsüzleşen Günebakan mezarı başında anıldı

Suruç katliamında ölümsüzleşen Cebrail Günebakan Elazığ'daki mezarı başında anıldı. Anmada söz alan SGDF Eşbaşkanı Berfin Polat, sosyalist gençlerin düşlerinin Suruç'ta yarım bırakılmak, mücadelelerinin katliamla engellenmek istendiğini vurguladı, "Ancak 9. yılındayız, buradayız. Tıpkı Rojava devrimimizi o gün savunduğumuz gibi bugün nasıl koruyorsak, Suruç katliamında bitirilmek istenen düşlerimizi bugün aynı ısrarla yaşatacağız. Kobanê'yi savunmak, Suruç'tan bize miras. SGDF bu düsturla yürüyor" dedi.

DAİŞ-MİT işbirliğinde gerçekleştirilen Suruç katliamının 9. yılında 33 düş yolcuları mezarları başında anılıyor.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, yarın Türkiye ve Kürdistan'da pek çok kentinde mezar anmaları gerçekleştireceklerini duyururken, 33 düş yolcusundan Cebrail Günebakan'ın mezarı başında bugün anma etkinliği yapıldı.

Elazığ'da bulunan mezar başındaki anmaya Günebakan'ın ailesinin yanı sıra Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Berfin Polat, Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç gazisi Feti Aydın, DEM Parti Elazığ İl Eşbaşkanı Songül Cengiz ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi (PM) üyesi Orhan Çelebi katıldı.

ÇELEBİ: ONU ANMAK, MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZ
Anmada söz alan Çelebi, sosyalist gençlerin çağrısıyla yüzlerce kişinin 9 yıl önce Türkiye'nin dört bir yanından IŞİD barbarlığına karşı mücadele eden Kobanê halkıyla dayanışmak, yakılıp yıkılan Kobanê'yi yeniden inşa etmek yola çıktığını hatırlattı, Suruç'ta faşist DAİŞ çetesinin saldırısında 33 düş yolcusunun ölümsüzleştiğini kaydetti. Yoldaşları olarak düş yolcularının anılarını yaşam için her yıl mezar başlarında buluştuklarını söyleyen Çelebi, "Bugün Cebo yoldaşımızın yanı başındayız. Onun bakışları altında onu anmak, onun mücadelesine sahip çıkmak hepimizin görevi" dedi.

POLAT: KOBANÊ'Yİ SAVUNAN ŞEHİTLERİMİZİN AYAK İZLERİNE BASARAK YOLA ÇIKMIŞTIK
Saygı duruşunun ardından SGDF Eşbaşkanı Berfin Polat söz aldı. 9 yıl önce beraber savunmak için yola çıktıkları Rojava kadın devriminin bugün yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bugün tarihsel bir gün" diyen Polat, "Gezi'nin barikatlarından Kobanê siperlerine uzanan o yolun köprüsünü kurmuştuk. Yanı başımızdaki yoldaşlar Kobanê'yi savunurken şehit düşmüştü. Ve onların ayak izlerine basarak Kobanê'yi yeniden inşa etmek için yola çıkmıştık. Hem savunduk, hem de inşa edenler olmayız diyerek yola çıktık" diye konuştu.

'EN ÖNDE YÜRÜYENLERİMİZDENDİ'
Cebrail Günebakan'ın Kobanê'de şehit düşen Emre Aslan'ın mezarı başında yaptığı konuşmadaki, "Yeri gelir o savaşa ekmek taşırız, yeri gelir su taşırız, yeri gelir o silahın başına biz geçeriz" sözlerini hatırlatan Polat, "Yeri geldiğinde nerede olması gerektiğini bildi. Cebo gençlik önderimiz olarak yeri geldiğinde Kobanê'yi savundu. Yıkılmış bir kenti inşa etmek için düştü yollara. Kobanê inşa kampanyasının emekçilerinden, yürütücülerinden, Kobanê'yi inşa etmek için yola çıkanların en önünde yürüyenlerdendi" dedi.

Lise yıllarında sosyalist mücadeleyle tanışan, üniversitelerde, emekçi mahallelerde uyuşturucu çetelerine karşı mücadele yürüttüğünü anımsatan Polat, Cebrail Günebakan'ın sadece Kobanê'yi savunmadığını, halkların özgürlüğü, eşitliği, işçilerin, emekçilerin kurtuluşu için mücadele yürüttüğünü vurguladı.

'MÜCADELEMİZ KATLİAMLA ENGELLENMEK İSTENDİ ANCAK BURADAYIZ'
Sosyalist gençlerin düşlerinin Suruç'ta yarım bırakılmak, mücadelelerinin katliamla engellenmek istendiğini vurgulayan Polat, "Ancak 9. yılındayız, buradayız. Tıpkı Rojava devrimimizi o gün savunduğumuz gibi bugün nasıl koruyorsak, Suruç katliamında bitirilmek istenen düşlerimizi bugün aynı ısrarla yaşatacağımızı söylüyoruz. Hiçbir düş yarım kalmayacak derken sıradan bir söz söylemiyoruz. Kobanê'yi inşa etmek, Kobanê'yi savunmak, halklar, özgürlük için mücadele etmek Suruç'tan bize miras. SGDF bu düsturla yürüyor. 9 yıldır böyle yürüdü. Tarihsel olarak da ezilenlerin safında her zaman mücadele yürüttük. Bir katliamla bitirilmek istendik, ama bitmedik, buradayız, Cebo'nun mezarı başındayız. Yarın katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezinde, Türkiye ve Kürdistan'ın her bir noktasında 33'leri yaşatacağız, adlarını haykıracağız" diye konuştu.

'ONUN İZİNDEN YÜRÜYECEĞİZ'
Polat sözlerini şöyle tamamladı: "Cebo olması gereken yerdeydi. Oraya onurlu, gururla, heyecanla gitti. Biz de onun yoldaşları olarak onun izinde, mücadelesini yaşatacağız. Onun gibi olacağız, onun gibi yürüyeceğiz."

CENGİZ: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
DEM Parti Elazığ İl Eşbaşkanı Songül Cengiz de, Kürt coğrafyasında annelerin yüreklerinin yandığını, Rojava'da hala kan döküldüğünü söyledi, "Mücadelemiz devam edecek" dedi.

AYDIN: AİLELERİ OLARAK MÜCADELELERİNİN SÜRDÜRÜCÜLERİ OLACAĞIZ
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç gazisi Feti Aydın, Suruç'ta ölümsüzleşenlerin düşlerini yarım bırakmayacaklarını vurguladı. "İsimlerini parklara, kütüphanelere, kalplerimize yazacağız" diyen Aydın, Suruç'ta ölümsüzleşenlerin onurlu bir mücadelenin savunucusu olduğunu söyledi.

Aydın şöyle konuştu: "Onur, adalet, barış için kendilerini feda ettiler. Onlar Kobanê'nin yoksul halkına bir su, ekmek götürmek için, çocuklara oyunca götürmek için oradaydılar. Onları her zaman anacağız. Onların mücadelelerinin sürdürücüleri olacağız. Onlar ölmediler, yaşıyorlar. Ormanlara isimlerini verdiler, yaşıyorlar. Onlar her yerde, her an bizimle beraberler. Onların anneleri, babaları, kardeşleri, yoldaşları olarak adalet mücadelemizi sürdüreceğiz. 33 can gitti, 9 yıl oldu, katiller ortada yok. Hakimler, savcılar bir olmuş, ailelere, bizlere davalar açıyor. Yani sanık sandalyeleri boşken onlar ailelere dava açıyor. Çünkü onlar karanlıkların temsilcileridir, biz aydınlığın temsilcisi olacağız. Her zaman onları anacağız, her zaman yüreğimizdeler. Suruç için adalet herkes için adalet demeye devam edeceğiz.

Mezar başındaki anmanın ardından Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde Gitmek belgeselinin gösterimi yapıldı.