7 Eylül 2024 Cumartesi

'Suruç şehitlerinin hesabını Türkiye'deki ezilenler halklarla birlikte soracağız'

Suruç katliamında ölümsüzleşen düş yolcularının mezarları başında Van, Muş, Hakkari, Şırnak ve Mardin'de anma etkinlikleri yapıldı. Ölümsüzlerin aileleri, Barış Anneleri, DEM Partililerin de katıldığı anmalarda, katliamın aydınlatılması, gerçek sorumluların yargılanması için mücadelenin süreceği vurgulandı. Hakkari'deki anmada söz alan DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, 33 düş yolcusunun Rojava devriminin şehitleri olduğunu söyledi, "Değil 10 yıl 40 yıl da geçse bu katliamın hesabını soracağız. Hesabını sadece biz değil Türkiye'deki tüm ezilen halklarla soracağız" dedi.

DAİŞ çetesinin saldırganlığına karşı beraber savundukları Kobanê'yi beraber inşa etmek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) düzenlediği kampanyayla Türkiye ve Kürdistan'dan yola çıkanlara yönelik katliamın üzerinden 9 yıl geçti.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde MİT-DAİŞ ortaklığıyla gerçekleştirilen katliamda ölümsüzleşenler katliamın yaşandığı saatte mezarları başında anıldı. Van, Muş, Hakkari, Şırnak ve Mardin'deki anmalarda, Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusunun mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.

VAN
Suruç katliamında ölümsüzleşen SGDF'li Yunus Emre Şen, Van'ın İpekyolu ilçesinde bulunan Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

ARAS: BAŞLADIKLARI YOLU TAMAMLAYACAĞIZ
Saygı duruşunun ardından anmada söz alan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Van Temsilcisi Özgür Aras, "Hiçbir düşleri yarım kalmayacak. Düşleri yüreklerimizde. Her biri birer karanfildir. Başladıkları yolu tamamlayacak halklarımız vardır. Bu katliamın hesabı elbet sorulacak" dedi.

DÜNDAR: ONLARIN YOLUNDA İLERLEYECEĞİZ
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Yusuf Dündar da, "Kürt halkı yıllardır bu faşizan düzene karşı mücadele ediyor ve etmeye de devam edecektir. Yaşamını yitiren 33 arkadaşımız Kobâne'de olan savaşa karşı yola koyuldular ancak düşmanlarımız bu arkadaşlarımızdan korktular. Onların yolunda ilerleyeceğimize söz veriyoruz" diye konuştu.

VAN EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ 33'LERİ ANDI
Yunus Emre Şen'in mezarı başındaki anmanın yanı sıra Van merkezde de Emek ve Demokrasi Platformu Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay eylemde yaptığı konuşmada, cezasızlık politikasına son verilmediği müddetçe benzer katliamların bu coğrafyanın "kaderi" olacağını söyledi.

Atabay, "Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz; geçmişle yüzleşme ve etkin bir araştırma sonucu faillerin bulunması, cezalandırılması toplumsal adalet anlayışını yeniden tesis edecektir. Katliamın aydınlatılması, kanayan yaralarımızın kabuk bağlamasının ve iyileşmesinin tek yoludur. Sorumluların cezalandırılması ve katliamın aydınlatılması için ilk günden beri sürdürdüğümüz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Açıklama "Şehit namirin" sloganıyla sona erdi.

MUŞ
Suruç katliamında ölümsüzleşen Deniz Erol, Medali Barutçu ve Serhat Devrim de, Muş'un Taşo Mezarlığı'ndaki mezarları maşında anıldı. Anmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve aileler katıldı.

TEMELLİ: HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Saygı duruşunun ardından söz alan Temelli, Kobanê'de kazanılan zaferin ardından yeniden inşa için yola çıkanlara yönelik katliamın üzerinden 9 yıl geçtiğini hatırlattı. "İçimizdeki acının dinmesi mümkün değil" diyen Temelli, katliam saldırısını gerçekleştiren DAİŞ çetecisinin canlı bomba olduğunun 2 yıldır bilindiğine dikkat çekti.

Temelli, Suruç katliamının arkasındaki tüm ilişkiler aydınlatılana, suça ortak olan herkes yargılanana ve devletin tüm ihmalleriyle hesap verene kadar takipçisi olacaklarını, hesabını sormaya devam edeceklerini söyledi.

Konuşmanın ardından mezarlara karanfiller ve oyuncak bırakıldı.

HAKKARİ
Yaşamını yitiren 33 Düş Yolcusu'ndan Süleyman Aksu, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Orman Mahallesi'nde bulunan mezarlıkta anıldı. Anmaya, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), İnsan Hakları Derneği (İHD), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), DEM Parti, DBP yöneticileri, Barış Anneleri ile çok sayıda kişi katıldı.

PARLAK: 40 YIL DA GEÇSE KATLİAMIN HESABINI SORACAĞIZ
Anmada söz alan DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, 33 düş yolcusunun Rojava devriminin şehitleri olduğunu söyledi. AKP iktidarının Kürt ve Rojava'da yaşayan halkların tüm varlığını yok etmek istediğini ama başaramadığını vurgulayan Parlak, "Değil 10 yıl 40 yıl da geçse bu katliamın hesabını soracağız. Hesabını sadece biz değil Türkiye'deki tüm ezilen halklarla soracağız. Bu kirli politikaları yürütenler asla amaçlarına ulaşamayacak. Süleyman Aksu ve yoldaşlarını unutmayacağız" dedi.

ANNE AKSU: GERÇEK KATİLLER BULUNANA DEK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Mezar başında Süleyman Aksu'nun annesi Kudret Aksu da söz aldı. Dayanışma gösteren herkese teşekkür eden anne Aksu, oğlunun Kobanêli çocuklara umut olmaya gittiğini ve bu uğurda yaşamını yitirdiğini söyledi. Gerçek katiller bulunana dek mücadelesini süreceğini vurgulayan anne Aksu, "Suruç için adalet herkes için adalet" dedi.

Kurum temsilcilerinin de yaptığı açıklamaların ardından Aksu'nun mezarına karanfil ve oyuncak bırakıldı.

Aksu ailesi, daha sonra mezarlığa bırakılan oyuncakları çocuklara dağıttı.
 
MARDİN
Murat Yurtgül ve Emrullah Akhamur Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Malakado Mezarlığı'nda anıldı.

KUDAY: SURUÇ AYDINLATILSAYDI BAŞKA KATLİAMLAR YAŞANMAYACAKTI
MEBYA-DER Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday yaptığı konuşmada, "Suruç katliamı aydınlatılsaydı başka katliamlar yaşanmayacaktı" dedi.

TANHAN: MİLYONLARCA YOLDAŞI HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN MÜCADELE EDİYOR
DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan da, "Kobanêli çocuklara oyuncak götüreceklerdi. Ancak Suruç'ta karanlık eller o hayalleri toprağa gömmek istedi. Ancak bugün onların milyonlarca yoldaşı o hayali gerçekleştirmek için mücadele ediyor" ifadelerini kullandı.

Türk devletinin katliamlarla tanındığını söyleyerek, Zîlan deresi, Roboski, Diyarbakır, Suruç, asit kuyuları katliamları, Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ın katledildiği süreci hatırlatan Tanhan, "Bizlerde buradan, Emrullah ve Murat'ın mezar başından bir kez daha bütün dünyaya çağrı yapıyoruz. Öncelikle de Başûr'un Kürtlerine çağrı yapmak istiyoruz. Gün kardeş katliamı (Birakujî) günü değildir. Biz bu savaşın durmasını istiyoruz" dedi.

AMCA YURTGÜL: DAVAMIZ VE SÖZÜMÜZ BİR OLMALI
Murat Yurtgül'ün amcası Yusuf Yurtgül de, Suruç katliamından bir buçuk ay önce gerçekleşen HDP'nin Diyarbakır mitinginde yaşanan katliam saldırısını hatırlattı, "Amed katliamı aydınlatılsaydı, Suruç olmayacaktı, Suruç aydınlatılsaydı Ankara Gar katliamı olmayacaktı. Devletler Kürtleri yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bizden korkuyorlar ama biz barış istemeye devam ediyoruz. Onun için de davamızın ve sözümüzün bir olması lazım. Bu dava Yezid ve hazreti Hüseyin'in davasıdır ve hala sürüyor" dedi.

ANNE YURTGÜL: YOLUN YOLUMDUR, SENİ ASLA UNUTMAYACAĞIM
Mezar başındaki anmada son olarak Murat Yurtgül'ün annesi Şemsa Yurtgül söz aldı. "Murat sadece benim değil hepinizin oğlu, hepinizin şehidi" diyen anne Yurtgül, aradan 9 yıl geçmesine rağmen katilleri görmediklerini söyledi. "Gençler artık ölmesin. Şehitlerinizi unutmayın, hiçbir şeye kanmayın" diye ekleyen anne Yurtgül, oğlu Murat için şiir okudu, "Yolun yolumdur seni asla unutmayacağım" dedi.

Anma, mezarlığa karanfiller bırakılıp, dua okunmasıyla son buldu.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Suruç şehitlerinden Uğur (Hugir) Özkan'ın mezarı başında anma yapıldı. Cizre Asri Mezarlığındaki anmada söz alan MEBYA-DER Şırnak Temsilcisi Serhat Küçük, katliamı ve yaşamını yitirenleri unutmayacaklarını söyledi, "33 düş yolcusunun takipçisi olacağız" dedi.