7 Eylül 2024 Cumartesi

Partizan okurlarının 1 Mayıs davası görüldü

1 Mayıs'ta gözaltına alınan 17 Partizan okuru hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. 17 kişi hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağı ve imza adli kontrol tedbirlerinin tamamı kaldırıldı. Duruşma 18 Ekim'e ertelendi.

1 Mayıs günü Saraçhane'den Taksim'e yürümek için alana girmek isteyen Partizan kortejine polis saldırmış ve 17 kişi gözaltına alınmıştı. 17 kişiden 6'sı 4 günlük gözaltının ardından tutuklanmıştı. 17 kişinin tamamı hakkında "2911'e muhalefet", "örgüt propagandası yapmak" ve "suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla dava açıldı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Partizan okurları ve avukatlar hazır bulundu. Mahkemeyi izlemeye çok sayıda kişi katıldı.

'İBRAHİM KAYPAKKAYA ÖNDERİMİZDİR'
Partizan flamasına yönelik keyfiyete değinen Partizan okurları "İbrahim Kaypakkaya önderimizdir" diyerek, flamasının taşınmasında bir sakınca görmediklerini açıkladılar.

Bir Partizan okuru "1 Mayıs alanı meşru taleplerimizi dile getireceğimiz bir meydandır. Kaypakkaya da işçi sınıfının önderlerinden birisidir. Kaypakkaya ve adını ananlar sistematik baskıya maruz kalıyor. Kaypakkaya aynı zamanda tarihi bir şahsiyettir. Kaypakkaya'nın adını anmak suç değildir" ifadelerini kullandı.

Savunmalarda Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına değinilerek "Kaypakkaya suçlu değildir. Suçlu olmayan biri üzerinden suçu ve suçluyu övme değerlendirmesi yapılamaz. Biz neden suçlu oluyoruz?" denildi.

Yine mahkeme heyeti karşısında yapılan savunmalarda gözaltındaki işkenceler anlatıldı.

'BERAAT DIŞINDA VERİLECEK KARAR HUKUKİ DEĞİL'
Avukatlar da savunmalarında İbrahim Kaypakkaya ve Partizan'a yönelik özel yönelimin hukuksuz olduğunu belirttiler. Avukatlar, dosyaya birçok emsal karar sunarak daha önce verilen beraat kararlarını hatırlattılar.

Av. Destina Yıldız "Beraat kararı dışında verilen hiçbir karar hukuki değildir" diyerek müvekkilleri hakkında derhal beraat kararı verilmesini istedi.

Av. Gül Altay ise gözaltında yaşanan işkencelere ve tutuklamalara değinerek asıl mağduriyeti müvekkillerinin yaşadığını söyledi. Atılan sloganların ve taşınan flamanın suç unsuru taşımadığını belirten Altay, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

ADLİ KONTROL TEDBİRLERİ KALDIRILDI
17 kişi hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağı ve imza adli kontrol tedbirlerinin tamamı kaldırıldı. Duruşma 18 Ekim'e ertelendi.