7 Eylül 2024 Cumartesi

'Özgürlüğe ses ver' eylemleri sürüyor

Kentlerdeki hapishaneler önünde "özgürlüğe ses ver" eylemleri bugün de sürdü.

Tutsak yakınları, PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecridin kaldırılarak fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik çözümü için bugün de birçok kentte hapishane önünde bir araya geldi.

İZMİR 
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları, Buca'da bulunan Kırıklar Hapishanesi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kurum temsilcisi ve tutsak yakını açıklamaya katıldı. Açıklamada, "Adalet için tecridi kıralım. Toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açıldı. "Tecride hayır" yazılı önlükler giyilerek, sık sık "Tecride hayır", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. 

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, tecride karşı eylemde olduklarını vurguladı. Direnişlerinin devam edeceğini kaydeden Karabulut, "Tecride karşı yılmıyoruz, direniyoruz. Bu ülkede tüm baskılara, kadın ve hayvan kıyımına karşı ayaktayız. Hayvan hakları bugün mecliste tartışılıyor. Milletvekillerimiz hayvan hakları savunucularıyla birlikte hayvanların katledilmesine karşı mücadele veriyor. AKP iktidarı elini uzatmadığı, nefesini kesmeye çalışmadığı canlı kalmamıştır. AKP tüm canlıların düşmanıdır. Biz tüm canlıların sesi olacağız" dedi. 

Açıklamanın ardından eylem oturma eylemiyle son buldu.

MERSİN
Tutsak yakınları, Tarsus Kampüs Hapishanesi önünde oturma eylemi yaptı. Eylemlerinin 14. haftasında Kürtçe ve Türkçe "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giyen tutsak yakınları, sık sık "Jin jiyan azadî", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları attı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, "Abdullah Öcalan üzerinde derinleştirilen tecrit, Kürt sorununu daha da derinleştiriyor. Cezaevinde kendi yakınları ile kendi avukatları ile görüşmesi gerekirken bu görüşme olanaklarını bile ortadan kaldırıyor. Dünyanın hiçbir yerinde görmediğiniz bir izolasyon, bir tecrit politikası ile karşı karşıyayız. Bu, tarihte benzeri görülmemiş bir durum. Bir ada cezaevinde hem aile bireyleri ile hem avukatları ile görüşmesi kesilmiş, ancak böyle bir muhataplık durumu bu ülkede oturmuş, kabul görmüş. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde derinleştirilen tecridin mevcut beğenmedikleri anayasaya bile aykırı olduğunu buradan belirtiyoruz. Eğer bu anayasanın tanıdığı hakları bile ortadan kaldırıyorsanız yeni bir anayasadan bahsetmenin mümkün olmadığını dile getirmek gerekiyor. Bunlar toplumda karşılık bulmayacak. İktidara sesleniyoruz: Tecridi kaldırın, müzakere sürecinin başlaması başta Türkiye olmak üzere tüm Ortadoğu’da yaşayan bütün halkların faydasına olacaktır. Tecrit politikalarını buradan bir kez daha kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, sloganlarla sona erdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Kampüs Hapishanesi önündeki eyleme Adalet Nöbeti Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve çok sayıda kişi katıldı. Eyleme katılanlar, üzerinde Kürtçe ve Türkçe "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükleri giydi. "Özgürlüğe ses ver" pankartı taşıyan eylemciler sık sık, "Bijî berxwedana zindana", "Girtîyên siyasi rumetame ne" ve "Hak hukuk adalat" sloganları attı. Eylemciler zılgıt ve alkışlarla da tecridi protesto etti. 

Tutsak yakını Halime Topuz, 8 aydır eylemelerinin aralıksız devam ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "8 aydır yüreği yanan anneler olarak, cezaevlerinin önünde tecridin kaldırılması ve ülkeye barışın gelebilmesi için bir araya geliyoruz. Çocuklarımız zindanlarda. Bir kez daha Adalet Bakanı’na sesleniyoruz; Bu tecridi Kürt halkının ve sayın Öcalan’ın üzerinden kaldırın. Çocuklarımız ve bizler tecrit kaldırılana kadar geri adım atmayacağız. Biz annelerin talebi ortada. Herkes gibi bizler için de hak, hukuk, adalet olsun istiyoruz. Türkiye devleti bunu kabul etsin. Çocuklarımız ve bizler sayın Öcalan’ın özgürlüğünü kendi özgürlüğümüz olarak kabul ediyoruz."

ADANA
Adana Kürkçüler Kampüs Hapishanesi önünde açıklama ve oturma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti,  Adana  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri katıldı.

Hapishaneye yakın bir bölgede araçlarından inen kitle "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartını taşıyıp sık sık, "Bijî berxwedana zindana", "Tecride hayır, barış hemen şimdi", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atarak hapishane önüne doğru yürüdü. Eylemde tutsak yakınları, üzerinde Kürtçe ve Türkçe "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giydi.Hapishaneye yakın bir noktada polislerce durdurulan kitle, polis ablukasında açıklama yaptı. Kitle adına konuşan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, iktidarın savaş politikalarını eleştirerek, çözüm adresi olarak İmralı'yı gösterdi. Tecridin siyasi bir karar olduğunu belirten Aydemir, Türkiye barışına bir darbe olduğunu vurgulayarak, bir an önce İmralı tecridinin kaldırılmasını istedi.
 
Konuşmalar ardından kitle oturma eylemi gerçekleştirip, ses çıkarma eylemi ile eylemi noktaladı.