7 Eylül 2024 Cumartesi

Microsoft'taki sorun, dünya genelinde krize yol açtı

Microsoft'un sisteminde yaşanan küresel ölçekte sorun onlarca sektörde krize yol açtı. Dünya genelinde havalimanları, bankalar, hastaneler başta olmak üzere çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetler durduruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un sisteminde yaşanan sorunlar dünya genelinde onlarca sektördeki hizmetlerin aksamasına ve durdurulmasına yol açtı.

Bu yüzden ulaştırma, bankacılık, medya kuruluşları, ödeme cihazları, havalimanlarındaki check-in sistemleri, süpermarketlerdeki kasaların işletim sistemleri, benzin istasyonlarındaki pompalar ve diğer birçok alanda sistemlerde hata uyarısı alındığı ve sistemlerin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi.

Resmi yetkililerin açıklamalarına göre Birleşik Krallık'ın "sağlık randevu sistemi" de çevrimdışı hatası veriyor. Ülkenin önemli haber kanallarından Sky News ise cuma günü yayın yapamadı. Londra borsasında işlemlerde sorunlar yaşandığı bildirildi.

CHECK-IN YAPILAMIYOR
ABD'deki üç büyük havayolu şirketi United, Delta ve American Airlines uçuşlarını durdurdu. Berlin Brandenburg Havalimanından yapılan açıklamada, teknik sorun nedeniyle işlemlerde gecikmeler yaşandığı aktarıldı. İspanya'da da tüm havalimanlarının teknik sorundan etkilendiği ifade edildi.

Yazılım sistemindeki küresel sıkıntı nedeniyle Avustralya'daki Melbourne Havalimanında check-in işlemleri yapılamıyor. Amsterdam'ın Schiphol Havalimanında da gecikmeler yaşandığı bildirildi.

Japonya'nın Narita Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan Havayolu şirketlerinin sistemlerinde sorunlar yaşandığı açıklandı. Hindistan'da ise Delhi Havaalanında bazı hizmetlerin geçici olarak etkilendiği bildirildi.

Türk Havayolları (THY) da bilgi sistemlerinde meydana gelen teknik aksaklık nedeniyle biletleme, check-in ve rezervasyon işlemlerinde sorunlar olduğunu bildirdi.

Otomatik biniş kartı tarayıcılarının devre dışı kalması nedeniyle biniş kartları manuel olarak kontrol ediliyor.

MICROSOFT: SORUN ARAŞTIRILIYOR
Öte yandan Microsoft, çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını açıkladı. Microsoft, bazı hizmetlerinde kesintiler yaşandığını kabul etti. Ancak kesintinin nedeni açıklanmadı.

Uzmanlar, dünya genelindeki bilgisayar sistemlerini etkileyen sorunun Microsoft'un yaşadığı teknik problemlerden kaynakladığını değerlendiriyor.

BTK: SİBER SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı. Saldırının siber saldırı kaynaklı olmadığını vurgulayan BTK, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır" ifadelerini kullandı.