7 Eylül 2024 Cumartesi

'Katliam yasasına geçit vermeyeceğiz'

Pek çok kentte yan yana gelen hayvan hakları savunucuları, bu yasa teklifine asla geçit vermeyeceklerini söyledi.

Sokak hayvanlarının katledilmesini öngören "katliam yasası"nın görüşmeleri Meclis'te sürerken, hayvan hakları savunucuları Yaşam için Yasa İnisiyatifi'nin çağrısıyla Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkında yan yana geldi.

"Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" pankartı açılan eylemde, "Faşizme, şiddete, türcülüğe geçit yok", "6. Maddeye dokunma", "Bir arada yaşam şiddeti yenecek" dövizleri taşındı.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi'nden Ersin Tek, bugünün ülke tarihinde çok kara bir gün olduğunu belirterek, mecliste görüşülen katliam yasasında hayvanların öldürülmesinin "ötanazi hakkı" olarak tanımlandığına dikkat çekti.

'MECLİS'TE SADECE KATLİAM YASASININ LOBİCİLERİ VAR'
Ötanazinin insanların rızası dahilinde gerçekleştiğinin altını çizen Tek, bunun katliamı meşrulaştırmak için kullanılan bir ifade olduğunu vurguladı. Katliam yasasına karşı iki aydır sokaklarda direndiklerini ifade eden Tek, 20 saat süren son komisyon görüşmesinde hayvan hakları savunucularının saatlerce oyalandığını hatırlattı.

Bugün hayvan hakları savunucularının yine komisyona gittiğini ama içeri alınmadığını, canlı yayın yapılan ekranların dahi kapatıldığını vurgulayan Tek, "Bugün Meclis'in içinde ne bilim insanları var, ne de hayvan hakları savunucuları var. Sadece bu katliam yasasının lobisini yapmak isteyenler var" dedi.

'TÜM İSTANBULLULARI YOĞURTÇU PARKINA ÇAĞIRIYORUZ'
Bugün Yoğurtçu Parkında toplanarak komisyon görüşmelerini projeksiyona yansıtarak canlı takip etmek istediklerini ancak polisin izin vermediğini ifade eden Tek, "Bugüne kadar mücadelemizden hiçbir şekilde vazgeçmediğimiz gibi, elbette bugün de vazgeçmeyeceğiz. Bugün burada hep beraber komisyonda neler tartışıldığını orada olan arkadaşlarımız aracılığıyla takip edeceğiz. Tüm İstanbulluları Yoğurtçu Parkına çağırıyoruz" dedi.

'HER SOKAKTA ÖRGÜTLENECEĞİZ'
Yaşam İçim Yasa İnsiyatifi'nden Sevcan Çamlıdağ ise, kapalı kapılar ardında yazılan kanlı yasa teklifini kabul etmediklerini söyleyerek, düzenlemenin Meclis'ten geçmemesi için sokakta mücadeleyi devam ettireceklerinin altını çizdi. Çamlıdağ, "Eğer bu düzenleme Meclis'ten geçerse her mahallede örgütlenerek sokak hayvanlarını kucaklayıp ölüm kamplarına göndermenizi engelleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından hayvan hakları savunucuları komisyon görüşmelerini takibe başladı.

Eylemde, "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "AKP yasanı al başına çal" sloganları atıldı.

ANKARA
Ankara'da hayvan hakları savunucuları ve Türkiye Barolar Birliği'nden avukatlar Kuğulu Park'ta yan yana geldi.

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, "Sokak hayvanlarının toplanması mümkün ise, onların mevcut yasadaki yöntemle aşılanıp, kısırlaştırılıp, yerine bırakılması da mümkündür. Öldürmek için, toplama işlemi yapmayı beklemeye gerek olmadığı gibi, mevcut yasanın planlı biçimde uygulanması popülasyon sorununu tümüyle çözecektir. Tek çözüm, yıllardır uygulanmayan yasanın, ciddiyetle ve samimi biçimde uygulanma iradesinin gösterilmesidir" ifadelerini kullandı.

'MEVCUT YASA UYGULANMALI'
"Bilime ve hukuka aykırı bir kanun teklifi ile bugüne dek kanunun uygulanmamış olmasının sorumluluğunu mevcut kanunda bir yetersizlik varmış izlenimi ile üstünden atmak isteyenler, kendilerine kurban olarak sokak hayvanlarını seçmişlerdir" diyen Köroğlu, mevcut yasayı uygulayarak hayvanların yaşam hakkını korumak mümkünken, öldürmeyi seçmenin sadece zalim bir tercihin sonucu olduğunu söyledi.

Köroğlu, "Çözüm, öldürmenin yasalaştırılması değil, mevcut yasanın etkin biçimde uygulanması iradesinin gösterilmesidir. Ölümün ve katliamın tartışıldığı hiçbir akıl dışı teklifi kabul etmiyor, daima yaşam hakkını savunacağımızı ve katliam teklifleriyle mücadele edeceğimizi saygıyla kamuoyuna duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylemde sık sık "Kısırlaştır aşılat, yerinde yaşat!", "AKP kaç kaç kaç, hayvanlar geliyor", "Kan kokuyor kan kokuyor, Meclis'iniz kan kokuyor", "Hayvana, insana, yer yüzüne özgürlük", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, hayvanları vermiyoruz", "Katiller içeri, köpekler dışarı", "Toplamak demek, katliam demek!" sloganları atıldı.

ARTVİN
Artvin'de yaşam savunucuları Hopa Belediyesi önünde toplandı.

Ötanazinin bireylerin kendi iradesiyle yaşamına son verme beyanı ile uygulandığını belirten yaşam savunucuları yaşamak isteyen canlılara yönelik kullanılmak istenen bu yöntemin cinayet anlamına geldiğini söyledi. Hayvan üretimi ve satışının devam ettiğini belirten yaşam savunucuları; sokaktaki kısır ve uyumlu hayvanlarla uğraşmak yerine evine hayvan alan herkesin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmeleri gibi sıkı denetimler uygulanmasını talep etti. Bir diğer "bahane"nin ise yaban hayvanlarının korunması olduğunu belirten yaşam savunucuları "O zaman neden av ihaleleri durdurulmuyor" sorusunu sordu.