27 Temmuz 2024 Cumartesi

İzmir'de KDP protestosuna polis saldırısı

İzmir'de KDP'nin saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen kitleye polis saldırdı, çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İzmir'in Alsancak ilçesinde bulunan eski Halkbank önünde çok sayıda kişi KDP'nin saldırılarını protesto etmek için bir araya geldi. Eylem öncesi alan yoğun bir polis ablukasına alınırken, polis eylem için bir araya gelen kitleye kalkanlarla saldırdı. Eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Gülistan Kılıç. Koçyiğit, Burcugül Çubuk, Ceylan Akça, Yılmaz Gün de destek verdi.

Kitle, polis saldırısına "Direne direne kazanacağız", "Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Polis saldırısı sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne doğru yürüyüşe geçen kitlenin önü bir süre sonra tekrar kesildi. Yürüyüş sırasında konuşan Gülistan Kılıç Koçyiğit, KDP'yi kınamak istediklerinde karşılarında AKP'nin polislerini bulduklarını kaydederek, "Anayasal hakkımızı engellediniz, şimdi de yürüyüş yapmamızı engellemek istiyorsunuz. Derdiniz nedir? Ne bu KDP sevdası? KDP'yi savunmak size mi düştü? Kürtlerin birliğini engellemeye kimsenin gücü yetmez. Ne polis ne devlet ne AKP ne de onunla işbirliği yapan kimsenin gücü yetmeyecek. Gerekirse bizi öldürün ama biz buna karşı direneceğiz" dedi.

Eylemde, aralarında HDP İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan'ın da bulunduğu çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Yeşil Sol Parti milletvekillerinin basın açıklaması yapması da polis tehdidiyle engellenmek istendi. Polisler HDP İzmir İl Örgütü önünde toplanan kitleye bir kez daha saldırarak bina girişine sıkıştırdı.