İHD, Marmara Bölgesi hapishanelerinde bin 42 hak ihlali tespit etti
İHD İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi'nde bulunan hapishanelerde Ekim-Kasım-Aralık aylarına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Açıklamada, bölgedeki hapishanelerde bin 42 hak ihlali tespit edildiği belirtilerek, sorunların acil çözüm beklediği kaydedildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Marmara Bölgesi'nde bulunan hapishanelerde Ekim-Kasım-Aralık aylarında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.
Dernek binasında yapılan açıklamada, hazırlanan rapora ilişkin değerlendirme yapan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinde yaşam hakkı, tecrit, tedavi hakkının engellenmesi, şüpheli ölümler yaşandığına işaret etti. Yüksek güvenlikli İmralı Hapishanesi ve kuyu tipi diye nitelendirilen S ve Y tipi hapishanelerde tecridin derinleştiğine dikkat çeken Yoleri, İdare Gözlem Kurullarının tahliyeleri engellediğini söyleyerek, bu kurulların oluşturulmasına zemin hazırlayan yasanın iptalini istedi.
"Umut hakkı"na ilişkin de değerlendirme yapan Yoleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis verilen 4 bin tutsak olduğunu hatırlatarak, uygulamanın iptalini istedi.
Yoleri, açık hapishanelerde tutulan adli tutukluların zor, baskı ve köle muamelesi gördüklerine ilişkin derneklerine başvuru yaptığını belirterek, "Artan ekonomik krizle birlikte mahpusların sağlığa erişim, mektup, telefon ve hak ihlalleri artıyor" dedi.
Marmara Bölgesi'ndeki 16 hapishaneyi kapsayan Ekim-Kasım-Aralık dönemine ait raporu İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Meral Nergis Şahin okudu.
16 hapishaneden Ekim ayında 19, Kasım ayında 23, Aralık ayında 6 olmak üzere toplam 48 başvuru aldıklarını söyleyen Şahin, başvuruculardan 5'inin kadın, 43'ünün erkek, 9'unun adli, 39'unun politik nedenlerle hapishanede bulunduğu bilgisini verdi. Raporu, kendilerine yapılan başvuru ve basın taraması sonucu oluşturduklarını aktaran Şahin, Marmara Bölgesi hapishanelerinde toplam 1042, Marmara dışı hapishanelerden ise toplam 1572 hak ihlali tespit ettiklerini aktardı.
Hak ihlallerini, yaşam hakkına yönelik ihlaller, işkence, darp, kötü muamele, onur kırıcı davranış, sağlık hakkına yönelik ihlaller, yeterli ve sağlıklı beslenme, temiz suya erişim, öz bakım ihtiyaçlarının karşılanmaması şeklinde açıklayan Şahin bu ihlallere ilişkin tespitlerini şu şekilde sıraladı: "Yaşam hakkına yönelik ihlaller 3, işkence, darp, kötü muamele, onur kırıcı davranış 457, sağlık hakkına yönelik ihlaller 142, iletişim hakkı ihlalleri/tecrit 245 olarak kayıt altına alındı."
Marmara Bölgesi'nde bulunan Metris R Tipi Hapishanesinde ağır hasta tutsak Abdülkadir Kuday'ın 2 Ekim 2024, Bandırma Açık Cezaevinde bulunan İbrahim Hakkı Savaşeri'nin ise 5 Ekim 2024 tarihinde yaşamını yitirdiği bilgisini veren Şahin, Marmara Bölgesi dışındaki hapishanelerde ise 6 tutsağın hayatını kaybettiğini söyledi.
'2024 YILININ İLK 11 AYINDA 709 MAHPUS YAŞAMINI YİTİRDİ'
Keyfi yasak ve işkenceyle tutsakların sağlık ve tedaviye hakkının engellendiğini vurgulayan Şahin, "5 Aralık 2024 tarihinde Adalet Bakanı'nın Meclis'te yöneltilen bir soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, 2024 yılı ilk 11 ayında hapishanelerde yaşamını yitiren mahpus sayısının 709 olduğunu açıklaması, tam bir şok etkisi yaratmış, kamuoyuna yansıyan mahpus ölümlerinin bu sayının en fazla onda biri olduğu anlaşılmıştır. Bu durum hapishanelerde yaşanan devasa sorunların dört duvar arasında saklı kaldığını ve çok azının dışarıya duyurulabildiğini de ortaya koymuş, bu alanda çalışma yürüten herkesin çalışma yöntemlerini sorgulamasına neden olmuştu" dedi.
UMUT HAKKI VE TECRİT GÜNDEMLERİNDE SOMUT ADIM BEKLENTİSİ
İmralı Hapishanesinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın görüş hakkına dair 144 ihlal tespit ettiklerini, S, Y ve yüksek güvenlikli hapishanelerde tecridin ağırlaştığını vurgulayan Şahin, İdare ve Gözlem Kurullarının, dini eğitimlere katılmama, bağımsız koğuşta kalmama, az ya da çok kitap okuma, kurslara katılmama, çıkınca ne yapacağı, kiminle oturacağı, imamla görüşmediği, halay çektiği, slogan attığı, Newroz kutladığı ya da hiçbir şey yapmadığı gibi değerlendirmelerle "iyi halli olmadığı" gerekçesiyle infazını tamamlayan tutsakların tahliyesini engellediğini hatırlattı.
Raporda, "Umut hakkı ve tecrit" gündemlerine de değinildi. Faşist MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "umut hakkı", MHP'li Feti Yıldız'ın hasta tutsaklara ilişkin açıklamalarını hatırlatan Şahin, bu açıklamaların tutsakların yakınları ve kamuoyunda beklenti oluşturduğunu söyledi, somut adım atılmasını istedi. Hak ihlallerinin artmasına paralel adalete erişimde yaşanan sorunların da arttığını kaydeden Şahin, "Yapılan hukuka aykırılıklar ve keyfi hak gaspları, karşı davalarla ve disiplin cezaları ile vazgeçirme de dahil değişik yöntemlerle adalete erişim engellenerek saklı tutulmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.
'SORUNLAR ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR'
Şahin, giderek yaygınlaşan ve kalıcı hale dönüştürülen tecrit, tedavi ve sağlığa erişimde yaşanan sorunlar, infazda eşitsizlikler, işkence, kötü muamele, keyfi yasak ve uygulamalar, adalete erişimde yaşanan sorunlar, ekonomik kriz ile artan yoksulluk, adli tutukluların zorla ve angarya koşullarında çalıştırılması sorunlarına acil çözüm beklentisini dile getirdi.
Şahin son olarak, hapishanelerde yaşanan sorunlar, ihlaller ve keyfi uygulamaların tespit ettiklerinde daha fazla olduğunu vurguladı.