Haber-Sen: Gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması kabul edilemez
Haber-Sen, gazeteciler hakkında açılan davalar, gözaltı, tutuklama saldırılarına tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu gazeteciliğin yapılmasını baskı altına almak, halka gözdağı vermektir. İletişim çağında basına sansür uygulanması, gazetecilere görevini yaptığı için soruşturma açılması kabul edilemez" denildi.
KESK'e bağlı Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, gazetecilere dönük baskı ve saldırılara tepki gösterdi.
Yapılan yazılı açıklamada, "Gazetecilere uygulanan baskı, halkın haber alma hakkına yapılan bir saldırıdır. Toplumun gerçeklere ulaşmasını engellemektir" denildi.
6 Şubat depreminin ardından yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle gazeteci Yüsra Batuhan hakkında 10 ay hapis cezası verildiği, Medya Haber'de Mercek programını sunan gazeteci Eylem Babayiğit'in gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, 17 Ocak'ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 6 gazetecinin, 22 Aralık'ta ise eylemden gözaltına alınan 7 gazetecinin tutuklandığı kaydedildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 16 Mayıs 2024'te Sincan Hapishanesinde görülen duruşmada cep telefonu ve tabletle fotoğraf ve video çektiğini iddia ettiği 21 gazeteci hakkında kamu davası açılmasını talep ettiği belirtilen açıklamada, "Gazetecilerin 'örgüt üyesi olma', 'devlet kurumlarını aşağılama' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' gibi suçlamalarla gözaltına alınması, şiddet uygulanması, tutuklanması kabul edilemez. Bu gazeteciliğin yapılmasını baskı altına almak, halka gözdağı vermektir. İletişim çağında basına sansür uygulanması, gazetecilere görevini yaptığı için soruşturma açılması kabul edilemez" denildi.