7 Eylül 2024 Cumartesi

'Hayvan katliamı' yasası görüşülüyor

Hayvanların katledilmesini sağlayacak olan yasa tasarısının görüşmeleri Meclis'te sürüyor. AKP'liler görüşmeyi sabote etmeye çalışıyor. Gazeteciler salondan çıkarılmak istendi, görüşmeleri izlemek isteyen hayvan hakları savunucuları darp edildi. Öte yandan AKP'liler hayvan haklarını savunan DEM Partilere "terörist" ve "PKK bir terör örgütüdür" diyerek provokasyon çıkarmaya çalıştı. 

Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların "uyutma" adı altında katledilmesinin önünü açacak olan "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri için Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplandı. Gergin başlayan görüşmelerde tansiyon yükseldi. AKP'li milletvekilleri hayvan haklarını savunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerine "terörist" dedi, "PKK bir terör örgütüdür" diyerek provokasyon çıkarmaya çalıştı. 

Komisyonun muhalefet partili üyeleri, toplantının daha büyük bir salona alınmasını talep etti.

Gazetecilerin dahi ayakta kaldığı salondaki görüşmelerin sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceğini belirten komisyon üyelerinin talebi Komisyon Başkanı Vahit Kirişci tarafından dikkate alınmadı. Kirişci, komisyonun CHP, İYİ Parti ve DEM Partili üyelerinin salonun değiştirilmesi yönündeki tepkileri karşısında, "Gazetecileri ve danışmanları salondan çıkartmak zorunda kalabilirim" dedi. Milletvekilleri, Kirişci'ye tepki gösterdi.

Tartışmaların devam etmesi üzerine toplantıya yarım saat ara verildi.

GAZETECİLER SALONDAN ÇIKARILMAK İSTENDİ
Komisyon Başkanı Kirişci, gazetecilerin dışarı çıkmasını istedi ancak CHP'liler engelledi. 

Öte yandan hayvan hakları savunucuları, görüşmelerin yapılacağı salona girmek istedi. Meclis görevlileri hayvan hakları savunucularına saldırdı, darp etti. Milletvekillerinin duruma tepki göstermesinin ardından hayvan hakları savunucuları salona alındı. 

DEM PARTİ'DEN HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINA SALDIRIYA TEPKİ
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit hayvan hakları savunucularının salona girişlerinin engellenmesini eleştirdi. Koçyiğit, komisyonu izlemek isteyen çok sayıda kişinin komisyon başkanının talimatıyla, "Kolluk kuvvetlerine dövdürüldüğünü" söyledi. İktidarın çocuklar üzerinden toplumun duygularını istismar ettiğini kaydeden Koçyiğit, "Bir türün toptan öldürülmesinin önünü açmak insanlığa sığmaz. Biz bu yasanın sonuna kadar karşısındayız" diye konuştu.

AKP'LİLER GÖRÜŞMEYİ SABOTE ETMEYE ÇALIŞTI
Görüşmeler sürerken AKP'liler DEM Partililere "terörist" dedi, hayvan haklarını savunan vekillere "ortamı terörize etmeyin" dedi. DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, "Hayvan hakları savunuyoruz var mı itirazın" dedi. 

AKP'lilerin yanıtı ise "PKK bir terör örgütüdür" dedi. Bunun üzerine DEM Parti milletvekili Burcu Gül Çubuk, Perihan Koca ve Çiçek Otlu "Hayvan haklarıyla PKK'nin ne alakası var" diyerek tepki gösterdi.