7 Eylül 2024 Cumartesi

Gençlik örgütleri 33 düş yolcusu için Taksim Meydanına çıktı

"Bize Kadıköy'ü yasaklarsanız size Taksim'i dar ederiz" diyen gençlik örgütleri İstiklal Caddesinden yürüyüşle Taksim Meydanına çıktı. Burada kol kola girerek zincir oluşturan devrimci gençler uzun süre 33 düş yolcularını ve adalet mücadelesini anlattı. İlk ekibin işkenceyle gözaltına alınmasının ardından bir grup devrimci genç yine İstiklal Caddesinde yürüyüş düzenledi, "Hiçbir düş yarım kalmayacak" dedi.

Suruç katliamının 9. yılında gençlik örgütleri İstiklal Caddesinden yürüyerek Taksim Meydanına çıktı. 

Gençlik örgütlerinin Süreyya Operası önünde yapacakları açıklama öncesi Kadıköy Kaymakamlığı, ilçede eylem ve etkinlik yasağı getirmişti. Yasağı tanımayan devrimci gençler işkenceyle gözaltına alınırken, gençlik örgütleri bu kez de Taksim'de 33'lerin isimlerini haykırdı. 

Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı, "Suruç için adalet herkes için adalet" pankartı ve meşalelerle yürüyüşe geçen gençler, halka yönelik konuşmalarda "Suruç katliamını hatırlayın. 9 yıl IŞİD eliyle katledilen 33 bedeni hatırlayın. Dün Kobanê düştü düşecek diyenler Suruç'ta 33 genci katlettiler. 33 genci katledenler bugün Kadıköy'de onları anmamızı engellemeye çalıştılar. Biz her sene bu sokaklardayız. Kadıköy'ü bize yasaklarsanız size Taksim'i dar ederiz. Suruç katliamının hesabını soracağız dedik. 20 Temmuz hesaplaşma günüdür, hesaplaşmaya geldik" denildi.

Sık sık, "Suruç'un hesabı sorulacak", "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganları atan devrimci gençler, "9 yıl önce 33 arkadaşımızı katlettikler.  Katilleri yargılanmazken, arkadaşlarımız için adalet isteyenler tutuklandı. Ne olursa olsun 9 yıldır, Suruç'a adalet diye gürleyen sesi dindiremediler. Her 20 Temmuz'da sokakları Suruç'un hesabını sormak için adımlayanları bitiremediler" ifadelerini kullandı. 

Polisin engellemeye çalıştığı devrimci gençler "Kadıköy'ü engellersiniz öyle mi? Taksim'i böyle kuşatırız" diyerek engeli aştı ve yasaklı Taksim Meydanına çıktı!

Meydana çıkan ve kol kola girerek zincir oluşturdu. Halka yönelik konuşmalar yapan gençlik örgütleri, 33'lerin isimlerinin yasaklanamayacağını vurguladı.

Polisin saldırdığı gençlere meydanda işkence uygulamasına halk tepki gösterdi. Çekim yapan halka da saldıran polis basın emekçilerinin görüntü almasını da engellemeye çalıştı; gazetecileri darp etti.

Uzun süre Taksim Meydanında eylemi sürdüren gençlik örgütleri işkenceli göxaltı saldırısına sloganlarla karşılık verdi. Çok sayıda devrimci genç gözaltına alındı.

İlk ekibin gözaltına alınmasının ardından bir grup daha İstiklal Caddesine çıktı. "Hiçbir düş yarım kalmayacak" pankartı, SGDF önlükleri ve 33'lerin fotoğraflarıyla yürüyen devrimci gençler, 9 yıldır adalet dediklerinde karşılarında işkencecilerin çıktığını vurguladı.

Suruç için adalet mücadelesinin süreceğini vurgulayan sosyalist gençler uzun süre yürüdükten sonra eylemi sonlandırdı.