7 Eylül 2024 Cumartesi

Ferdane ve Nartan Bursa'da anıldı

Suruç katliamında ölümsüzleşen Adige ve Abhaz halklarından Nartan ve Ferdane Kılıç, Bursa'daki mezarları başında anıldı. Anmanın ardından DEM Parti Yıldırım İlçe binasında Gitmek belgeseli gösterimi ve anma etkinliği yapıldı.

Suruç katliamında ölümsüzleşen Ferdane ve Nartan Kılıç Bursa'daki Hamitler Mezarlığında anıldı. Adige ve Abhaz halklarından olan Ferdane ve Nartan için mezar başı anmasının ardından Halkların Eşitlik ve Özgürlük Partisi (DEM Parti) Yıldırım İlçe binasında anma etkinliği düzenlendi, Gitmek belgeseli izlendi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi imzalı "Hiçbir düş yarım kalmayacak" pankartı ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) bayraklarının taşındığı mezar başı anmasında 33 düş yolcusu anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Anmada söz alan DEM Parti Bursa İl Eşbaşkanı Mehmet Deniz Büyük, HDP'nin 7 Haziran seçim zaferinin ardından AKP ve MHP faşizminin bu süreci tersine çeviren hamleler yaptığını söyledi. 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanında HDP mitinginde patlatılan bombayı hatırlatan Büyük, ardından Suruç ve Ankara 10 Ekim katliamının yaşandığını söyledi.

İktidarını kaybeden, meşruiyetini yitiren iktidarın şiddetle barışa, demokrasiye olan inancına müdahale ettiğini ve akabinde tek adam rejiminin inşa edildiğini söyleyen Büyük, "33 düş yolcumuzun anılarına ve mücadelelerine sonsuza kadar bağlı kalacağımızı, mücadelelerini yürüteceğimizi, düşlerini gerçekleştireceğimizin sözünü buradan bir kez daha tekrarlıyoruz. Toplumuzu, ülkemizi demokratikleştirinceye, kadın ve emeği özgürleştirinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. O özgürlük halayına şehitlerimizde katılacak" diye konuştu.

Ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi adına Can Tekin söz aldı. "Kobanê düştü düşecek" diyenlerin Kürt ulusunu prangaya vurabileceklerini düşünenlerin heveslerinin kursaklarında kaldığını söyleyen Tekin, "Kobanê'deki zaferin ardından ‘beraber savunduk beraber inşa edeceğiz' şiarıyla Suruç'a gidildi. Suruç'ta bulunan gençlerin, anarşistlerin, sosyalistlerin, devrimcilerin, LGBTİ+'ların temel hedefi Kobanê'yi yeniden inşa etmekti. Kobanê yıkılsa da zafere ulaşmış ve artık özgürlüğü kazanmıştı. Sosyalist gençler de bu inşa sürecini başlatmıştı. Ellerinde oyuncakları, kitapları, defterleri, zihinlerindeki sanatları, bilimi, felsefeyi de oraya götüreceklerdi. Yeni yaşamın inşası orada başlıyordu" dedi.

Anmada DEM Parti PM üyesi Resul Baykara da söz aldı.

GİTMEK BELGESELİ GÖSTERİMİ YAPILDI
Mezar başı anmasının ardından DEM Parti Yıldırım İlçe binasında anma etkinliği ve Gitmek belgeseli gösterimi yapıldı.

Anma etkinliğinde Suruç şehitlerini tanıyanlar anılarını anlattı. Ezgi Sadet ile üniversite yıllarında tanıştığını anlatan Rahmi Yüzüak, üniversiteyi okuduğu kentte kimseyi tanımadığını, Ezgi ve arkadaşlarının kendisine yardımcı olduğunu anlattı. Suruç şehitlerinden Evrim Deniz Erol ile sosyal medya üzerinden taşındığını söyleyen Yüzüak, Ferdane Kılıç ile HDP PM üyesi olduğu dönemde Bursa'da birlikte çalışma yürüttüklerini anlattı. Yüzüak, "Suruç katliamından sonra yoldaşlık ve dayanışmayı bir daha göremedim" diye konuştu.

Anmada Nartan'ın babası, Ferdane'nin eşi Metin Kılıç da söz aldı. SGDF'nin "Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" kampanyası sürecinin nasıl örgütlendiğini, Ferdane, Nartan ve kızı Sinem'in nasıl katılarak Suruç'a gittiklerini anlattı.