7 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan ve Esad'ın Moskova'da görüşmesi bekleniyor

Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında karşılıklı atılan adımlar netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görüşmesinin Moskova'da yapılması bekleniyor.

Türkiye ve Suriye ilişkilerinin "normalleşmesi" kapsamında günlerdir tartışılan Erdoğan-Esad görüşmesinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Rusya'nın arabulucu olduğu bilinen görüşme kapsamında özellikle Erdoğan'ın yaptığı çağrılara karşılık Esad da Suriye Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi koşulu ile görüşmeye olumlu yanıt vermişti.

Suriye iç savaşından bu yana ilk kez görüşecek olan Esad ve Erdoğan görüşmesine Rusya Başkanı Putin aracılık yapacak. Görüşmenin Moskova'da gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Üçüncü bir ülke olarak arabuluculuk yapmayı teklif eden Irak devleti ise görüşmenin Bağdat'ta yapılmasını önermişti. Görüşmeye Irak Devlet Bakanı Şiya es-Sudani'nin davet edileceği ve özellikle bu görüşmeye engel olmaya çalışan İran'ın davet edilmeyeceği kaynakların aktardığı bilgiler arasında.