7 Eylül 2024 Cumartesi

Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanununa karşı mücadelemiz sürecek

ÖMK görüşmelerinin ekim ayına ertelenmesinin bir "oyalama taktiği" olabileceğine dikkat çeken Eğitim Sen, ÖMK'nın derhal tamamen geri çekilmesini talep etti.

Eğitim Sen, öğretmenliği değersizleştiren ve eğitim emekçilerinin fikri alınmadan hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanununa ilişkin meclis görüşmelerinin ekim ayına ertelenmesine dair Ankara'da bulunan genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, 12 Temmuz'a kadar süren görüşmelerde kanunun 22 maddesinin bütün itirazlara rağmen iktidar bloğunun oy çokluğuyla kabul edildiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığının sürecin başından bu yana bildiğini okuduğunu, eğitim emekçilerinin taleplerinin yok sayıldığını ifade eden Irmak, kanun teklifine göstermek istedikleri demokratik tepkiye polis şiddetiyle karşılık verildiğini hatırlattı.

'MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ'
ÖMK'ya karşı eleştiri ve itirazlarına gösterilen tahammülsüzlüğün iktidarın karanlık zihniyetini ortaya koyduğunu ifade eden Irmak, şöyle devam etti: "Milli Egemenlik Parkı'nda sürdürdüğümüz oturma eylemimiz, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldüğü süre boyunca kesintisiz devam etmiştir. Günlerce üye ve yöneticilerimizle bu kanun tasarısına karşı sürdürdüğümüz mücadele sonuç vermiştir. Kanun taslağında birkaç maddede yapılan değişiklikler, iş güvencemiz açısından önemli bir tehdit oluşturan 34. maddenin geri çekileceği bilgisi eğitim emekçilerinin alanda gösterdiği direniş ve mücadelenin sonucudur."

'ERTELEME DEĞİL, TAMAMEN GERİ ÇEKİLMELİ'
Görüşmelerin ekim ayına ertelenmesinin eğitim emekçilerini oyalama amacı güdebileceğine işaret eden Irmak, bunun beyhude olduğunu vurgulayarak, "Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki hiçbir sorunumuza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, kazanılmış haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan Öğretmenlik Mesleği Kanunu görüşmelerinin ertelenmesini değil, tamamen geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi.

'ÖĞRETMENLERİN SESİNE KULAK VERİN'
Bu kanun taslağının gerek hazırlanış biçimi gerek içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu vurgulayan Irmak, şu ifadeleri kullandı: "Öğretmenlik mesleği gibi 19 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemek doğru değildir. Milli Eğitim Bakanlığı gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi' metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır."

İktidarı ve MEB'i öğretmenlerin sesine kulak vermeye çağıran Irmak, ÇEDES, MESEM, yeni müfredat ve ÖMK uygulamaları karşısında susmayacaklarını vurguladı.