7 Eylül 2024 Cumartesi

Dersim'de 33 düş yolcusu anıldı

Suruç katliamının 9. yıldönümünde Dersim'de 33 düş yolcusu anıldı. Suruç Aileleri İnisiyatifi'nden Feti Aydın, "Çocuklarımızın yarım bıraktıkları düşlerini yerine getireceğiz. Adalet mücadelesinden, barış mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Suruç katliamının 9. yıldönümünde 33 düş yolcusu Dersim'de bulunan Seyit Rıza Meydanında anıldı. "Hiçbir düş yarım kalmayacak" pankartı açılan eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 10 Ekim Barış Derneği, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylem, saygı duruşuyla başladı.

ESP adına söz alan Orhan Çelebi, bugün 10 Ekim Ankara katliamında ve Diyarbakır katliamında yaşamını yitirenlerin ailelerinin de burada olduğuna dikkat çekerek, acıları birleştirdiklerini ifade etti. 9 yıl önce ülkenin dört bir yanından Kobanê'de buluşmak umuduyla yola çıkan gençlerin Suruç'ta buluştuğunu ifade eden Çelebi, "Kobanê'yi yakıp yıkan, insanlığı katleden IŞİD barbarlığının teslim alamadığı Kobanê halkıyla buluşmak için yola çıkan sosyalistler Suruç'ta IŞİD barbarlığının ve işbirlikçilerinin katliamıyla karşılaştı" dedi.

AYDIN: ADALET MÜCADELESİNDEN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Katliamda oğlu Çağdaş Aydın'ı kaybeden Feti Aydın, "Benim çocuğumun suçu neydi? 33lerimizin suçu neydi? Barış, demokrasi, insan haklarını aramak. Bu herkesin görevi değil mi? Barışı sağlamak kimin görevi, insanlık görevi değil mi? Biz onun için gittik oraya" dedi.

"Çocuklarımızın yarım bıraktıkları düşlerini yerine getireceğiz. Adalet mücadelesinden, barış mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz" diyen Aydın, adalet mücadelelerinin birleştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Adalet mücadelesini, barış mücadelesini, katliamlardan hesap sorma mücadelesini biz sürdürmezsek yeni canlar yaşamını yitirecek" diyen Aydın, adalet için birlikte hareket etmeden özgürlük, bağımsızlık ve insanlık onurunun korunamayacağını söyledi.

Bugün 33'lerin isimlerinin kütüphanelere, fidanlıklara verildiğine dikkat çeken Aydın, "Biz savundukça bu büyüyecek. Biz birleştikçe, onlar diz çökecek. Katliamlardan er geç hesap soracağız" dedi.

KORDU: İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN ÇOK FAZLA YAŞAM KAYBEDİLDİ
DEM Parti milletvekili Ayten Kordu, "Bu topraklarda eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için çok fazla yaşam kaybedildi. Topraklarımız kefensiz yatanlarımızla da dolu. Dolayısıyla biz insanlık mücadelesi verirken bu sistem çok büyük insanlık suçları işledi, çok büyük katliamlara imza attı" dedi.

Eylemin ardından "Ölüm ne yana düşer usta" belgesel gösterimi yapıldı.