7 Eylül 2024 Cumartesi

DEM Parti MYK: Kürtlerin kıyafetleri, halay çekmeleri, zafer işareti suç değildir

DEM Parti MYK'sı, Mersin'den sonra Ağrı'da halay çektikleri, zafer işareti yaptıkları gerekçesiyle gençlerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada, Kürt halkının kıyafetleri, halay çekmeleri, zafer işareti yapmalarının suç olmadığı vurgulandı, "12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla boyun eğmeyeceğiz" denildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yazılı açıklama yaparak, 12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen siyasi akla asla boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Son bir haftadır tehlikeli bir algı operasyonu üretildiği belirtilen açıklamada, "Kürtlerin gündelik ve kültürel yaşam pratiklerinden siyasetine uzanan bir düşmanlık hali normalleştiriliyor. Sosyal medyada birçok hesaptan aynı anda gençlerin giyiminden, çektiği halaya kadar neredeyse her fiili durum suça indirgeniyor, kriminalize ediliyor. Toplumu ayrıştıran bu ırkçılığın siyaset eliyle meşrulaştırılmaya çalışıldığını yakinen takip ediyoruz" denildi.

Sokaklarda, düğünlerde, Meclis'te, sosyal medyada ve yaşamın tüm alanlarında faşizmin organize gösterisine alkış tutanların toplumu tehlikeli sulara sürüklediği belirtilen açıklamada, "Bu tür provakatif söylem ve eylemlerin maksadının ne olduğu açıktır. Bu durum Kürt halkının kültürüne ve diline savaş açmaktır. İçişleri Bakanlığı üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek bir yana yaptığı açıklamalarla bu örgütlü suça zemin hazırlıyor. İçişleri Bakanlığı bu suçları normalleştirmek yerine, bir an önce linç kültürünü beslemeye dönük bu akıl tutulmasının önüne geçmelidir. Kürtleri düşmanlaştıranlar ve bu politikaları yaygınlaştıranlar hakkında derhal işlem başlatmalı ve sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmalıdır" çağrısında bulundu.

İktidarı uyarın DEM Parti MYK'sı, "Kürtlere dönük açık nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vazgeçin. Kürtlerin gündelik yaşam kıyafetleri suç değildir, halay çekmeleri suç değildir, zafer işareti suç değildir ama bunlara dönük her girişim suçtur, aleni ırkçılıktır. 12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü bir biçimde sahip çıkmaya devam edeceğiz" denildi.