7 Eylül 2024 Cumartesi

35 parti ve örgütten Güney Kürdistan için çağrı

35 parti ve demokratik kitle örgütü, Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik işgal saldırılarına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Bağdat hükümetini ve Irak ulusal güçlerini, insanlığa karşı işlenen ihlallere ve suçlara, doğanın tahrip edilmesine karşı insani, ahlaki, hukuki ve egemen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki 35 siyasi parti ve demokratik kitle örgütü, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ile Güney Kürdistan'a yönelik aralıksız saldırılarına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, işgalci Türk devletinin Kürtlere, Araplara, Süryanilere, Asurilere ve Suriye ile Irak'ta yaşayan diğer halklara yönelik saldırıların Misak-i Milli anlayışı ve Osmanlı zihniyetine dayalı politikaların sürmesi olduğu söylendi.

İşgalci Türk devletinin varlığını, halklara yönelik gerçekleştirdiği katliam ve soykırım üzerine kurulduğuna dikkat çekilen açıklamada günümüzde de aynı şovenist ve katliamcı zihniyetin devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'nin işgali, göç ve demografik yapının değiştirilmesi politikaları vurgulandı.

Açıklamada şunlar belirtildi: "Türk devleti geçtiğimiz günlerde büyük bir saldırı başlattı. Bu kirli savaş için işgal altındaki Suriye bölgelerinden yüzlerce tankı, binlerce asker ve çeteyi, Irak'ın Başûrê Kürdistan bölgesine taşıdı. Bütün bu olanlar, bazı Kürt tarafların işbirliği, Bağdat'ın koordinasyonu ve Irak hükümetinin sessizliğiyle birlikte yapılıyor."

Türk devletinin "ulusal güvenliğini korumak" bahanesiyle PKK'ye yönelik imha saldırıları gerçekleştirdiği ve köy, kent, orman ve bahçeleri yakıp boşaltmayı hedeflediği kaydedilen açıklamada, "Buradaki halkı tehdit ederek bölgeyi askeri alana çevirmek istiyor. Bu bahanelerin tamamının yalan olduğunu çok iyi biliyoruz. Kürdistan özgürlük gerillalarının Suriye ve Irak'ta DAİŞ'e karşı önemli sorumluluklar üstlendiğini hepimiz biliyoruz. Êzidîleri fermanlardan kurtardı. O günden bu yana Türk devleti DAİŞ'e ve El Kaide'ye destek veriyor" denildi.

Saldırıların kınandığı açıklamada, "Bağdat hükümetini ve Irak ulusal güçlerini, insanlığa karşı işlenen ihlallere ve suçlara, doğanın tahrip edilmesine karşı insani, ahlaki, hukuki ve egemen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Türk devletinin süregelen ihlallerine son verin. Uluslararası toplum ve ilgili kurumların, gerekli tüm tedbirleri alarak vahşi işgal saldırılarını durdurması, Irak'ın egemenliğini ve halklarını koruması gerekir" denildi.

Açıklamanın sonunda şunlar belirtildi: "İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı Irak halklarına desteğimizi ifade ediyoruz. Arap Birliğine, Arap devletlerine, ulusal güçlere, hukuki ve diplomatik kurumlara da Başûrê Kürdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye'deki Türk işgali ve saldırıları ile Arap devletlerine müdahalesi karşısında sorumluluklarını bir an önce yerine getirmeye çağırıyoruz. Irak gibi bir ülkeyi veya bölgedeki başka bir ülkeyi işgal etmek, tüm bölgeyi işgal etmek anlamına gelir ve her ülkenin güvenliği, tüm bölge halklarının güvenliğidir."

Metnin imzacıları şöyle: Demokratik Birlik Partisi (PYD), Demokratik Yeşiller Partisi, Kürdistan Demokratik Barış Partisi, Kürdistan Liberal Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan-Suriye Demokrat Partisi, Suriye Kürt Demokrat Partisi (PDKS), Suriye Kürt Demokratik Sol Partisi, Suriye'deki Kürt Sol Partisi, Suriye'nin Geleceği Partisi, Kürdistan Demokratik Değişim Partisi, Çağdaş Kürdistan Partisi, Kürdistan İşçi Birliği, Arap Ulusal Konseyi, Suriye Çağdaş Demokrat Partisi, Suriye'deki Kürt Demokratik Örgütü Partisi, Reform Partisi-Suriye, Süryani Demokrat Partisi, Kürdistan Kardeşlik Partisi, Suriye'de Kürt Demokratik Günü Partisi, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Kongra Star, Muhafazakar Parti, Özgür Mücadele Partisi, Kürdistan Gelecek Partisi, Kürdistan-Rojavayê Kürdistan Demokrat Partisi, Heyet Tensiq El Weteniya-Hareket El Tehyir El Demoqrati, Süryani Birlik Partisi, Kürdistan Ulusal Birlik Partisi, Suriye Kürt Demokrat Partisi (Parti), Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekiti), Suriye'de Devrimci Sol Kanat Suriye Partisi, Suriye Kürt Demokratik Partisi, Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê (KNK)