2 Mayıs 2024 Perşembe

8. Küresel İklim Grevi: İklimi değil sistemi değiştir

İstanbul'da düzenlenen 8. Küresel İklim Grevi'nde iklim krizi nedeniyle gezegenin çok fazla zamanının kalmadığı kaydedildi. Etkin, eşit ve hak sahibi olmak istediklerini kaydeden gençler; geleceklerinden ellerinden alınmasına ve taleplerinin görmezden gelinmesine sessiz kalmayacaklarını söyledi. 

Dünyanın dört bir yanında bugün 8. Küresel İklim Grevi düzenleniyor. Türkiye'de de İstanbul'da Fridays for Future Türkiye (FFF), Youth for Climate (YfC) ve Roots and Shoots'un (R8S) çağrısıyla bir araya gelen iklim aktivistleri uluslararası grevin bir parçası oldu. 

Öğlen saatlerinde Kalamış parkında düzenlenen vegan piknikle başlayan İstanbul'daki etkinlikler Kadıköy'de İskele meydanında devam etti. Türü tükenen dinozor kostümünü giyen gençler, "Dinazorlar da zamanlarının olduğunu düşünüyordu" döviziyle iklim krizinden kaynaklı dünyanın çok fazla zamanının olmadığına dikkat çekti. 

Yine pandaların da türünün tükenmek üzere olduğuna atıfla panda kostümü ve doğayı simgeleyen kıyafetler giydiler. 

"İklimi değil sistemi değiştir" sloganının öne çıktığı dövizlerle Türkiye'de devam eden çevre direnişlerine vurgu yapılan eylemde, sistem böyle devam ederse çocukların bir geleceğinin olmayacağı kaydedildi. 

'GELECEĞİMİZİN ELİMİZDEN ALINIŞINI GÖRMEK İSTEMİYORUZ'
"Karbonsuz yaşam için iklim acil durumu ilan edilsin" yazılı pankartın açıldığı eylemde; Ela Naz Birdal, Melisa Akkuş ve Yağmur Ocak okudu. Ocak, 8. Küresel İklim Grevi'nde tüm canlıların ve ekosistemin yaşam haklarını savunup bilimin ışığında mücadele etmek için bir araya geldiklerini kaydetti. Ocak, "Çünkü artık doğanın daha fazla yok edilişini, yaşam hakkının ihlal edilişini, geleceğimizin elimizden alınışını görmek istemiyor, iklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz" dedi. 

'GÖRMEZDEN GELMEYİN, HAREKETE GEÇİN'
Ela Naz Birdal ise gezegenin her geçen gün iklim krizinin etkilerine daha çok maruz kaldığını söyledi. Krizin var olan adaletsizlikleri derinleştirdiğini ve yeni adaletsizliklerin oluşmasına neden olduğunun altını çizen Birdal, "Doğrudan iklim krizi nedeniyle ya da bazı insanların kurduğu sürdürülebilir olmayan sistemler nedeniyle oluşan, iklim kriziyle de şiddet artan afetler, ekonomiyi, sosyal yaşamı kültürü ve siyaseti de etkiliyor. İklim krizi evimizde ve herkesi etkiliyor. Hepimizin bizzat yaşadığı, içinde olduğumuz bu krizi artık görmezden gelmeyin, harekete geçin" ifadelerini kullandı.

'ETKİN, EŞİT SÖZ VE HAK SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ'
Türkiye'de yaşanan çevre direnişlerini hatırlatan Melisa Akkuş ise doğa alanlarında ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projelerin durdurulmasını, iklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini, fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almak istediklerini söyledi. Akkuş, şöyle devam etti: "Bizler tüm gezegende iklim krizi için gerekli önlemler alınana kadar tüm ekolojik yıkımlardan, felaketlerden etkilenen canlıların ve hava, su toprak gibi cansız varlıkların sesini duyuracağız. Karar vericilerin de aynı sözü vermelerini ve eyleme geçmelerini bekliyoruz."

Eylem, "İklimi değil sistemi değiştir", "Ne istiyoruz iklim değişikliği, ne zaman hemen şimdi", "Madenler yerin altında kalsın" sloganlarıyla sona eren eylemin ardından, yapılacak forum için Müze Gazhane'ye geçildi.