25 Aralık 2024 Çarşamba

SES Başkanı Erden: Adımlar stratejik değil, günü birlik

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, iktidarın başından beri salgına karşı temel strateji ile değil, günü birlik önlemlerle hareket ettiğini belirtti, "Normalleşmeye yönelik bir stratejileri var mı emin değiliz. En basit örneği, maskelerin dağıtılması konusunda yaşanan sorun. Beceremediler ve dünden beri maskeler yine satılmaya başladı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı "normalleşme" planına göre, salgında alınan önlemler 11 Mayıs'tan itibaren değiştirilmeye başlanacak. İlk olarak ise berber, kuaför ve AVM'ler hizmete açılacak.

ETHA'ya konuşan KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlk günden beri zorunlu olmayan iş kollarına üretimin durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması için sürekli çağrıda bulunduklarını hatırlatan Erden, bunların hayata geçirilmediğini söyledi. Erden, "Zorunlu hizmet üretiminin olmadığı yerlerde üretimin durmasını istedik, maalesef olmadı. Tedbirlerin hayata geçme olanaklarını konuşun dedik. Yani dar gelirlilerin evde kalabilmeleri için gerekli ekonomik yardım sağlansın dedik. Ama bunlar başta olmak üzere hiçbir önerimizi hayata geçirmedi hükümet. 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki insanları evlere koydular ama onlarla birlikte kalan insanlar yine fabrikalara gitti, sokaklara çıktı, toplu taşıma araçlarını kullandı” diye konuştu.

''NORMALLEŞME' PLANI HANGİ VERİLERE GÖRE ALINDI, BİLMİYORUZ'
"Şimdi 'normalleşme' diye açıklama yapıyorlar. Bu normalleşme mi emin değiliz" diyen Erden, şöyle devam etti:

"Birincisi bu kararların, nasıl alındığını, hangi verilere göre alındığını bilmiyoruz. Çünkü ortak çalışmaya tamamen kapalı bir hükümet bakanlık var karşımızda. Hasta sayısı, yoğun bakım sayısı, hastaların ne kadarı iyileşti, illere ilişkin ayrıntılı bilgiler verilmiyor. Almanya'da bir hastanın etrafa bulaştırma oranı üzerinde araştırma yapılıyor. Bakan, açıklama yaparken Merkel'e atıfta bulunuyor ama Türkiye'de buna ilişkin bir araştırma yapıldı mı, buna ilişkin verilerin ne olduğuna ilişkin bilgi vermiyor."

'TARIM SEKTÖRÜ AÇILDI, İŞÇİLER VE TOPLUM İÇİN RİSK'
Bu dönemin tarım sektöründe üretimin başladığı, dolayısıyla da tarım işçilerinin alana çıktığı bir dönem olduğuna işaret eden Erden, "Bu büyük bir risk, hem işçiler hem de toplum bakımından" dedi.

Antalya, Mersin ve Aydın gibi 7 ilde kısıtlılığın kaldırıldığını anımsatan Erden, "Bu illerdeki kısıtlılık neye göre kaldırıldı? Ekonomik ve sermayeye rant kaygısıyla hareket ediliyor. Bugüne kadar açıkladıkları paketler sermayeyi destekleyen paketler olduğu için normalleşmenin ekonomik kaygılar olduğu çok açık. İlk olarak AVM'lerin açılması zaten trajik bir şey. Başından beri önerdiğimiz gibi zorunlu olmayan üretim alanları durdurulmuş olsaydı şimdi daha rahat konuşabilirdik. Yavaş yavaş diğer alanlar, dönüşümlü olarak çalışmaya başlaması sorun olmazdı" şeklinde konuştu.

'TEMEL STRATEJİLERİ YOK, TEDBİRLER GÜNÜ BİRLİK'
İktidarın başından beri Covid-19'a ilişkin temel stratejisinin olmadığını vurgulayan Erden, sözlerini şöyle tamamladı: "Günü birlik tedbirler alarak yol aldılar. Bugün de normalleşmeye yönelik bir stratejileri var mı emin değiliz. En basit örneği, maskelerin dağıtılması konusunda yaşanan sorun. Beceremediler ve dünden beri maskeler yine satılmaya başladı."