İstanbul Barosu, 23 Şubat'ta olağanüstü kurultay kararı aldı
İstanbul Barosu, açılan görevden alma davasına karşı 23 Şubat'ta olağanüstü kurultay kararı aldı.
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında, Kuzey ve Doğu Suriye'de Türkiye'nin SİHA saldırısıyla katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'e ilişkin yapılan açıklama nedeniyle davaname hazırlandı. Baro yönetimi, davanameye ilişkin İstiklal Caddesinde bulunan baro binasında açıklama yaptı.
Baro yönetimine yönelik davanın, Anayasa'nın 138. ve 2. maddelerine aykırı bir şekilde, demokratik baro yönetimlerine dışarıdan müdahale anlamı taşıdığını vurgulayan İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, "Bu dava, 20 Ekim 2024 günü yönetimi seçen binlerce avukatın demokratik iradesine bir müdahaledir. Bu durum, hukukun üstünlüğüne ve savunma hakkına yönelik açık bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.
Baro yönetimi olarak anayasaya, hukuka ve avukatlık yasasına bağlılık andına sadık kaldıklarını belirten Kaboğlu, şunları söyledi: "Bugün burada bir araya gelmemizin amacı, demokratik iradenin korunmasını sağlamak ve anayasa dışı işlemler karşısında sessiz kalmayacağımızı göstermek. Türkiye Cumhuriyeti'nde yasama, yürütme ve yargı anayasaya bağlıdır. İstanbul Barosu, anayasa ve hukukun üstünlüğüne yönelik bu müdahalelere boyun eğmeyecek."
'BARONUN MÜCADELE AZMİ KIRILMAYACAK'
İstanbul Barosuna gerçekleştirilmek istenen bu müdahaleye karşı 23 Şubat'ta olağanüstü kurultay yapma kararı aldıklarını duyuran Kaboğlu, bu kurultayın demokrasi ve hukukun önemini tüm Türkiye'ye ve anayasal organlara hatırlatmayı amaçladığını ifade etti.
Kaboğlu, baronun mücadele azminin hiçbir şekilde kırılmayacağını ve savunmanın haklarını her koşulda savunmaya devam edeceklerini vurgulayarak, demokrasi ve hukuk yolunda direnişin süreceğini söyledi.
'İSTANBUL BAROSU DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE BOYUN EĞMEZ'
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Barosuna yönelik baskılara karşı birlik ve kararlılık mesajı verdi. Sağkan, TBB yönetim kurulunun tamamının İstanbul Barosuna destek için toplandığını ve 23 Şubat'ta düzenlenecek "demokrasi kurultayına" güçlü bir şekilde katılım sağlayacaklarını belirtti.
"12 Eylül 1980'de İstanbul Barosunun kapısına mühür vurulmaya çalışıldı. Bugün o mühür, baromuzun onur nişanı olarak duruyor. Tarih, kimin haklı kimin haksız olduğunu net şekilde ortaya koyar. Aradan 45 yıl geçmesine rağmen yöntemlerin değişmediğini görüyoruz. Ancak İstanbul Barosu, dün olduğu gibi bugün de baskılara boyun eğmez, susmaz ve sinmez" diyen Sağkan, yargının baskı aracı olarak kullanılmasına tepki gösterdi.