6 Temmuz 2024 Cumartesi

'İradeye saygı' yürüyüşünde 2. gün

Van'dan Hakkari'ye yürüyüşün 2. gününde marşlar, şarkılar ve sloganlarla ilerleyen "iradeye saygı" yürüyüşçüleri, 42 kilometreyi tamamladı. Ara veren yürüyüşçüler 5 kilometre daha yürüyerek günü tamamlayacak. 

Hakkari Belediyesi yönelik kayyum darbesiyle Kürt halkının iradesinin gasp edilmek istenmesine karşı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) başlattığı "iradeye saygı" yürüyüşü 2. gününde coşkuyla sürüyor.

Milletvekili, belediye eşbaşkanları, demokratik örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu 350 kişinin yer aldığı yürüyüşçüler, Van'ın Gürpınar ilçesinin Norduz Parkından güneşin ilk ışıklarıyla güne uyandı. İlçe meydanında buluşan yürüyüşçüler burada kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından çevre temizliği yapan yürüyüşçüler, ardından toplanarak Xoşeb Mahallesine doğru yola çıktı.

Yürüyüşçüler güzergah boyunca "Gever e Gever e", "Çerxa Şoreşê" marşlarını söyledi. "Bijî berxwedana Colemêrgê" sloganı atan yürüyüşçülere yoldan geçen araçlar da korna çalarak destek verdi. Belirli duraklarda kısa molalar veren yürüyüşçüler, burada çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti.

Sabah saatlerinde 5 kilometrelik yürüyüşün ardından mola veren yürüyüşçüler, ardından bir kez daha yola koyuldu. Erbaneler ve şarkılar eşliğinde yollarına devam eden yürüyüşçüler, daha sonra Tekmala Şêx Safiyeddin mezrasında 42 kilometreyi tamamlayarak yemek molası verdi. İki saat dinlenecek olan yürüyüşçüler daha sonra geceyi geçirecekleri Doğu Dinlenme Tesislerine kadar 5 kilometre daha yürüyerek günü tamamlayacak. 

Yürüyüşçüler Tekmala Şêyh Safiyeddîn mezrasında açıklama yaptı. DEM Parti Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz, Hakkari halkı ve halkların iradesi için yürüdüklerini belirtti, "Biz Kürt ve Türk halklarının geleceği için yürüyoruz. AKP ve MHP faşist iktidarı kimsenin iradesini tanımayan bir yönetim sergiliyor. Bu yürüyüş tüm halklar için bir fırsattır. Kayyum uygulamasının tekrar geri alınması gerekiyor. Onlar bu kararlarından dönene kadar biz mücadele edeceğiz" dedi.

'DEMOKRASİNİN YOLU ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR'
Gün gittikçe ülkede krizlerin derinleştiğini söyleyen Saliha Aydeniz, "Bu krizden çıkmanın yolu halkın iradesinin tanınmasıdır. Kayyum darbedir. Kürt halkı ve dostları bu darbe için yürüyorlar. Bu darbe devam ederse bu ülke açık cezaevine döner. Bu politikalar devam etmenin yolunu da tecritte buluyorlar. Biz sadece kayyum atanması için değil sayın Öcalan’a yönelik tecridi kırmak için de yürüyoruz. Tecridin kırılması ve ülkenin geleceği için sayın Öcalan’ın özgürleşmesi gerekiyor. Bu politikalar sonlanana kadar bu mücadelemiz devam edecek. Muhalefetin de bilmesi gerekiyor ki demokrasinin yolu Colemêrg’den, Kürt halkının özgürlüğünden ve sayın Öcalan’ın özgürlüğünden geçer" dedi.

Açıklama sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.