6 Temmuz 2024 Cumartesi

Şişhane'den seslendiler: Irkçılık öldürür, dayanışma yaşatır

Kayseri'den pek çok kente yayılan göçmen düşmanı saldırılara karşı Şişhane Meydanında yan yana gelen siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, "Pogromların, nefret saldırılarının ve ırkçı politikaların karşısında durarak göçmenlerle dayanışmaya devam edeceğiz" dedi.

Kayseri'de bir çocuğa cinsel istismarda bulunulması sonrası Suriyeli göçmenlerin hedef gösterilmesi ve Kayseri'de başlayıp pek çok kente yayılan ırkçı saldırılara karşı İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) çağrısıyla çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü Şişhane Meydanında yan yana geldi.

"Irkçılığa ve göçmenleri hedef gösteren saldırılara karşı dayanışmayı yükseltiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği", "Bizi soyanlar göçmenler değil buralı ve zenginler", "Pogroma geçit yok", "Düşmanımız mülteciler değil erkek egemen devlettir" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Kayseri'de başlayıp diğer kentlere yayılan ırkçı saldırıların açık bir göçmen düşmanlığıyla ve göçmenlerin can güvenliklerini tehdit eder boyutta devam ettiğini söyledi.

'BİR ARADA YAŞAMAK ZORUNDA OLAN HALKLAR KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİ'
Pek çok kente yayılan saldırıların önlenmemesi ve devamında Suriye'de Türk devleti aleyhine başlayan olayların bir arada yaşamak zorunda olan halkları karşı karşıya getirdiğini vurgulayan Yoleri, şöyle devam etti: "Bugün göçmenlerle dayanışma iradesiyle bu meydanda bir araya gelenler olarak bizler devletin sınır ve göçmen politikalarından beslenen ve ırkçı saiklerle geliştirilen bu nefret saldırılarının durdurulmasını, onarıcı adalet ilkeleri doğrultusunda adalet mekanizmalarının işletilmesini istiyor, günah keçisi haline getirilen, saldırıya uğrayan göçmenlerle dayanışmamızı büyüteceğimizi duyuruyoruz."

Çocuk istismarı ve erkek şiddetini önleme ve cezalandırma yükümlülüğünün kamu kurumlarında olduğunu söyleyen Yoleri, bu olaylar bahane edilerek örgütlenen nefret saldırılarının göçmen düşmanı politikalardan beslenenleri güçlendirdiğini kaydetti.

'GÖÇMENLERLE DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
"Biz, bu topraklarda göçmen olarak yaşamak zorunda kalanların emperyalizmin kışkırttığı bölgesel paylaşım savaşlarının sonuçlarını yaşadıklarının, AB ülkelerinin iltica hakkını tanımayarak AKP-MHP iktidarının inşa ettiği baskıcı rejime su taşıdığının, seçim kampanyalarında Suriyelileri 'sorun' olarak tanımlayıp ülkelerine göndermekten bahsedenlerin bu göçmen düşmanı düzeneği sürdürdüğünün farkındayız. Göçmen işçilerin insanlık dışı koşullarda yaşamalarının ve çalışmalarının nedeninin ise sermayenin kâr hırsı olduğunu, tıpkı erkek şiddetinin ırkı, dini, milliyeti olmadığını bildiğimiz gibi biliyoruz" diyen Yoleri, düşük ücretlerin de, yüksek kiraların da, enflasyonun da sebebinin göçmenler değil ülkeyi yönetenler olduğunu söyledi.

Yoleri, "Olası bir katliam, bir pogrom olasılığı da gözetilerek acilen göçmen karşıtı saldırıların durdurulması için etkin önlemlerin alınmasını, saldırganların cezalandırılması için adli sürecin aciliyetle işletilmesini istiyoruz. Pogromların, nefret saldırılarının ve ırkçı politikaların karşısında durarak göçmenlerle dayanışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Göçmen cinayetleri politiktir", "Sınıfsız, ulussuz, sömürüsüz bir dünya", "Göçmen çocuklar yalnız değildir", "Irkçılık öldürür, dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.