Eğitim Sen: Deprem bölgesinde okullaşma oranı düştü
Eğitim Sen, 6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının yıldönümünde açıkladığı raporda, deprem bölgesinde okullaşma oranın azaldığını, öğrencilerin hala konteyner veya geçici binalarda ders yaptığını ve yetersiz psikososyal destek nedeniyle eğitim başarılarının düştüğünü belirtti.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 6 şubat Maraş ve Antakya depremlerinin yıldönümünün 2. yılında deprem bölgesinde öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin duruma ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
On binlerce insan hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın evsiz kaldığı depremden en ağır etkilenen alanlardan birinin de eğitim sistemi ve okullar olduğu belirtilen açıklamada, "Deprem sonrasında yüzlerce okul kullanılamaz hale gelirken, yüz binlerce öğrenci eğitim hakkından mahrum kalmıştır. Depremlerin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen deprem bölgesinde eğitim hâlâ ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Üstelik yalnızca deprem bölgesi değil, Türkiye genelindeki okulların depreme dayanıklılığı konusunda gerekli adımların atılmamış olması endişe verici bir durumdur" denildi.
Eğitim Sen Adıyaman, Antakya, Malatya, Osmaniye ve İskenderun şubelerinden alınan verilere göre oluşturulan raporda, deprem sonrasında eğitimde yaşanan temel sorunlara, fiziki altyapı eksikliklerine, öğretmen ve öğrenci sorunları, hijyen ve barınma sorunlarına yer verildi.
OKULLARIN DURUMU VE FİZİKİ ALTYAPI SORUNLARI
Depremde on binlerce bina gibi, eğitim kurumlarının da büyük hasar aldığı, hâlâ birçok okulun yeniden inşasının tamamlanmadığı, eğitimin ya hasarlı binalarda ya da geçici konteyner sınıflarda sürdürülmeye çalışıldığının belirtildiği raporda, "Hasarlı binaların hâlâ kullanılmaya devam edilmesi, olası artçı sarsıntılarda ya da yeni bir depremde daha büyük bir felaketin yaşanmasına neden olacaktır. Konteyner sınıflarda ise öğrenciler hem fiziksel olarak zor koşullarda eğitim görmekte hem de psikolojik olarak kendilerini güvensiz hissetmektedir" denildi.
Raporda depremin yaşandığı kentlere ilişkin şu veriler paylaşıldı:
🔹Antakya'da deprem öncesinde 14 bin 724 olan derslik sayısının 8 bin 45'e düştü, 210 okul binası ya tamamen yıkıldı ya da kullanılamaz halde oldu ve ikili eğitim uygulaması ile öğrenciler sabah karanlıkta okula gitmek ve akşam geç saatlere kadar derste kalmak zorunda bırakıldı. Laboratuvar, kütüphane ve sosyal alan eksiklikleri nedeniyle eğitimin niteliğinin düştü, okul olarak kullanılan alanlar kapasitesinin üstünde öğrenci aldı, MEB'in tasarruf tedbirleri gerekçesiyle İUP (İşgücü Uyum Programı) kapsamında güvencesiz ve düşük ücretli temizlik personeli görevlendirildi, veli ve öğretmenler ek ödeme yaparak temizlik hizmetlerini finanse etmek zorunda bırakıldı.
🔹Adıyaman'da toplam 801 okuldan 63'ü ağır hasarlı ve 14'ü yıkılırken, deprem sonrası sadece 54 okul tamamlandı. Farklı pansiyonlara yerleştirilen öğrenciler ulaşım sorunu yaşıyor.
🔹Antakya'nın İskenderun ilçesinde 10 okul henüz eğitime açılmadı ve öğrenciler farklı okullara yönlendirildi. Eğitim konteyner sınıflarda devam ediyor, klima ve havalandırma eksiklikleri nedeniyle yaz aylarında sıcak dayanılmaz oluyor.
🔹Malatya'da 17 okulda hâlâ konteyner sınıflar kullanılmakta, 18 okul tamamen kapalı, güçlendirme veya yeni bina inşaatı bulunmamakta.
ÖĞRENCİ DE ÖĞRENCİ DE GÖÇ EDİYOR
Öğrencilerin geçici barınma alanlarında yaşaması nedeniyle ders çalışma alanı bulunmadığı ve ulaşım imkanlarının kısıtlı olması sebebiyle okula devam oranlarının düşük olduğu kaydedilen raporda, eğitim emekçilerinin barınma imkânlarının yetersizliği nedeniyle ya tayin istemek zorunda kaldığı ya da zorluklarla yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı belirtildi.
OKULLAŞMA ORANI HIZLA DÜŞTÜ
Eğitime devam eden öğrenci sayılarının düştüğü belirtilen raporda, Antakya'da 2021-2022'ye göre 65 bin 248, Malatya'da 29 bin 383, Maraş'ta 29 bin 091, Adıyaman'da ise 18 bin 452 öğrencinin okula devam etmediği dile getirildi. İskenderun'da 3 bin 600 öğrencinin başka bölgelere göç ettiği, Malatya'da ise 23 bin öğrencinin bölgeyi terk ettiği belirtilerek, çocukların yüzde 33,5'inin düzenli gıdaya erişemediği vurgulandı.
PSİKOSOSYAL DESTEK YETERSİZ
Depremlerde yakınlarını kaybetmenin öğrencilerde derin psikolojik travmalara neden olduğu kaydedilerek, MEB'in yeterli psikososyal destek sağlamadığı ifade edildi. Antakya'da toplam öğrenci sayısının yüzde 10'una psikolojik destek verildiği belirtildi.
DEPREM ANALİZİ YETERSİZ
MEB'nın 2023 yılında 20 bin okul binasında deprem risk analizi yapılacağını açıklamasına rağmen büyük bir kısmının tamamlanmadığı hatırlatılan raporda, bazı illerde okulların depreme dayanıksız olduğu belirlenmesine rağmen, binaların hâlâ kullanılmaya devam edildiği, güçlendirme çalışmaları için yeterli miktarda bütçe ayrılmadığı ifade edildi.
'DEPREM KATLİAMININ SORUMLUSU AKP'
"Siyasi iktidar, bugüne kadar deprem riskine karşı somut adımlar atmak bir yana, doğal afetin büyük bir felakete dönüşmesine neden olacak politika ve uygulamalarına devam etmekte, son olarak Bolu Kartalkaya'da yaşanan yangın felaketinde görüldüğü gibi, felaketlerin sorumlularını korumak için bütün koruma kalkanlarını devreye sokmaktadır" denilen raporda, deprem katliamının sorumlusunun AKP iktidarı olduğu belirtildi.