30 Haziran 2024 Pazar

Deniz Poyraz katledilişinin 3. yılında anıldı

DEM Parti İzmir İl Örgütü, Deniz Poyraz'ın katledilmesinin üçüncü yılında parti binasında anma etkinliği gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yönelik Onur Gencer'in düzenlediği ırkçı saldırıda katledilen Deniz Poyraz, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir il binasında düzenlenen etkinlikle anıldı. Anma etkinliğine Deniz Poyraz'ın ailesi, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti Muş milletvekili Sezai Temelli, ESP ve sendika temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, her daim Deniz'in Kürt halkının Deniz'i olduğunu dile getirdiğini ifade etti. Poyraz, "Deniz de hep Kürt halkının kızı olduğunu söylüyordu. Deniz özgür bir insandı. Hareketine bağlıydı, halkına bağlıydı ve ülkesine aşıktı. Deniz hep yoldaşlarının arkasından gideceğini söylüyordu" dedi.

'DENİZ'İ KATLEDENLERİ 90'LARDAN BİLİYORUZ'
Ardından konuşan Sezai Temelli, Deniz'i katleden failin arkasındaki güçleri bildiklerini ifade ederek şunları söyledi: "80'lerden, 90'lardan biliyoruz. Onlarca yıldır bu katilleri tanıyoruz. Bu faşist güruhu tanıyoruz. Ve bizim de mücadelemiz bu faşist güruha karşıdır. Çünkü eğer faşizmi yıkamazsak bu ülkeye barışı, demokrasiyi getiremezsek biz Denizlerimizi yitirmeye devam edeceğiz. Faili meçhul cinayetler, faili belli cinayetler devam edecek. Bunların hepsi siyasi cinayetlerdir. Bu siyasi cinayetlerin işlenmesinin yegane nedeni bu ülkede onlarca yıldır süren barış ve demokrasi mücadelesidir."

Konuşmasında tecride değinen Temelli, tüm yaşananların temel adresinin İmralı'yı gösterdiğini vurgulayarak "Sayın Abdullah Öcalan'ı gösteriyor. Neden 40 aydır haber alamıyoruz? Haber alamıyoruz çünkü oradaki ses işte biraz önce bahsettiğimiz meselenin çözümüne dair ses. Oradaki ses insanların ölmemesine dair bir ses. Oradaki ses çözüme dair bir ses. O sesi kısarak çözümsüzlüğe mahkum edenler Denizleri katletmeye devam ediyorlar. Biz evlatlarımızın kardeşlerimizin ölmemesini istemiyorsak doğru yerden başlamamız lazım. Meselenin çözümüne dair ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmalıyız. Demokrasi mi istiyoruz, barış mı istiyoruz o zaman tecride karşı çıkmalıyız, savaşa kayyıma karşı çıkmalıyız" şeklinde konuştu.

'DENİZ'İ ANMAK ONU HATIRLAMAKTIR, HATIRLAMAK HESAP SORMAKTIR'
Son olarak konuşan Halide Türkoğlu, Deniz'i anmanın onu hatırlamak olduğunu ve hatırlamanın da hesap sormak olduğunu söyledi. Türkoğlu, "Bizim Deniz'e bir sözümüz var. Bu ülkeye barış getireceğiz. Deniz şahsında bizim bir fikriyatımız var. Aslında saldırı altında olan katledilmek istenen de bu fikriyatın kendisidir. Deniz partimizdir, kadın mücadelesidir, Kürt halkının özgürlük mücadelesidir. Bunun gibi birçok arkadaşımız aslında siyasi suikastlarla hedef alınmıştır, yok etmek istemişlerdir. Ama bizler asla ama asla ne ödediğimiz bedellerden vazgeçtik ne de bu mücadeleyi yarıda bıraktık. Aksine bu mücadele 21'inci yüzyılda insanlara çare olma iddiasıyla her geçen gün daha da büyüyor. Bu mücadele Rojava'da ses oluyor. Bu mücadele Ortadoğu topraklarında ulus devletlere karşı kendini ortaya koyuyor. İşte Deniz'in savunduğu bu mücadele geleceğe ışık oluyor, umut oluyor" diye belirtti.

Fail Onur Gencer'in aynı zamanda faşizmin simgesi olduğunu ifade eden Türkoğlu, "Deniz Poyraz katledildiğinde AKP-MHP faşist iktidarı bir yandan partimizi hedef gösterirken Deniz'in katledilmesine giden yolu da beraberinde taşıyordu. Onur Gencer de buradaki güç alarak tetiği çekti. Ama arkasındaki güç ne olursa olsun hesap vermek zorundadır. Biz her zaman hatırlayarak ama aynı zamanda bu davanın peşini bırakmayarak hesabın sorulması için AKP-MHP faşist iktidarından hesap soracağız. Çünkü bu gibi derin devlet yapılanmaları, IŞİD zihniyetine sahip paramiliter güçler bu ülkenin geleceğine dair her geçen gün tehdit oluşturmakta. Bizler DEM Parti olarak fikriyatımızı her geçen gün büyütmek zorundayız. Bu ülkeye barış gelmesi için, demokratik bir cumhuriyetin inşa edilmesi için bizim gibi yoldaşların, halkın daha çok yönetime dâhil olarak mücadelesini büyütmesi gerekir" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Türkoğlu, Deniz'e olan sözü yerine getireceklerini dile getirerek şu ifadelere yer verdi: "Başta biz kadınlar olmak üzere bu ülkede adalet barış mücadelesini daha da yükselteceğiz. Kürt halkının özgülük mücadelesinin başarıya ulaşması için aynı zamanda Türkiye halklarının birbirine kenetlenen o demokratik cumhuriyet fikriyatını mayası bu topraklarda tuttu dedik. Ve daha da büyüteceğiz. Ne olursa olsun asla bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Deniz Poyraz'ı kaybedenlerden bunun hesabını soracağız. Devrim şehitlerini başta Deniz Poyraz olmak üzere saygıyla anıyorum."

Konuşmaların ardından "Deniz koydum adını" belgeseli gösterildi. Belgeselin ardından Deniz Poyraz Kadın Korosu şarkılar söyledi. Anma etkinliği "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla sona erdi.