2 Mayıs 2024 Perşembe

AKP ve kayyumları belediyeleri devretmeden içini boşalttı

31 Mart yerel seçimlerde birçok belediye AKP'li belediye başkanlarının elinden alındı. AKP'liler ve kayyumlar belediyeleri devretmeden önce, adrese teslim ihalelerle belediye kasalarını boşalttı.

AKP'nin çok sayıda belediyeyi kaybettiği 31 Mart yerel seçimlerinin hemen öncesinde ve seçimin ardından birkaç gün içinde belediyelerin kasaları boşaltıldı. AKP'li belediyeler ve Kürdistan'da HDP'li belediyeleri gasp eden kayyumlar, tamamı pazarlık usulü ihaleler düzenledi. 26-28 Mart ve 1-4 Nisan arasında imzalanan sözleşmelerle adrese teslim ihaleler gerçekleştirildi.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre; AKP'li belediyeler ve kayyumlar 'mazbata'ların devredilmesi öncesinde milyonlarca liralık adrese teslim ihale dağıttı. Adrese teslim ihaleleri alanlar arasında AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri de bulunuyor.

AKP MKYK ÜYESİNE 1.5 MİLYON LİRALIK 'HUKUKİ DANIŞMANLIK' İHALESİ
Nevşehir'de Ürgüp Belediyesi 31 Mart'ta AKP'den CHP'ye geçti. Ürgüp Belediyesi, 1 Nisan'da AKP MKYK Cemal Donat ile 1.5 milyon liralık "hukuki danışmanlık" sözleşmesi imzaladı. 2 Nisan günü ise 1.1 milyon liralık pazarlık usulü sözleşme imzalandı. Bu sözleşmenin AKP'den 2013 yılında Nevşehir Belediyesi başkan aday adayı olan Umut Ergül'e gittiği öğrenildi.

KAYYUM İHALE DAĞITTI
Muş Belediyesi'nin kayyum yönetimi de pazarlık usulü ile 5 gün önce "pompa, motor, su ve kanalizasyon şebeke bağlantı malzemeleri" ihalesi açtı. 10 milyon liralık ihaleyi Ari Teknik İnşaat Limited Şirketi 10 milyon lira karşılığında aldı. Sözleşme 4 Nisan 2024'te imzalandı.

AKP'DEN BİR YANDAN İTİRAZ, DİĞER YANDAN İHALE
AKP'den CHP'ye geçen Gaziosmanpaşa Belediyesi, 21 Mart 2024'te "9 aylık iş yeri hekimliği, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli hizmet alımı işi" ihalesi açtı. Pazarlık usulü gerçekleşen ihalenin sonucu dün yayımlandı. İhaleyi, 2 milyon lira karşılığında Özhan OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi aldı. İhale sözleşmesi imzalandığında AKP'nin Gaziosmanpaşa Belediyesi seçimlerine itirazı sürüyordu.

AKP'DEN MHP'YE GEÇEN BELEDİYEDE AKP'Lİ YÖNETİCİYE 4 MİLYON TL'LİK İHALE
AKP'den MHP'ye geçen Tokat Belediyesinde seçimden 10 gün önce düzenlenen ihalede sözleşme dün imzalandı. "Tek kullanımlık mal alım işi"ni Tokat Erenler Gıda Tarım Temizlik Ambalaj İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi aldı. Adrese teslim ihale ile şirkete belediye kasasından 1 milyon 950 bin lira ödeme yapılacağı taahhüt edildi. Sözleşme seçimin hemen ertesi günü imzalandı.

Tokat Belediyesinin 1 Nisan'da imzaladığı ihale sözleşmesi bununla da sınırlı kalmadı. Belediye seçimden 11 gün önce açtığı ihaleyi 1 Nisan'da sonuçlandırdı ve sözleşme imzaladı. "temizlik malzemesi mal alım işi" aynı şirket 2 milyon liraya aldı. Mal alımı 1 haftada gerçekleşecek.

Tokat Belediyesinden 2 günde 4 milyon liralık ihale alan şirketin patronu Dursun Sansar, AKP Tokat İl Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşler Başkanlığı görevinde bulunuyor.

SEÇİMİ KAYBETTİ AMA İHALE DAĞITTI
Yine Tokat'ta seçimden yalnızca 13 gün önce düzenlenen pazarlık usulü ihale ile "ikramlık mal" alındı. Sözleşme yine seçimden bir gün sonra imzalandı. 2 milyon liralık ihaleyi, Çapanoğlu Market Tarım Ürünleri Hayvancılık İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazandı.

Konya Sarayönü Belediyesi AKP'den Yeniden Refah Partisine geçti. Belediyenin seçimden 18 gün önce açtığı pazarlık usulü ihalede sözleşme seçimden 2 gün sonra imzalandı. 2 milyon liralık ihaleyi Ablağan Tepe Grup İnşaat Limited Şirketi kazandı.

YUSUFELİ'DE 1.7 MİLYON LİRALIK İHALE
AKP'nin 2019 yerel seçimlerini 4 oy farkla kazandığı Artvin Yusufeli Belediyesi 2024 seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçti. Yusufeli Belediyesinin AKP'li yönetimi seçimden 16 gün önce "mamul kereste, emperyelli lambir, alın tahtası, süpürgelik ve çivi alım işi" ihalesi açtı. 20 Mart'ta açılan ihalede sözleşme seçimden 2 gün önce imzalandı. Belediye, Ali Çakal isimli kişiden 1.7 milyon lira karşılığında mal satın aldı.

SEÇİMDEN 4 GÜN ÖNCE 74.8 MİLYON LİRALIK SÖZLEŞME
31 Mart seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçen Balıkesir Karesi Belediyesi seçimden 4 gün önce 74.8 milyon liralık adrese teslim ihale sözleşmesi imzaladı. Seçimden 11 gün önce açılan "beton, parke, yeni yol yapımı" ihalesi için sözleşme ise seçimden 4 gün önce imzalandı.

AKP'nin 2019 yılında yüzde 1.2 farkla kazandığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesinde de seçimin ön günlerinde 2 milyon liralık vurgun yapıldı. Belediye yönetimi seçimden 5 gün önce "her cins dış mekan döşeme kaplaması tamiri işlerinde kullanılmak üzere dolgu malzemesi alımı" sözleşmesi imzaladı.

DİYADİN'DE KAYYUM KAYMAKAMLIĞI YENİLEDİ
2019 yılında HDP'nin kazandığı ve 2020 yılında iktidarın kayyum atayarak gasp ettiği Ağrı Diyadin Belediyesinde 31 Mart'ta DEM Parti seçimi kazandı.

Diyadin Kaymakamı olan kayyum Mustafa Karali, seçimden 1 gün sonra 'Diyadin Kaymakamlığı inşaat malzemesi alım işi' için 1.4 milyon liralık adrese teslim sözleşme imzaladı. İhale Yusuf Adan'a verildi. Yusuf Adan'a ayrıca 29 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde biri 2 milyon lira, diğeri 500 bin lira değerinde iki ihale daha verildi. Yusuf Adan'ın 2 günde aldığı üç ihale tutarı ise toplam 4 milyon lira oldu.

Diyadin'de 1 Nisan tarihinde bir ihale daha yapıldı. 24 kalem doğalgaz malzemesi alım ihalesi için 650 bin liralık sözleşme imzalandı.

BATMAN'DA GİDİCİ KAYYUM MİLYONLARCA LİRA DAĞITTI
2019'da HDP'nin kazandığı ve iktidarın kayyum atadığı Batman Belediyesinde kayyum Ekrem Canalp, seçimden 2 gün sonra "aydınlatma direği" ihalesi sözleşmesi imzaladı. Seçimden sadece 12 gün önce düzenlenen pazarlık usulü ihalenin bedeli 1 milyon 950 milyon lira oldu. İhaleyi Abdulkadir İlmin aldı.

Kayyumun aklına seçimden 3 gün önce dekoratif ağaç ve saksı malzemesi almak geldi. Bu ihale de 1 milyon 860 bin lira karşılığında yine Abdulkadir İlmin'e verildi. İlmin böylece Batman Belediyesinden 3 günde 4 milyon liraya yakın ihale almış oldu.

Kayyum, seçimden 11 gün önce de "düzensiz göçmen ön kabul ve sevk merkezi inşaat ve elektrik malzemesi alım işi" ihalesini onayladı. İhale sözleşmesi seçimden 2 gün sonra imzalandı. Adrese teslim ihaleyi 1.7 milyon lira karşılığında "Nusreddin Uluç" aldı. Nusreddin Uluç, daha önce yine Batman Belediyesinden aldığı 'adrese teslim' ihalelerle gündeme gelmişti. Bunun yanı sıra 1.9 milyon liralık 'mutfak malzemesi' alımı yapılarak, sözleşme seçimden 2 gün önce imzalandı.

ÇEKMEKÖY'DE BİNA ONARIMINA SEÇİMDEN 2 GÜN ÖNCE 30 MİLYON LİRA
İstanbul'da AKP'den CHP'ye geçen Çekmeköy Belediyesi, seçimden 2 gün önce 30 milyon liralık adrese teslim ihale dağıttı. Bina bakım ve onarımı için açılan ihaleyi 30 milyon lira karşılığında Yapıden Mühendislik aldı. Sözleşme seçimden 2 gün önce imzalandı.

TUZLA'DA MİLYONLUK İHALE DAĞITILDI
AKP'den CHP'ye geçen İstanbul Tuzla Belediyesinde yeni belediye başkanı mazbatasını almadan önce AKP'li belediye yönetimi 1.2 milyon liralık "Tuzla Kart" alımı yaptı.

MHP'nin 2019'da yüzde 0.1 farkla kazandığı ve 31 Mart'ta CHP'ye kaybettiği Eskişehir Çifteler Belediyesinde, seçimden 3 gün önce 'parke taşı, yol ve kaldırım' ihalesi sözleşmesi imzalandı. Adrese teslim ihale bedeli 2.4 milyon lira oldu.

MHP BELEDİYE KASASIYLA HEDİYE DAĞITTI
MHP'den CHP'ye geçen Osmaniye Kadirli'de belediye 26 Mart'ta 1 milyon 950 bin liralık 'Ramazan paketi' alım ihalesi sözleşmesi imzaladı. İhale yine pazarlık usulü yapıldı. Asaf Tarım Gıda Temizlik isimli şirket ihaleyi aldı. Kadirli Belediyesinde ayrıca gıda paketi alındı. Yine aynı şirket ile 2 milyon 30 bin liralık sözleşme imzalandı. Böylece Asaf Gıda şirketine 2 ihale ile 4 milyon liralık kaynak aktarıldı.

Kadirli Belediyesi seçimden yalnızca 4 gün önce 1 milyon 927 bin liralık 'hediyelik malzeme' aldı. Pazarlık usulü gerçekleşen ihaleyi RGT Medya ve Yayıncılık kazandı.

URFA'DA 2 MİLYON LİRALIK İHALE
AKP'den Yeniden Refah Partisine geçen Urfa Büyükşehir Belediyesinde 27 Mart'ta 2 milyon liralık ihale sözleşmesi imzalandı. "Nervürlü demir alım işi"ni 2 milyon lira karşılığında İbrahim Halil Sütpak aldı.

AKP'Lİ BELEDİYEDEN SON GÜN İHALESİ: 55 MİLYON LİRA
AKP'nin CHP'ye kaybettiği Giresun Belediyesinde seçimden 2 gün önce "kent temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere araç kiralama işi" için 55 milyon 197 bin liralık adrese teslim ihale verildi.

SOKAKLAR SON GÜN AKILLARINA GELDİ
AKP'den İYİP'e geçen Lapseki Belediyesi 28 Mart'ta "muhtelif cadde ve sokaklara beton parke ile yol" ihalesi açtı. Pazarlık usulü ihalede sözleşme tutarı 19 milyon 380 bin lira oldu. İhaleyi Kalesan Yapı aldı.

Konya'da AKP'den Yeniden Refah Partisine geçen Çumra Belediyesinde, belediye yönetimi seçimden 5 gün önce 2 milyon 270 bin liralık çöp konteyneri alımı yaptı. Pazarlık usulü gerçekleşen ihaleyi Teksin Konteyner ve Galvaniz Sanayi Ticaret Ltd. Şti. aldı.