17 Mayıs 2024 Cuma

Eğitim Sen: Müfredat taslağı geri çekilsin

Yeni müfredata tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul şubeleri, müfredatın iktidarın ideolojik çıkarları doğrultusunda hazırlandığını belirterek, geri çekilmesi çağrısı yaptı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni müfredat taslağına ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) üyeleri de destek verdi.

Açıklamada, "Çağdaş ve bilime dayalı eğitim istiyoruz", "Maarif modeline hayır" dövizleri taşınırken, "Müfredata itirazımız var", "Laik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz" pankartları açıldı. Çok sayıda kişinin katılım sağladığı açıklamada, "Müfredat taslağı geri çekilsin", "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı.

Veli Der üyesi Seval Keleş, çocukların bilimsel eğitim alması için dernek olarak çabaladıklarını söyledi. Keleş, "Okullardaki eğitimin dini olarak değiştirilmesine karşıyız. Bu tarikat düzeninden vazgeçilmesini istiyoruz. Çocuklarımız bu karanlığa teslim etmeyeceğiz" diye konuştu.

Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, müfredatın bilim insanları, eğitim bilimcileri ve sendikalarla görüşülerek yapılması gerektiğini vurguladı. MEB'in müfredatı "yangından mal kaçırır" gibi düzenlediğinin altını çizen Tosu, "Eğitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmek, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması süreci başından sonuna siyasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla bugün eğitim müfredatında yapılmak istenen değişiklikleri ve içeriği tartışılan ders kitaplarını iktidarın eğitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı ya da bağımsız değerlendirmemiz mümkün değildir. Eğitim müfredatının çocukların, gençlerin, toplumun ve ülkenin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal-ideolojik çizgisine uygun hale getirilmesinin en somut yönü okullarda hangi bilgilerin, nasıl, hangi araçlar ve örnekler üzerinden verileceğidir" dedi.

'EĞİTİM DİNİ REFERANSLARLA HAYATA GEÇİRİLİYOR'
"Müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında 'milli ve manevi değerler'in merkeze alındığı görülmektedir" diyen Tosu, şöyle devam etti: "Milli ve manevi değerler vurgusu yaratılan tüm eşitsizliklerin üzerini örtmek için kullanılmaktadır. MEB'in öncelikli hedefi eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden iktidarın siyasal ideolojisinin açık ve gizli (örtük) olarak öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağının başlığının 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' olarak belirlenmiş olması bu tespitimizi doğrulamaktadır."

AKP iktidarında eğitimin dini referanslarla hayata geçirildiğini vurgulayan Tosu, son dönemlerde din derslerinin sayısının arttığına dikkat çekti. Tosu, "MEB'in 'yeni müfredatı', düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanmıştır. Öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle 'sadeleştirme' ya da 'ayıklamaya' tabi tutulurken, tek adam rejiminin bütün hedeflerini açık ve gizli (örtük) amaç ve değerler üzerinden ders kitaplarına yerleştirerek kendilerince 'dini' ve 'milli' bir müfredat oluşturulmak istendiği anlaşılmaktadır" dedi.

'YENİ MÜFREDATIN ÇOCUKLARIMIZA VERECEK BİR ŞEYİ YOK' 
Tosu, sözlerini şöyle noktaladı: "Bireycilikle, milliyetçilikle, dini ve milli değerler ve rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik açıdan sığ, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı yeni eğitim müfredatının çocuklarımıza, öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır."

Açıklama, alkışlarla son buldu.