3 kentte hasta tutsaklara özgürlük çağrısı
![](/Uploads/HaberFoto/etha-20250111-hasta-tutsaklar-ist.jpg)
İstanbul, İzmir ve Ankara'da yan yana gelen İHD ve tutsak yakınları, hasta tutsaklar Besra Erol, Hasan Rüzgar ve Hamdullah Aydemir'in durumuna dikkat çekerek derhal serbest bırakılmalarını istedi.
İstanbul, İzmir ve Ankara'da yan yana gelen İHD ve tutsak yakınları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek derhal serbest bırakılmalarını istedi.
İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve tutsak yakınları, 668. F oturması kapsamında Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde yan yana geldi. "Hasta mahpus Besra Erol serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.
Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Besra Erol'un durumunu kamuoyuyla paylaşan Kezban Kalın, 66 yaşındaki Erol'un bel fıtığı, siyatik, yüksek tansiyon ve yüksek göz tansiyonu hastası olduğunu belirtti. Bel fıtığı nedeniyle iki defa ameliyat olan Erol'un sürekli ağrı çektiğini, yürümekte zorlandığını ve görme yetisini tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Kalın, "Suruç Katliamı'nda yaşamını yitiren oğlu Evrim Deniz Erol'un mezarı başında, yüreğinin yangınıyla yaptığı konuşma nedeniyle örgüt üyesi olmakla suçlanarak 7 yıl 5 ay hapis cezası verilmiştir" dedi.
Besra Erol'un rahatsızlıkları nedeniyle sürekli hastaneye gidip gelmesi gerektiğini ancak sevkler sırasında yaşanan sorunlar ve hapishane koşulları nedeniyle rahatsızlıklarının arttığını belirten Kalın, Erol'un acilen göz ameliyatı olması gerektiğini aktardı. Guatr problemi ve kanser riski olan Erol'un tahliyesinin 1 yıl engellendiğini ancak avukatın itirazıyla 6 aya düşürüldüğünü söyleyen Kalın, doğru bir tedavi için Erol'un tahliye olması gerektiğini vurguladı.
Eylem "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Besra Erol serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.
İZMİR
İHD İzmir Şubesi, 203. hafta eylemi için Konak'ta bulunan Eski Sümerbank önünde yan yana geldi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Hasta mahpuslar ölüyor susma, suça ortak olma" pankartı açıldı.
İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Hasan Rüzgar'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Rüzgar'ın birçok hastalığı nedeniyle, 2007 yılında uzun tutukluluk süresi ve Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) "hapishanede kalamaz" raporu nedeniyle tahliye edildiğini hatırlatan Gümüş, Rüzgar'ın 2010 yılında tekrar tutuklandığını söyledi.
'YİRMİYE YAKIN KRONİK HASTALIĞI VAR'
Gümüş, "Hasan Rüzgar, uzun süreli açlık grevleri sırasında ve hapishane koşullarına bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalandı. Wernicke Korsakoff sendromu teşhisi konulan Hasan Rüzgar 3 kez ölüm orucuna girmiş olup toplamında 650 gün ölüm orucunda kalmıştır. Ancak yeterli tedavi ve bakım sağlanmadığı için hastalıkları hızla ilerlemiş ve hastalıklar kalıcı hale gelmiştir. Yirmiye yakın kronik hastalığı bulunmaktadır" dedi.
Rüzgar'ın 27 Ağustos 2024'te durumunun ağırlaştığını ve kaldırıldığı hastanede 9 gün yoğun bakımda kaldığını aktaran Gümüş, "Hastanede yattığı süre içinde de vasisi ile görüşülmesine izin verilmemiştir. Sonraki süreçlerde de hastane sevkleri, tekli ring araçlarıyla yapılmak istendiği için aksamalar meydana gelmektedir. Hasan Rüzgar'ın hastalıkları, ağır ve uzun süreli bakım gerektiren hastalıklardır. Hapishanede gerekli olan tedavi ve bakım sağlanamayacağı da açıktır ve ayrıca tek başına da yaşamını sürdüremeyecek durumdadır. Tüm bu nedenlerden dolayı ailesinin ve yakınlarının yanında sağlıklı bir şekilde tetkik ve tedavilerine devam edilebilmesi için acil olarak tahliye edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 540. haftasında Çankaya'da bulunan Sakarya Caddesinde yan yana geldi. Eylemde, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.
İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutsak Hamdullah Aydemir'in durumunu kamuoyuyla paylaştı. 2023 yılında mesane kanseri teşhisi konulan Aydemir'in tedavisinin aksatıldığını söyleyen Çevirmen, tüm müracaatlara rağmen Aydemir'in hastaneye götürülmediğini belirtti.
Çevirmen, şöyle devam etti: "Elazığ'da hastanede yatarken Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Burada da kanser hastalığı için defalarca kendisi ve avukat aracılığı ile müracaat ettiği halde hastaneye götürülmemiştir. 20 Haziran 2023 tarihinde Kayseri Erciyes Üniversitesi Hastanesine götürüldü ve burada da bir kapalı ameliyat daha gerçekleştirildi. Kayseri'de bu hastanenin yetersiz olduğu ve Ankara'da açık ameliyat gerektiği söylenip Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishaneye geri gönderildi."
'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'
Ağız içi arama dayatmasından dolayı hastaneye gidemeyen Aydemir'in, DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun konuyu gündeme taşıması üzerine tedavi sürecine başlandığını aktaran Çevirmen, "27 Aralık 2024'te Etlik Şehir Hastanesi Üroloji bölümüne mesane kanseri teşhisi ile yatışı yapılmıştır. 8 Ocak'ta radikal sistektomi yani kanserin yayılma eğiliminden dolayı mesane ve çevresindeki organların çıkartıldığı büyük bir ameliyat geçirmiştir. Ameliyattan sonra yoğun bakıma alınmış olup hala hastanededir. Hastaneye yatışı yapıldığından bu yana yalnızca bir kere ameliyattan önce görüşmeye izin verilmiş ve başka görüş talepleri kabul edilmemiştir" dedi.
Çevirmen, "Hamdullah Aydemir'in geçirmiş olduğu ameliyat ve ağır hastalıklarından ve yapılan ameliyattan kaynaklı olarak hapishanede kalabilmesi mümkün değildir. Hastanede sıvı ile besleniyor ve durum bildirir raporunda da belirtildiği gibi hapishanede kalabilmesi olanaklı değildir. Ve bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.