24 Aralık 2024 Salı

'28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin'

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için imza kampanyası başlattı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 28 Nisan'ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi talebiyle bir imza kampanyası başlattı. Yaptıkları açıklamada 2012'den beri 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için mücadele ettiklerini belirten aileler, 28 Nisan'ın "iş kazaları", iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının öngörülebilir ve önlenebilir olduğuna dikkat çeken bir gün olduğunu belirttiler.

Türkiye'de her gün onlarca işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini belirten açıklamada, herkesi her ayın ilk pazar günü 13.00'da tutulan Vicdan ve Adalet nöbetine katılmaya ve destek olmaya çağırdılar.

Adalet Arayan İşçi Aileleri yaptıkları yazılı açıklamada, "28 Nisan 'can' ve 'canı korumak' temelinde çalışanları, işçileri bir günlük faaliyetlerle bir araya getirmeyi ve aralarındaki dayanışmayı artırmayı amaçlayan bir gündür. Hem yaralananlar hem de hayatını iş cinayetlerinde kaybedenler için yas ve adalet talebi etrafında buluşmuş bir emek mücadelesi günüdür" denildi.

"Neden 28 Nisan?" diye sorulan açıklamada şu ifadelere yer verildi
"1970'te ABD'nin en büyük işçi sendikaları federasyonu 28 Nisan'ı çalışırken hayatını kaybeden tüm işçiler için 'anma günü' ilan etti. Aynı yıl ABD Kongresi'nden kapsamlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası geçti. Böylece işçi sağlığının bir kamu sorunu olduğunu devlet sembolik olarak kabul etmiş oldu. 1984'te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası 28 Nisan'ı sendika bazında 'yas günü' kabul etti. 1985'te Kanada Sendikalar Konfederasyonu 28 Nisan'ı tek taraflı olarak 'ulusal yas günü' ilan etti. 1991'de Kanada Devleti 28 Nisan'ı resmi 'yas günü' ilan etti. 2001'de Uluslararası Çalışma Örgütü 28 Nisan'ı 'Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü' ilan etti. Günümüzde pek çok ülkede 28 Nisan resmi 'çalışma kurbanlarını/iş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü' olarak anılmaya, bu ülkelerin bazılarının parlamentolarında da resmi 'yas günü' olarak kabul edilmeye başladı. 28 Nisan'ın seçilme nedeni Kanada'da ilk defa 'iş kazaları'ndaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği tarihin 28 Nisan 1914 olmasıdır."

Her yıl yüzlerce işçinin çalışırken hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmış olsaydı hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz bugün yaşıyor olacaktı. Bizim gerçeğimiz bu kadar basit. Maruz kaldığımız bu vahşete dur demek için 28 Nisan'ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istiyoruz" diye belirtildi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, "Bizler, canı en çok yananlar, başka canlar yanmasın diye adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Emeğin, emekçilerin hakları için mücadele eden, daha insani çalışma koşulları talep eden herkesi dayanışmaya, her ayın ilk Pazar günü 13.00'te tuttuğumuz Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne katılmaya, iscinayetleriniunutma.org üzerinden 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talepli imza kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz" denildi.