9 Mayıs 2024 Perşembe

Eğitim-Sen'den salgın raporu: MEB yüz yüze eğitimi riske atmaktadır

Okullarda 1.5 yıl sonra yüz yüze eğitim yeniden başlarken, Eğitim-Sen salgına ilişkin rapor yayımladı. MEB'in üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği vurgulanan raporda, yüz yüze eğitimin riske atıldığı uyarısında bulunuldu.

Eğitim-Sen salgın koşullarında devam eden eğitim-öğretime ilişkin bir rapor yayımlandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in "Okullarda gerekli önlemleri aldık" şeklindeki açıklamasına rağmen 1.5 yıllık ara ile pandemi döneminde eğitimize en uzun süre ara veren ülkelerden olan Türkiye'nin bu süre zarfında gerekli önlemleri almadığı belirtilen raporda; fiziki altyapı sorunlarının giderilmediği ve derslik sayısının ihtiyaç oranında artırılmadığına vurgu yapıldı. Raporda, öğretmen açıklarının kapatılmadığı ve yeni okullar ile ek derslikler inşa edilmediği de vurgulandı.

'TEMİZLİK SORUNLARI OKUL YÖNETİCİLERİNE HAVALE EDİLDİ'
"Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçileceğini aylar öncesinden belirlemişken, yardımcı hizmet personeli ile ilgili yeni bir atama ve çalışma yapmayarak, temizlik sorununu okul yöneticilerine havale etmeyi tercih etmiştir. Kırsal bölgelerde öğretmen ve okul yöneticisi olarak görev yapan binlerce arkadaşımız, asli görevleri dışında hizmetli ve memur çalışanlarının yapacağı işleri de yapmaktadır" denilen raporda, "MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasını hayata geçirmemiştir. Yeterli ek derslikler planlanmamış, ek öğretmen atamaları yapılmamıştır. En az 100 bin öğretmen atamasının yapılması gerekirken, 15 bin öğretmen ataması yapılacağına dair son açıklama adeta kamuoyunu oyalamaya dönüşmüş ve bu atamaların 31 Ocak 2022’de yapılacağı ilan edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Eğitim-Sen tarafından derslik başına öğrenci sayısı en düşük olan okulların imam hatip ortaokulları ve liseleri olduğu belirtilerek bakanlıktan birbirine yakın eğitim bölgelerinde bulunan bu okulların birleştirilmesinin ve boşaltılan okulların akademik ortaokul ve liseler için kullanılmasının talep edildiği ancak bu konuda hiçbir adım atılmadığı belirtildi.

'MEB YÜZ YÜZE EĞİTİMİ RİSKE ATMAKTADIR'
Mevcut diğer sorunların da dile getirildiği raporun sonunda "MEB sıralamış olduğumuz bu tedbirleri almayarak yüz yüze eğitimin devamını riske atmaktadır" denilerek, okullardaki koronavirüs verilerine ilişkin bilgiler de paylaşıldı.

OKULLARDA SALGIN RAKAMLARI
Eğitim-Sen'in raporuna göre vaka tespit edilen okul sayısı 872, kapanan sınıf sayısı ise 774 olurken, Ordu Aybastı Fen Lisesi tamamıyla kapandı. Bahsi geçen okullarda temaslı ve pozitif öğretmen sayısının 429, temaslı ve pozitif öğrenci sayısının 3947, temaslı ve pozitif personel sayısının ise 23 olduğu belirtildi. 

'MEB, ACI SONUÇLARIN SORUMLUSU OLACAKTIR'
Tedbir alınmadığı takdirde oranların yükseleceği uyarısı yapılırken, "MEB, önlem almamaya devam ettiğinde karşılaşabileceğimiz olası acı sonuçların sorumlusu olacaktır" denildi ve "Eğitim Sen olarak tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.