2 Mayıs 2024 Perşembe

30 kişilik sınıflarda 50 öğrenci eğitim görüyor

Yüz yüze eğitimin başlamasının ardından okullarda vaka sayılarının artması ve okulların pandemi koşullarına göre uygun hale getirilmemesine bir tepki de Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube yönetiminden geldi. Eğitim-Sen yöneticileri, örgütlü oldukları okullarda alınmayan önlemlere ilişkin bilgi verdi, çözüm önerilerinde bulundu.

Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube yönetimi, pandemi sürecinde başlayan yüz yüze eğitimin ardından vakaların artması ve okullardaki sağlıksız koşullara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak ve şube yöneticileri katıldı.

Basın metnini okuyan Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak, uzaktan eğitim sürecinde binlerce öğrencinin derslere ulaşamadığını hatırlatarak, yüz yüze eğitimin ise gerekli önlemler alınmadan başladığına dikkat çekti.

ÖNLEMLER ALINMADI
Sendikalarının çağrılarına kulak kapatıldığını kaydeden Koçak, "Sendikamızın tüm çağrılarına rağmen okulların fiziki altyapı sorunları giderilmemiş, derslik sayısı ihtiyaç oranında arttırılmamıştır. İl-ilçe milli eğitim müdürlükleri 'okullarda gerekli önlemleri aldık' ifadesini kullansa da, ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı, okul tadilat ve inşaatlarının bitirilemediği görülmektedir" dedi.

İNŞAATLAR DEVAM EDİYOR
Sarıyer Alparslan Ortaokulu ve Beyoğlu Dr. Tevfik Sağlam Ortaokulu'nun inşaatlarının bitmediği bilgisini veren Koçak, öğrencilerin farklı okullarda ders gördüğünü ve pandemi sürecinde gerekli hijyen önlemlerinin alınmadığını söyledi. Koçak, "İstanbul'un göbeğindeki Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10 yıla yakındır devam eden yıkım tartışmaları sonrası boşaltılan binalara bir çivi dahi çakılmazken, 4 yıldır merdiven aralıkları 2 metreyi geçmeyen prefabriklerde pandemi koşullarına uygun olmayan ortamda eğitim yapılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

ÖĞRETMEN AÇIKLARI KAPATILMADI
Devletin yüz yüze eğitime uzun süre ara verdiği halde herhangi bir eğitim planlaması yapmadığını vurgulayan Koçak, "Bu doğrultuda ilçemizde geçen yıldan kalan öğretmen açıkları kapatılmamış, yeni okullar, ek derslikler inşa edilmemiş, okullara yeterli yardımcı personel alınmamıştır" dedi, "Okulları bu şartlarda mı hazırladınız" diye sordu.

EĞİTİM KALABALIK SINIFLARDA DEVAM EDİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda yaşanan temizlik sorunlarının çözümünü okul yöneticilerine bıraktığını, yardımcı personel ihtiyacını karşılamadığını ifade eden Koçak, "Okullarımızda seyreltilmiş sınıf uygulaması hayata geçirilmemiştir. Yeterli ek derslikler planlanmamış dolayısıyla eğitim kalabalık sınıflarda risk altında devam ettirilmektedir" dedi.

EĞİTİM-SEN'İN UYARI-ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMADI
Bakanlığa defalarca uyarıda bulunduklarını söyleyen Koçak, "Birbirine yakın eğitim bölgelerinde bulunan basına da yansıyan öğrenci sayıları daha az olan imam hatip ortaokulları ve liselerinin birleştirilmesini, boşaltılan okulların akademik ortaokul ve liseler için kullanılmasını talep etmiş, ancak bu konuda hiçbir adım atılmamış çözüm-çözümsüzlük bu okullar dışında aranmaya çalışılmıştır" diye belirtti.

50 KİŞİLİK SINIFLARDA EĞİTİM YAPILIYOR
Okulların "deprem güçlendirilmesi" adı altında kapatıldığını ifade eden Koçak, "İlkokul 1. sınıflarda 50 kişilik sınıflar dahi var. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sisteminin tüm sınıflarda hayata geçirilmesine dair herhangi bir çalışma söz konusu olmamıştır. Eğitim emekçilerinin sendikamızın pandemi koşullarında ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi, teneffüs sürelerinin havalandırma koşullarına uygun planlanması taleplerimiz duymazdan gelinmiştir. Milli eğitim müdürlükleri sıralamış olduğumuz bu tedbirleri almayarak yüz yüze eğitimin devamını riske atmaktadır" diye konuştu.

850 ÖĞRENCİYE 1 TEMİZLİK GÖREVLİSİ
Koçak, bu hafta sendikalarına ulaşan 55 okul bilgilerini paylaştı, şunları söyledi: "15 okul ikili eğitim yapıyor, 18 okulda ortalama sınıf mevcutları 30'un, 5 okulda 40'ın üzerinde, yani normalde dahi olması gerekenin üstünde. 7 okulda hizmetli personel yok, birçoğunda da 800-850 öğrenciye 1 temizlik görevlisi düşüyor. Yüz binlerce öğretmen atama beklerken okullarımızda ücretli öğretmenlik gibi emek sömürüsünün en ağır hali devam etmektedir. Yine çocukların büyük kısmı toplu taşımalar ile okullara ulaşmaya çalışırken bulaş ile yüz yüze kalıyor."

'SAĞLIKLI VE GÜVENLİ EĞİTİM İÇİN MÜCADELE EDELİM'
Eğitim emekçileri ve öğrencilerin yüz yüze eğitimin devam etmesini istediğini bir kez daha hatırlatan Koçak, okulların kapatılmak zorunda kalmasının en istemedikleri durum olduğunu söyledi, "Ancak tedbirlerin alınmaması kaygılarımızı büyütüyor" dedi. Koçak, kamuoyuna sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etme çağrısında bulundu.

30 KİŞİLİK SINIFTA 50 ÖĞRENCİ
Basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Yöneticisi Nilüfer Zararsız, çalıştığı okulda yaşanan sorunlara ilişkin bilgi verdi. Zararsız, "Benim çalıştığım okulda 30 kişilik sınıflarda 50 kişi ders görüyor. Öğrenciler sadece 5 dakika teneffüs yapabiliyor ve bu süre zarfında sınıfları havalandırma gibi bir vakit kalmıyor" dedi. Zararsız, okullardaki tedbirsizliğin devam etmesi durumunda kapanabileceğine dikkat çekerek, yetkilileri çözüm üretmeye çağırdı.