3 Temmuz 2024 Çarşamba

10  Ekim katliamı davasında karar açıklandı

10 Ekim katliamı davasında karar açıklandı. Tutuklu 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Buna göre, Erman Ekici 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Davada, insanlığa karşı suçlardan tüm sanıklara beraat kararı verildi. 

10 Ekim Ankara katliamı davasının 26. duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. 

Davaya katledilenlerin aileleri, DEM Parti, EMEP, Halkevleri, CHP, KESK, İHD başta olmak üzere demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda kişinin katıldı.

Mahkeme başkanı, sanık Erman Ekici'nin avukatı Heyyam Fidan'ın duruşmalara katılmayacağına ilişkin mazeret dilekçesi gönderdiğini söyledi. Ekici'nin avukatı geçen duruşma üç günlük mazeret bildirmiş, bu celseye de mazeret bildirerek uzatmak istedi. Mahkeme "Yargılamayı uzatmak için mazeret gönderildi" diyerek Fidan'ın mazeretinin reddine karar verirken Ankara Barosu'ndan CMK gereği zorunlu müdafi tayin edilmesini istedi. 

Beyanına devam eden katılanlar katliam anında yaşananları hatırlattı. Cemal Aktaş, adaletin tecil edilmesini istedi ve "Bu dava biz bitti demeden bitmez" dedi. Kürtçe beyan veren Gülistan Özgan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun katliamlar sürerken sarf ettiği "oylarımız arttı" sözlerini hatırlattı ve sorumlunun iktidar olduğuna işaret etti. Asıl sorumluların yargılanmasını isteyen İzzettin Çevik'in ardından Ayla Eyüboğlu, "Bir tane polisin olmadığı bir mitingde gaz atmak için yüzlerce polis ortaya çıktı. Bu işbirliğinin göstergesidir" vurgusu yaptı.

Mütalaaya ilişkin söz alan firari sanıkların avukatları dosyanın tefrik edilmesini talep etti. Ardından sanıklar son savunmalarına başladı. 

'DAVUTOĞLU GELSİN ANLATSIN'
Beyanların ardından duruşma sanık savunmalarıyla devam ediyor. Sanık Hakan Şahin, olayla ilgisinin olmadığını savunarak beraatini istedi. Sanık Resul Demir ise, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun katliamların yaşandığı döneme ilişkin açıklamalarına dikkat çekerek, "Ahmet Davutoğlu'nu işten kovdular, intikam için gitti. 'Anlatırsam yer yerinden oynar' dedi. Doğru söyledi. İnsanların yüzüne bunu söyledikten sonra ne yüzle bakıyor bilmiyorum. Gelsin anlatsın. Onu buraya mı getirirsiniz, bu karanlık dönemi anlatır, yoksa bir programa çıkıp mı anlatır, bilemem. Ama anlatarak bu yüzsüzlüğünden kurtulur" şeklinde konuştu. 

Suçlamaları ısrarla kabul etmeyen ve savcılar tarafından koltuk için suçlandığını öne süren Demir, "Yargıtay'a gözünü diken Ramazan Dinç, koltuk kapmak için beni de suçlu gösterdi. Olayla alakam yok. Antep dosyalarını biliyorsunuz, savcı delil karartı ve bizi suçladı. Mütalaayı veren Adnan Gümüş, kaçarken yakalandığımı söylüyor ama beni bilgisine başvuran kişi olarak aldılar ve ifadeyi verdim. Gübre aldığıma dair mesajlar var ama benim gübre aldığıma değil, gübre sattığıma ilişkin mesajlar var. Okuldan bir arkadaşım, bana 'IŞİD katliam yapacak şuraya gitme' diyor, herkese attığı mesajı bana da atmış. 'Niye sana bu mesaj geldi' diyorlar, bununla suçluyorlar. Mütalaayı hazırlayan savcı evimde IŞİD kimlik kartları bulunduğunu söylüyor, evimde Google'dan bakılabilen bir kroki çıktığı için suçlandım. Herkes bakıyor" diye savunma yaptı.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'TAN BERAAT
Aranın ardından mahkeme heyeti, sanık Erman Ekici hakkında "insanlığa karşı suç"tan beraat verirken, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ise ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesine karar verdi. Ekici, 101 kişiye yönelik "silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında kasten nitelikli öldürme" suçundan 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Ekici'ye "izinsiz patlayıcı madde bulundurma" suçundan 10 yıl, "ruhsatsız silah bulundurma" suçundan ise üç yıl hapis cezası verildi. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI
Dosyadaki sanıklardan Yakup Şahin, Hakan Şahin, Durmaz, Abdulmuttalip Demir, Resul Demir, İbrahim Halil Alçay, Hacı Ali Durmaz, Talha Güneş, Hüseyin Tunç, Metin Akaltın'a kasten nitelikli insan öldürme suçundan 101'er kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379'ar kere 18 yıl hapis cezası verilmesine karar verdi.

DOSYA FİRARİ SANIKLAR YÖNÜNDEN TEFRİK EDİLDİ
Ayrıca dosyanın firari sanıklar yönünden ayrılmasına karar verdi.