5 Temmuz 2024 Cuma

DEM Parti'den TÜİK verilerine tepki: Sermayenin iktidarı hesap verecek

TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden DEM Parti MYK, "TÜİK'in iktidarın hedefleriyle uyumlu olarak açıkladığı uyduruk enflasyon rakamlarını asla kabul etmiyoruz. Emekçileri her geçen gün daha da yoksullaştıran, açlık ve sefalete mahkum eden sermayenin iktidarı AKP-MHP mutlaka hesap verecektir" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, TÜİK verilerinin iktidarın hedefleri doğrultusunda açıklandığını ve gerçeği yansıtmadığını kaydetti. TÜİK'i "AKP-MHP iktidarının hesap aparatı" olarak tanımlayan DEM Parti MYK, "TÜİK enflasyon oranının aylık yüzde 1,64, altı aylık yüzde 24,73, yıllık ise yüzde 71,60 olarak gerçekleştiğini iddia etti. Buna göre memur ve memur emeklisi yüzde 19,31 SGK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 24,73 oranında zam alacak" dedi. 

'TÜİK AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTEDİR'
Açıklamada, "AKP-MHP iktidarının çarpık ekonomi politik ajandası ile uyumlu bu oranlar masa başında hazırlanmıştır. Hiçbir hedefini tutturamayan iktidar 'dezenflasyon süreci başladı' diyebilmek için bir kez daha TÜİK'i kullanmıştır. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in asgari ücreti yüksek bulduğu bir ülkede enflasyon oranlarının farklı çıkması beklenemezdi. Her geçen gün alım gücü düşen emekçilerin, emeklilerin ve asgari ücretlilerin vebali iktidarın ve TÜİK'in boynundadır. Elektrik ve akaryakıt zamlarını haziran ayının 25'inden sonrasına erteleyerek zaman ayarlı zamlarla Haziran enflasyonunun düşük çıkmasını sağlayan TÜİK açıkça suç işlemektedir. Milyonlarca emekçinin, emeklinin, işsizin, stajyerin hakkı TÜİK marifetiyle AKP-MHP iktidarı tarafından gasp edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

'AÇLIK VE SEFALETE MAHKUM EDEN SERMAYENİN İKTİDARI AKP-MHP MUTLAKA HESAP VERECEKTİR'
Yine TÜİK'e göre on iki aylık ortalama TÜFE endeksinin yüzde 65,07 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu demek oluyor ki 1 Temmuz 2024 itibariyle kira artışları yüzde 65,07 oranında yükseltilecektir. Sadece Ocak-Mayıs döneminde bir asgari ücretlinin maaşından reel olarak yaklaşık yüzde 25 oranında ücretinin erdiği düşünüldüğünde AKP-MHP iktidarının emekçilerin barınma hakkına kast ettiği daha da net ortaya çıkmaktadır. TÜİK'in iktidarın hedefleriyle uyumlu olarak açıkladığı uyduruk enflasyon rakamlarını asla kabul etmiyoruz. Emekçileri her geçen gün daha da yoksullaştıran, açlık ve sefalete mahkum eden sermayenin iktidarı AKP-MHP mutlaka hesap verecektir" denildi.