5 Temmuz 2024 Cuma

Fındıklı'da emeklilerden zam talebi

Fındıklı'da Tüm Emekliler Sendikası, iktidarın yoksulluk dayatmasını ve sahte TÜİK verilerini protesto ederek, "Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz" dedi.

Rize'de Tüm Emekliler Sendikası Borçka, Hopa, Artvin, Kemalpaşa ve Fındıklı temsilcilikleri Fındıklı Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

"IMF politikalarına hayır! Emekli maaşlarımıza 15.000 TL seyyanen ilave artış yapılsın. İnsanca yaşamak istiyoruz" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Mustafa Zorlucan okudu.

TÜİK'in enflasyon hesabının güvenilir olmadığına işaret eden Zorlucan, iktidarın şaibeli enflasyon verisini baz alarak maaşları dizayn etmek istediğini söyledi. "Bakanların açıklamalarına bakılırsa Temmuz ayında yapılacak maaşlardaki 'kayıpların telafisi' düzenlemesi kök maaşlar üzerinden yapılacaktır. Bu durumda işçi ve BAĞKUR emeklilerinin çok büyük bir kısmının, ele geçen maaşlarında değişiklik olmayacaktır. Geri kalan emeklilerin bir bölümünde ise yüzde sıfır ile yüzde 25 aralığında değişik oranlarda, bir kısım kayıpların telafisi olacaktır. Memur emeklilerinin maaşlarında ise; açıklamalara bakılırsa yüzde 20 dolayındaki artış, kayıpların telafisini karşılamaktan çok uzaktır" diyen Zorlucan, maaş artışı denilen şeyin eriyen maaşların 6 ay önceki alım gücüne erişmesi olduğunu söyledi.

'BU ÜLKENİN KAYNAKLARINA ÇÖKENLERİN MUSLUKLARI KESİLSİN'
Birçok kaleme zam yapıldığına işaret eden Zorlucan, şöyle devam etti: "Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz. Bizler bırakın tasarruf yapmayı, açlıktan ölmemek için direniyoruz. Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse, ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. Emeklilerin, emekçilerin yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de, arttı da. Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz."

'EMEKLİ MAAŞLARINA 15.000 LİRALIK SEYYANEN ARTIŞ YAPILMALI'
Zorlucan, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Kısa vadede emeklilerin maaşlarına Temmuz'da kayıplarımızın telafisi ve gelecek 6 aylık hissedilen enflasyon oranı ve refah payına ilaveten 15.000 liralık seyyanen artış yapılmalıdır.
🔹Uzun vadede ise 2008'de uygulamaya sokulan yasa kaldırılmalı, maaş güncelleme katsayısı ve maaş bağlama oranı yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek yapılandırılmalıdır.
🔹Acil olarak sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve sağlıkta ücret ödemeleri kaldırılmalıdır.
🔹Kurduğumuz sendikalar iktidarın siyasi kararlarıyla kapatılmaktadır. Artık keyfiyete son verilmelidir. Demokratik bir hak olan sendika kurma özgürlüğümüz tanınmalıdır."

'KRİZİ YARATANLAR BEDELİNİ ÖDESİN'
Zorlucan, şu ifadeleri kullandı: "İktidarı uyarıyoruz! 22 yıldır sömürdüğünüz, yandaş derneklere, cemaatlere, tarikatlara, yandaş şirket ve müteahhitlere aktardığınız ülke kaynaklarının bedelini biz emeklilere, asgari ücretlilere, emekçilere yüklemenize bütün gücümüzle itiraz edeceğiz. Krizi yaratanlar bedelini ödesin. İnsanca yaşam için demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz."

Eylem boyunca, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Saraya değil, emekliye bütçe", "Hükümetten hesabı emekliler soracak" sloganları atıldı.