5 Temmuz 2024 Cuma

'Sivas'ta yanan ateş Soma'da, Suruç'ta devam etti'

Ankara'da düzenlenen Sivas katliamı anmasında, Ankara ve Sivas katliamının birbirine benzediği kaydedildi. İki davada da zaman aşımının kabul edilemez olduğu belirtilen anmada, "Bu davanın peşini bırakmayacağız" denildi. Dikmen'de yapılan anmada ise "O gün orada yanan ateş bugün Türkiye'nin dört bir yanını sarmış durumdadır. Bu ateş Soma'da, Suruç'ta devam etti" denildi.

Sivas katliamının 31. yılında Ankara'da Dikmen'de bir anma düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla Beşevler Kavşağı'ndan Anıtpark'a yüründü.

PSAKD, Alevi dernekleri, köy dernekleri, 10 Ekim Barış Derneği, KESK ve bağlı sendikalar, Ankara Tabip Odası, TMMOB, DEM Parti, CHP, EMEP, Sol Parti, TİP, Yeşil Sol Parti, Halkevleri ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü katıldı.

Beşevler Kavşağından Anıtpark'a yürüyüşte sık sık "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar" sloganları attı.

'MADIMAK OTELİ MÜZE OLMALIDIR'
Saygı duruşuyla başlayan anmada Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal, "Katliamlar ancak yüzleşilirse aydınlatabilinir. Siyasal islamla ülkeyi yönetmek isteyenler laikliğe savaş açıyorlar. ÇEDES ile eğitimi tarikatlara, çocukları imamlara bıraktılar. Biz  yeni maarif modeli tanımıyoruz. Aleviliğin içini boşaltmak için başkanlık kurdular. Türkiye'nin en gerici dinci yapının içinde toplum ayrıştırılmaya devam ediliyor. Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir. Madımak Oteli müze olmalıdır. Sivas'ı unutmadık unutmayacağız. Sivas'ın ışığı sönmeyecek" dedi.

'SİVAS VE ANKARA KATLİAMI DAVASI BİRBİRİNE BENZİYOR'
Madımak'ta katledilen Gülsüm Karababa'nın kardeşi  Nilgün Karababa, "Dile kolay 31 yıl. Aile olarak çok ağır şeyler yaşadık. Dava insanlık suçu olması gerekirken davanın sonucu ortada. Dün de gar davası görüldü. Bu davalar birbirine benziyor. Bu katliamlar valilik kararıyla yapılan işler. Göz göre göre yaşandı bu iki katliam. İkisine de insanlık suçu verilmedi. Davamız bir an önce insanlık suçu olarak kabul edilmeli" dedi. 

'BİZ KİMSENİN KARŞISINDA DİZ ÇÖKMEDİK'
PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş, "İnsanlığa karşı işleyen suçlarda  zaman aşımı olur mu? Biz zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz. Alevilik içerisine sünniliği mayalamaya çalışıyorlar. Bize diz çöktürmeye çalışıyorlar. Biz kimsenin karşında diz çökmedik. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

DİKMEN'DE ANMA: SİVAS'TA YANAN ATEŞ SOMA'DA SURUÇ'TA DEVAM ETTİ
Dikmen'de 2 Temmuz için çok sayıda kişi Pir Sultan Abdal'ın eski şubesi önünde toplandı. Söz alan Pir Sultan Abdal Ankara Şube Başkanı Cansu Erice, adaletin sağlanması için mücadele edeceklerini kaydetti. Yapılan açıklama ardından onlar sloganlarla Dikmen 2 Temmuz Anıt Parkı'na yürüdü. Yürüyüş ardından yüzlerce kişi parkta toplandı. Program Pir Sultan Abdal Genel Başkanı Cuma Erçe, "O gün orada yanan ateş bugün Türkiye'nin dört bir yanını sarmış durumdadır. Bu ateş Soma'da, Suruç'ta devam etti" dedi.

Tonuşmalar ardından Mercan Erzincan, Gökhan Kılıç, Murat Gültekin ve Onur Biçer sahne aldı.