5 Temmuz 2024 Cuma

Sivas'ta katledilenlerin ismi İzmir sokaklarında yankılandı

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısıyla İzmir'de düzenlenen Sivas katliamı anmasında, gerçek sorumlular yargılanana dek mücadelenin süreceği vurgulandı. 

İzmir'de bir araya gelen çok  sayıda kişi Alsancak sokaklarında 31 yıl önce Sivas'ta katledilenlerin isimlerini haykırdı. Katillerden ve katliamlardan hesabın birleşik mücadeleyle sorulacağının altını çizenler, Sivas'tan Suruç'a tüm katliamların hesabını sorana dek mücadelenin süreceğini vurguladı. 

Kıbrıs Şehitleri Caddesinde üzerinde Sivas'ta katledilen 33 canın fotoğrafının olduğu, "Her yer Madımak, her yer yanıyor. Unutmadık, unutmayacağız" pankartı ve "Sivas'ı unutma unutturma", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar", "Sivas için adalet Suruç için adalet" sloganlarıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne dek yüründü. 

'MADIMAK OTELİ UTANÇ MÜZESİ YAPILSIN'
33 can şahsında ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Bölge Sorumlusu Bahar Kaplan basın metnini okudu. Sivas katliamı davasında suçları sabit olan ve hüküm giyen katillerin affedilerek serbest bırakıldığını hatırlatan Kaplan, "İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli'nin utanç müzesi olması yönündeki taleplerimizin karşılanması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili dahi bilgi verilmemektedir. Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa işe, Diyanet İşleri'nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AHİM'in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli'ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır. Asimilasyonun ve inkârın suç kapsamına alındığı, her türlü nefret söyleminin yasaklandığı bir iklim yaratarak normalleşme olacaktır" dedi. 

'MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ'
Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Kaplan, "Toplumsal barış ve adaletin tesis edilmesi için herkesi, bu acı günümüzde bizlerle birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. Siyasal islamın hayatın her alanını karanlığa boğmaya çalıştığı süreçte bizler asla karanlığa teslim olmayacağız. Anadolu'ya ışık olmaya devam edeceğiz. Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri olarak, 2 Temmuz Sivas Madımak katliamının unutulmaması ve unutturulmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kaplan daha sonra ölümsüzleşen Muhlis Akarsu, Muhibe Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Sefa Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna Thuijs, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari, İnci Türk'ün isimlerini saydı. 

Anma açıklamanın ardından sloganlarla Gündoğdu Meydanına yapılan yürüyüşle devam etti. Burada son olarak Sivas'ta 31 yıl önce katledilen 33 can anısına denize bırakılan karanfillerle son buldu.