16 Eylül 2024 Pazartesi

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin talepleri torbaya sığmadı

SES Adana Şubesi, torba yasada taleplerinin tam olarak karşılanmadığını, karşılanmış gibi gözükenleri de zaten mücadeleyle elde ettiklerini belirtti.
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair torba yasa ile ilgili basın açıklaması yapan SES Adana Şube Başkarı Zülfikar Yüksel, kanun teklifindeki fiili hizmet süresi zammı, emeklilik ücretindeki artış ve sağlık turizminin yer aldığı maddelere dikkat çekerek kendi taleplerinin tam olarak karşılanmadığını ancak karşılanan hakları da mücadele ile elde ettiklerini söyledi.
 
'YIPRANMA PAYI TÜM SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİNİ KAPSAMALI'
 
Yıpranma payının verdikleri mücadele sonucu eksik de olsa torbaya dahil edildiğini ifade eden Yüksel, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tümünü değil, Sadece 1219 sayılı yasa kapsamına  giren tabip, diş tabip, eczacı, hemşire, ebe, sağlık memurunu kapsadığı için sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerinin tamamının karşılanmadığını ifade etti. Ayrıca yasanın geçmiş çalışma sürelerini ya da emeklileri de kapsamadığını dile getiren Yüksel,  "Önerimiz 10 yılı aşkındır yoğun olarak dillendirdiğimiz ve 2014 yılında sağlık emek ve meslek örgütlerinin ortak bir yasa tasarısına dönüşen talebimiz nettir. Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçileri kapsamalıdır. Geçmiş çalışma sürelerini kapsamalıdır. emekli olanlar da faydalanmalıdır" dedi.
 
'PERFORMANS UYGULAMASINDAN VAZGEÇİN'
 
Sağlık ve sosyal hizmetin ağır ve tehlikeli işlerden sayılması gerektiğini fade eden Yüksel, torba yasa önerisinde sadece hekimlere yönelik emeklilik maaşların da artış önerildiğni dile getirdi.  SSK ve BAG-KUR emeklilerinin artıştan faydalanmadığını dile getiren Yüksel, "657 den emekli olanlarından da sosyal güvenlik destek primi ödemek şartıyla çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışanlar bundan faydalanamazlar. Önerimiz, çalışma yaşamını olumsuz etkileyen performans uygulamasından vazgeçilmelidir. Emekçiler arasında ayrımcılık yaratmadan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ödenen sabit ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır" dedi.
 
'EK ÖDEMELER TÜM EMEKÇİLERİ KAPSAMALI'
 
Sağlık turizminin döner sermaye gelirlerinin yarısının hekimler ve diş hekimlerine dağıtılacağı önerildiğini dile getiren Yüksel, "Sendikamız sağlık turizmi anlayışına karşı çıkmaktadır. Çünkü bir ülkede bulunan tüm insanlar (göçmen, turist, vatandaş) aynı sağlık hizmetlerinden faydalanmalıdır. Bu tür ayrımlar sağlık hizmetlerinin bütünlük ilkesini bozmaktadır. Gelirden kaynaklı dağıtılacak ek ödemelerin tüm emekçileri kapsayacak şekilde dağıtılması gerekir" diye konuştu.