25 Kasım 2024 Pazartesi

ODTÜ'de işçiler TİS hakları için eylem yaptı

ODTÜ'de işçiler kadroya geçişte kaybettikleri toplu sözleşme haklarının geri verilmesi için eylem yaptı.
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçiler "Köle değil işçiyiz, hakkımızı isteriz" ve "Toplu sözleşme hakkımız söke söke alırız" sloganlarıyla Devrim stadyumundan ODTÜ Rektörlük binası önüne yürüdü.
 
İşçiler kadroya geçiş sürecinden sonraki ana taleplerinin kadronun gerekliliklerinin yapılmasını istedi. Toplu sözleşme haklarını almak ve enflasyon zamlarından da yararlanmak istediklerini vurgulayan işçiler mücadele etmekte kararlı olduklarını vurguladı.
 
Rektörlük önünde yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Genel-İş Sendikası GYK Üyesi Mehmet Güleryüz, ODTÜ'nün başarısında ODTÜ işçilerinin önemli bir payı olduğunu ifade etti. Güleryüz, insanca yaşamanın evrensel bir hak olduğunu fakat ODTÜ işçilerinin bundan yeterince yararlanamadığını söyledi. Taşerondan kadroya geçen ODTÜ işçileri için hayat pahalılığının zor olduğunu söyleyen Güleryüz, "Bu koşullarda ücretler eriyor. Enflasyon oranı arttı. Temel yaşam maddelerinde fiyat iki katına çıktı. Doğalgaz ve elektriğe yüksek zamlar geldi" diye konuştu.
 
YENİ DÖNEMDE SORUNLAR AĞIRLAŞTI
 
Güleryüz, alınan ücretlerin fatura ve kiralara gittiğini ve temel ihtiyaçları dahi karşılamanın zor olduğunu belirtirken, "Yeni yönetim sistemiyle her şeyin pembeye döneceğini ifade edenler yeni dönemde sorunları ağırlaştırdılar" dedi. Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 100 günlük eylem planında işçi sınıfının sorunlarına değinilmediğini söyleyen Güleryüz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına dönüştürülmesini işçi sınıfının çalışma koşullarına devlet gözünün kapanması olarak değerlendirdi. Bu dönüştürmenin basit bir yeniden yapılandırma olmadığını ifade eden Güleryüz, "İşçilerin taleplerinin kamuya geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamalarının kaldırılması, toplu sözleşme sürecinin bir an önce işletilmeye başlanması, bu süreçte YHK kararı ile yapılan yüzde 4 artışın 2018 enflasyon oranı kadar artırılması" olduğunu söyledi.
 
Önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da artacağını ve hayatın pahalılaşacağını belirten Güleryüz, asgari ücretle çalışan işçilerin ücretlerine zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti. Güleryüz, bu durumun işçiler açısından yaşamsal bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, "Kadroya geçişle birlikte kaybettiğimiz toplu sözleşme hakkımızı ve YHK tarafından verilen yüzde 4'lük zam oranlarının güncellenmesini istiyoruz" dedi.