5 Mayıs 2024 Pazar

Kürt gazetecilere gözaltı saldırısı protesto edildi

İzmir, Şırnak ve Adana'da bir araya gelen çok sayıda kişi Kürt gazetecilere yönelik gözaltı saldırılarına tepki gösterdi. Kürt basın emekçileriyle dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı. 

İstanbul ve Ankara merkezli soruşturma kapsamında Kürt gazetecilerin gözaltına alınması kentlerde protesto edildi. 

İZMİR
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Örgütü önünde çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katılımıyla açıklama yapıldı. "Özgür basın onurumuzdur, özel savaş politikaları son bulsun" pankartının açıldığı eylemde sık sık, "Özgür basın susturulamaz" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, gözaltı ve saldırıların AKP-MHP iktidarının politikalarından bağımsız olmadığını söyledi. Karabulut, iktidarın kendine göre bir basın yaratmak istediğini belirtti. Karabulut, "Barış ve çözümü hedeflemeyen her türlü antidemokratik uygulamaların hepimize acı ve yoksulluk dışında verebileceği bir şeyin olmadığı tarih incelendiğinde görülecektir. Gözaltına alınan özgür basın çalışanları hemen serbest bırakılmalıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile haber alma hakkına müdahaleye derhal son verilmelidir" dedi. 

ŞIRNAK
DEM Parti Şırnak İl Örgütü, milletvekili Newroz Uysal'ın katılımıyla açıklama yaptı. Söz alan DEM Parti Şırnak İl Yöneticisi Cihat Basan, "İnkar ve savaş politikalarını esas alan iktidarı uyarıyoruz; Türkiye'nin kaynaklarını, Kürt düşmanlığı üzerinden bölgesel ve uluslararası güçlere peşkeş çekmeyin. Denediğiniz yol ve yöntemlerin tamamı iflas etmiştir. Yapılan saldırıları derhal durdurulması çağrısı yapıyor, özgür ve muhalif basınla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, "Özgür basın emekçileri, toplumun rengini ve sesini gösteriyor. Basına yönelik saldırılarla toplumun sesi kısılmak isteniyor. Özgür Basın, büyük bedellerle bugünlere geldi. Gurbetelli Ersöz, Musa Anterlerden bu günlere büyük bedeller ödendi. Basına yönelik yapılan bugünkü saldırı demokratik yaşama yönelik bir saldırıdır. Bu saldırı, demokratik siyaset ve Kürt halkının özgürlük duruşuna yönelik saldırıdır. Kürt halkı olarak bu saldırıyı sadece basına yönelik bir saldırı olarak görmüyoruz. İktidara, işgale karşı duran herkese karşı yapıldı" ifadelerini kullandı.

ADANA
DEM Parti Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Helin Kaya, "Özgür basına yönelik baskılar yeni saldırı konseptinin başlangıcıdır. Demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü alanlarında sözüm ona ilerici ve demokratik olarak lanse edilen Belçika ve diğer Avrupa ülkeleri, konu çıkarları olduğunda bu değerleri, Türkiye ve diğer ülkelerle yapılan pazarlıklar sonucu kolayca yok sayabilmekte, çiğneyebilmektedir" dedi. 


 
Kaya, "Denediğiniz yol ve yöntemlerin tamamı iflas etmiştir, hiçbiri sonuç almamıştır, alamayacaktır da. Hazırlığını yaptığınız yeni saldırı ve katliam politikaları ve Kürt basınını susturma çabalarınız Türkiye'ye kaybettirmek dışında bir işe yaramayacaktır. Türkiye toplumunun ve Kürt halkının 31 Mart seçim sonuçlarıyla verdiği 'normalleşme, çözüm, demokratikleşme' mesajlarını dikkate alarak bu saldırı ve imha aklından vazgeçin. Tarihte defalarca kez kanıtlandığı gibi çözümsüzlükte ısrar eden herkes aynı hüsranı ve akıbeti yaşamaktan kurtulamaz" ifadelerini kullandı.