18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gençlik örgütleri: Arkadaşlarımızın sesini büyütmek için gereğini yapacağız

İstanbul 1 Mayıs'ı sonrası iki gün arayla yaşanan gözaltı ve tutuklama saldırısına Eskişehir'de tepki gösterildi. Gençlik örgütleri, 1 Mayıs eylemine katılanlara yönelik gözaltı, tutuklama saldırısına tepki göstererek, "Onlar bizleri meydanlardan uzaklaştırmaya çalıştıkça birleşeceğiz, yıldırmaya çalıştıkça güçleneceğiz, Taksim'i de alacağız, insanca yaşama hakkımızı da. Patronların devleti 'gereğini yapıyor'sa, işçi emekçiler başta olmak üzere onun genç kuşakları olan bizler de bu meydanlardan Taksim'e kadar tutsak etmeye çalıştığınız her bir arkadaşımızın sesini büyütmek için gereğini yapacağız" dedi.

Eskişehir'deki gençlik örgütleri, İstanbul'daki 1 Mayıs operasyonlarında tepki gösterdi.

3 Mayıs ve 5 Mayıs sabahı yaşanan ev baskınlarında 42 kişinin gözaltına alınması ve 27 kişinin tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla Doktorlar Caddesi girişinde buluşan Eskişehir'deki gençlik örgütleri, "Taksim'i özgür bırak! Tutuklular serbest bırakılsın" pankartıyla Kanatlı AVM önüne yürüdü.

'GENÇLİĞİN ATEŞİ SERMAYEYİ YAKACAK'
"Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Gençliğin ateşi sermayeyi yakacak", "Nehirden denize özgür Filistin" sloganlarının atıldığı eylemde, "Bizler tekmelere karşı Ali İsmail olduk. Gaz kapsüllerine karşı Berkin Elvan olduk. Filistin için binlerce genç olduk geliyoruz" şeklinde konuşma yapıldı.

Kanatlı AVM önünde gençlik örgütleri adına açıklama yapan Aybora Sağlam, her gün en az 5 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini, ekonomik krizin başta işçiler olmak üzere tüm halkı yoksulluğa ve sefalete mahkum ettiğini, kazanılmış tüm hak ve özgürlüklerin ellerinden alındığını, baskı rejiminin tahakküm edilmeye çalışıldığını söyledi.

1 Mayıs'ın işçi ve emekçilerin, yoksul halkın mücadele ve taleplerini haykırdığı gün olduğunu vurgulayan Sağlam, İstanbul Valisi'nin Taksim yasağına rağmen binlerce işçi ve emekçi, yoksul halk, genç ve kadının Taksim'i savunmak için Saraçhane bir araya geldiğini söyledi.

Taksim'e yürüme kararlılığı gösterenlere karşı polisin uyguladığı şiddete işaret eden Sağlam, 1 Mayıs günü düzenlenen eylemler ve ev baskınlarında gözaltına alınan 65 kişiden 38'inin tutuklanmasına tepki gösterdi.

'TÜM BURJUVA HÜKÜMETLER İŞ, EKMEK, ÖZGÜRLÜK İSTEYENLERE SALDIRIYOR'
"Dünyanın tüm burjuva hükümetleri; iş, ekmek, barış, özgürlük ve demokrasi isteyenleri kriminalize etmeye ve 'terör destekçileri' diyerek halkın gözünde uyguladıkları baskı ve saldırıları meşru kılmaya çalışıyor" diyen Sağlam, ABD'de üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin yaptıkları Filistin halkıyla dayanışma eylemlerine yönelik polis şiddetini hatırlattı.

YERLİKAYA'NIN 'GEREĞİNİ YAPTIK' PAYLAŞIMLARINA TEPKİ
Türkiye'de de Erdoğan'ın Filistin ikiyüzlülüğünü teşhir edenleri, savaşa karşı barışı, yoksulluğa karşı insanca yaşamı savunanları gözaltılar ve baskıyla yıldırmaya çalıştığını söyleyen Sağlam, "Her gün onlarca işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirmesinde ihmali olanları; Soma'da, Torun Center'da, Amasra'da ve ismini sayamadığımız birçok yerde yüzlerce işçinin ölümüne sebep olan patronların kapısına dayanmayan tek adam yönetiminin atanmış bürokratı, şimdi sabaha karşı koçbaşıyla kırdıkları kapılarla övünüyor" sözleriyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın 1 Mayıs gözaltılarına ilişkin yaptığı paylaşımlara tepki gösterdi. Sağlam, Yerlikaya'nın "Gereğini yaptık" başlıklı paylaşımlarının AKP-MHP iktidarının patron devleti olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı.

Sağlam, "Bizler bu zihniyeti Kanlı 1 Mayıslardan hatırlıyoruz; aynı zihniyet bugün bizleri yoksulluğa iterek, güvencesiz çalıştırarak, en temel haklarımızı gasp ederek, sesimizi duyurabileceğimiz alanlardan, meydanlardan, sokaklardan uzaklaştırarak yaşamlarımızı cehenneme çevirmeye devam ediyor" diye ekledi.

'ARKADAŞLARIMIZIN SESİNİ BÜYÜTMEK İÇİN GEREĞİNİ YAPACAĞIZ'
Zulmün devam etmesi durumunda direnmeye devam edeceklerini vurgulayan Sağlam, "Onlar bizleri meydanlardan uzaklaştırmaya çalıştıkça birleşeceğiz, yıldırmaya çalıştıkça güçleneceğiz, Taksim'i de alacağız, insanca yaşama hakkımızı da. Patronların devleti 'gereğini yapıyor'sa, işçi emekçiler başta olmak üzere onun genç kuşakları olan bizler de bu meydanlardan Taksim'e kadar tutsak etmeye çalıştığınız her bir arkadaşımızın sesini büyütmek için gereğini yapacağız" diye konuştu.

Sağlam, gençliğe şu çağrıyı yaptı: "İş, barış, özgürlük mücadelemizi büyütmek ve ortak taleplerimiz etrafında en geniş mücadele birliklerinde birleşelim."